«Μπλόκο» στο τουρκολιβυκό σύμφωνο βάζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχωρά στην παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου νότια της Κρήτης προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η Αθήνα προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και μάλιστα «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Πρόκειται για τη θαλάσσια πειοχή νότια της Κρήτης, έκτασης 3.933 τετραγωνικών χιολιομέτρων. Συνορεύει με την παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβειο για έρευνες- κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή- οι εταιρείες «Total-ExxonMobil- Ελληνικά Πετρέλαια».
Το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Εκεί ακριβώς νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και Φαγέζ Αλ Ζάραζτ καταπατώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» το σχέδιο της ΑΘήνας είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας,μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετραλαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.
Ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση, με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Νότια της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019, κατόπιν ενδιαφέροντος που είχαν εκδηλώσει, άτυπα, μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.
Σημειώνεται ότι πριν δύο ήμερες, είχε προηγηθεί ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία ζήτησαν να μην εγκριθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Πηγή: skai.gr