Ελληνικό βραχιολάκι: Το φόρεσαν οχτώ, το έσπασαν… τρεις!

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές φυλακές είναι σε οριακή κατάσταση από πλευράς υπερπληθωρισμού η χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολίου με το σύστημα γεωεντοπισμού (GPS) ως μέσο αποσυμφόρησης, δεν θεωρείται επιτυχές, καθώς παρουσιάζει αδυναμίες, όπως είναι αυτή της περίπτωσης του Γαλλοελβετού τραπεζίτη Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, οποίος πριν από λίγες μέρες το έσπασε και ακόμη αναζητείται….
Το μεγάλο παράδειγμα όμως των αδυναμιών του ηλεκτρονικού βραχιολιού έχουν αναδείξει οι Βρετανοί και μετά οι Αμερικανοί.

Ενδεικτικό των αδυναμιών του είναι ότι στην Μεγάλη Βρετανία τοποθέτησε βραχιολάκι σε 17.000 παραβατικά άτομα και εξ αυτών τα 2.000 δραπέτευσαν, κάτι που έκανε τους Βρετανούς να μη το θεωρούν πλέον ασφαλές.
Βέβαια δεν πρέπει να λησμονείται ότι ηλεκτρονικό βραχιολάκι «φιλοξενήθηκε», μεταξύ των άλλων, στον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, στον Γάλλο χρηματιστή Ζερόμ Κερβιέλ λόγω των γνωστών παράνομων χρηματιστηριακών συναλλαγών, στην Αμερικανίδα γκουρού Μάρθα Στιούαρτ η οποία είχε κριθεί για οικονομικές απάτες.

Η χώρας μας με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών «ανακάλυψε» το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ενώ οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν κάνει ένα ακόμα βήμα, που δεν είναι άλλο από το υποδόριο μικροτσίπ. Το μικροτσίπ αυτό εμφυτεύεται στον κρατούμενο κάτω από το δέρμα του με επέμβαση και μέσω δορυφόρου γνωρίσουν οι αστυνομικές αρχές που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο ημιελεύθερος κρατούμενος.

Πόσοι φόρεσαν το βραχιολάκι

- Advertisement -

Από την εφαρμογή του προγράμματος αποφυλάκισης- παρακολούθησης με βραχιολάκι που προβλέφθηκε με το νόμο 4322/2015 το μέτρο έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα μόλις σε 8 υποδίκους. Από τους 8 υποδίκους οι 3 έχουν παραβιάσει το βραχιολάκι, ενώ οι υπόλοιποι 5 ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα.

Επίσης, βραχιολάκι χρησιμοποιούν και 3 κατάδικοι φοιτητές, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος έχει πετύχει σε ΤΕΙ της Αθήνας. Για το λόγο αυτό και κάνει χρήση της διάταξης περί εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων που ψηφίστηκε την περίοδο απεργίας πείνας που είχε κηρύξει προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει άδειες.

Ο πρώτος Έλληνας που έκανε χρήση της συστήματος γεωεντοπισμού στην χώρα μας ήταν Χρήστος Σιαφάκας ένας από τους προφυλακισμένους για το γνωστό σκάνδαλο της Energa. Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι του έδωσε τη δυνατότητα έπειτα από 7,5 μήνες στον Κορυδαλλό να επιστρέψει στο σπίτι του και παρακολουθείται καθημερινά. Ο Χρήστος Σιαφάκας ολοκλήρωσε το πρόγραμμα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μεταξύ αυτών που αποφυλακίστηκαν με βραχιολάκι χωρίς προβλήματα ήταν επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί όταν διαπιστώθηκε ότι διακινήθηκαν περίπου 2 εκατ. ευρώ από εταιρεία ιδιοκτησίας του προς εταιρείες συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του φυλακισμένου για μίζες Άκη Τσοχατζόπουλου. Στη συνέχεια προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τον Μάρτιο του 2017 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την αντικατάσταση του ηλεκτρονικού βραχιολίου με εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης του στο Αστυνομικό Τμήμα, δύο φορές το μήνα.

Ποίοι «έσπασαν» το βραχιολάκι

Αντίθετα, η πρώτη που «έσπασε» το βραχιολάκι ήταν τον Νοέμβριο του 2016, η 43χρόνη, τότε, κατηγορούμενη για υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση του σκανδάλου της Energa Μαρία Σκλαβάκη. Σύμφωνα με το γεωγραφικό σήμα που έστειλε το βραχιολάκι, η Μαρία Σκλαβάκη είχε βγει από το σπίτι της. Μόλις επιβεβαιώθηκε η παραβίασης των όρων αποφυλάκισής της, η Αστυνομία ενημερώθηκε αμέσως ότι υπάρχει παραβίαση του ιμάντα που συγκρατεί το βραχιολάκι, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας εκεί όπου τελικά βρέθηκε κομμένο.

Δεύτερη παραβίαση ηλεκτρονικού βραχιολίου έγινε από αλλοδαπό, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του.

Το τρίτο «σπάσιμο» πριν από λίγες μέρες! Και αυτό από τον Ελβετογάλλο τραπεζίτη Ζαν Κλώντ Όσβαλντ ο οποίος είναι υπόδικος και με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με βραχιολάκι. Μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, συνοδευόμενος από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) που φορούσε και ακόμα τον αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών αλλά και της Siemens και είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Αμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγγελής. Από τον Μάρτιο του 2015 ο Ζαν Κλώντ Όσβαλντ έχει κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη. Είναι κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που φέρεται να προέρχεται από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

πηγή dikastiko.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *