Έλληνες της Ιταλίας: Η δύσκολη καθημερινότητά στην καραντίνα του κοροναϊού

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment
5 Min Read

Την δύσκολη καθημερινότητα που ζουν όντας σε καραντίνα λόγω του κορονωϊού περιέγραψαν οι Έλληνες που ζουν σε πόλεις της Ιταλίας.

Μια νέα και δύσκολη πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 60 εκατομμύρια κάτοικοι της Ιταλίας που μπήκαν σε καραντίνα λόγω της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που νοσούν από κοροναϊό.

το σύνολο της Ιταλίας να βρίσκεται σε «κόκκινη ζώνη» από την οποία κανείς δεν μπορεί να βγει ούτε να μπει και με τις αεροπορικές συνδέσεις να διακόπτονται, η καθημερινότητα γίνεται πιο περίπλοκη.

Η πρώτη μέρα στην καραντίνα για ολόκληρη τη χώρα είναι η Τρίτη (10/3). Ωστόσο, από την περασμένη Κυριακή (8/3) οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Μιλάνο και άλλες πόλεις του βορρά έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις συνέπειες της καραντίνας, αν και, όπως λένε, είναι νωρίς ακόμα για να έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

«Πλέον δεν μπορεί κάποιος να μετακινηθεί ελεύθερα όπου επιθυμεί εκτός κι αν υπάρχουν λόγοι εργασίας ή κάποια έκτακτη ανάγκη» λέει στο ethnos.gr ο Γεράσιμος Ατσάρος και προσθέτει ότι «οι αρχές ζητούν βεβαίωση από εργοδότη ή υπεύθυνη δήλωση για να επιτρέψουν την μετακίνηση μακριά από την περιοχή κατοικίας. Υπάρχουν κυρώσεις που φτάνουν τα 206 ευρώ και τους τρεις μήνες κράτηση για όποιον συλληφθεί εκτός κλοιού».

O κ. Ατσάρος, ο οποίος είναι και εθελοντής στην πολιτική προστασία του δήμου του επισημαίνει ότι πλέον απαγορεύονται κάθε είδους εκδηλώσεις. «Δεν γίνονται ούτε εκκλησιαστικά μυστήρια. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία μπορεί να το κάνει μέσω streaming». Μπαρ, καφέ και εστιατόρια κλείνουν στις 6 το απόγευμα και επιβάλλεται να υπάρχει απόσταση ενός μέτρου ανάμεσα στους θαμώνες.

Στο ένα μέτρο

Ο Κώστας Λαγιόπουλος, ο οποίος έχει κατάστημα με είδη ελληνικής διατροφής στο Μιλάνο, λέει ότι δεν έχει κλείσει, αλλά η κίνηση είναι κάπως μειωμένη. «Αυτό που μας έχει πλήξει είναι η απόσταση του ενός μέτρου που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πελατών. Έτσι όταν υπάρχει δουλειά κάποιοι πρέπει να μένουν έξω» τονίζει.

Προς το παρόν, ο κ. Λαγιόπουλος δεν χρειάζεται να κάνει παραγγελίες και θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες για να δει αν θα υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία του καταστήματος του. «Όταν έρθει η ώρα, θα μιλήσω με τη μεταφορική εταιρία και θα δούμε τι θα γίνει. Πάντως, κάποια στιγμή τον ιό θα τον αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα θα είναι στην οικονομία που θα μπει σε ύφεση» τονίζει.

Η Αντωνία Στεφανάκη, η οποία είναι personal face trainer, υποχρεώθηκε να αναβάλλει το ταξίδι που θα έκανε στο Βερολίνο σε λίγες μέρες και βλέπει τα ραντεβού της να ακυρώνονται από την ώρα που η πόλη μπήκε σε καραντίνα.

«Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εμφάνιση του ιού στην Ιταλία βάζω μάσκα για την ασφάλεια όλων όταν κάνω θεραπεία. Φυσικά δεν έρχονται νέα ραντεβού γιατί ο κόσμος δεν κάνει νέα ανοίγματα και αυτή την εβδομάδα που είμαστε στην κόκκινη ζώνη έχω ακυρώσεις» λέει στο ethnos.gr

Την πρώτη μέρα της καραντίνας έκανε με τον σύντροφο της ένα περίπατο στο πάρκο της Μόντσα και, όπως λέει «το επιλέξαμε με προσοχή και φροντίσαμε να μην έρθουμε σε κοντινή επαφή με άλλα άτομα.

«Αν όντως ισχύουν όλα αυτά που λένε τότε καλά κάνουν και περιορίζουν τον κόσμο για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η οικονομία και πως το κράτος θα βοηθήσει στην επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος» καταλήγει.
Φεύγουν στο Νότο

Αν και οι πόλεις δεν έχουν ερημώσει, καθώς πολλοί έχουν επιλέξει να αψηφήσουν τις συστάσεις και να βγαίνουν έξω σαν να μην υπήρχε ο κοροναϊός, οι σκηνές πανικού δεν λείπουν.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να τρέχει ξανά στα σούπερ μάρκετ. Επίσης, πολλοί άνθρωποι που κατάγονται από το νότο της Ιταλίας έτρεχαν να βρουν λεωφορεία για να φύγουν, πριν ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση της κυβέρνησης για την κόκκινη ζώνη» λέει ο κ. Ατσάρος.

Πηγή: ethnos.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *