«Una faccia una razza» στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων;
Την λύση που επεξεργάζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ιταλία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς έχει ζητήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορίες τόσο από την ιταλική πλευρά όσο και από την Κομισιόν για την εξεταζόμενη λύση για τις ιταλικές τράπεζες.
Αν και η λύση αυτή θα οριστικοποιηθεί αύριο σε συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν και η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ωστόσο το επιτελείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ήδη αναλύει βασικές παραμέτρους της σχετικής πρότασης.
Το σχέδιο που είναι προς συζήτηση προβλέπει πως οι ιταλικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν κρατικές εγγυήσεις που θα διευκολύνουν την πώληση προβληματικών δανείων τους σε ειδικά οχήματα (SPV). Στόχος είναι με το σχέδιο αυτό μα μειωθεί το χάσμα τιμών, μεταξύ ονομαστικής και πραγματικής αξίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει πως τα ειδικά επενδυτικά οχήματα δεν θα αποκτήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε προνομιακή τιμή, αλλά θα πληρώσουν την ίδια τιμή που θα ίσχυε εάν ενδιαφερόταν για τα χαρτοφυλάκια αυτά οποιοδήποτε άλλος ανταγωνιστής. Αυτό διότι βασικό ζητούμενο για την ΕΕ είναι η όλη διαδικασία να αντανακλά την τιμή αγοράς και να γίνει σε εθελοντική βάση.
Αν και προϋπόθεση για να τύχει εφαρμογής η λύση αυτή είναι να αυξηθεί το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου και να επιτραπεί από τους δανειστές η χορήγηση πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων, ωστόσο σε γενικές γραμμές το ιταλικό σχέδιο έχει προεκτάσεις που η ελληνική κυβέρνηση βλέπει με ενδιαφέρον.
Το υπουργείο Οικονομίας άλλωστε είναι πολύ ενεργό στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ήδη κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο καθορίζει τις αρμοδιότητες και την οργάνωση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και εντός ενός μήνα θα προσκομίσει και τη σχετική έκθεση του ΓΛΚ για να προχωρήσει η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα συμβουλεύει τους υπερήμερους και μη δανειολήπτες για θέματα διαχείρισης οφειλών τους προς τις τράπεζες και θα έχει το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, θα υπάγεται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα αυτής θα προΐσταται γραμματέας με διετή θητεία που θα διορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού και των υπουργών που συμμετέχουν στο ΚΥΣΔΙΧ.