Έλληνας γιατρός σε νοσοκομείο στο Λονδίνο: Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά σε μια εβδομάδα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
8 Min Read

Ο ογκολόγος Βασίλης Καραβασίλης, γιατρός στο νοσοκομείο University College του Λονδίνου μιλάει στο newsit.gr και περιγράφει την κατάσταση στο νοσοκομείο που έγινε θέμα στο BBC. Την ίδια ώρα το Λονδίνο «βράζει» από κρούσματα και η χώρα καταγράφει νέο ρεκόρ νεκρών.

Η κατάσταση στην Βρετανία έχει φτάσει στο απροχώρητο με την πανδημία να μην μπορεί να περιοριστεί αλλά αντίθετα να κλιμακώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ακόμα και το BBC έκανε αφιέρωμα στα βρετανικά νοσοκομεία όπου η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της με τους γιατρούς να μην μπορούν να διαχειριστούν τα περιστατικά.

Σήμερα κιόλας ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν είπε ότι η βρετανική πρωτεύουσα πνίγεται στην κυριολεξία στα κρούσματα κορονοϊού αφού σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους 30 νοσεί.

Σήμερα ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που έφτασαν τα 68.053 και 1.325 θάνατοι.

- Advertisement -

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον κ. Βασίλη Καραβασίλη παθολόγο – ογκολόγο – Consultant Medical Ongologist στο νοσοκομείο University College του Λονδίνου. Πρόκειται για το νοσοκομείο το οποίο αναφέρθηκε στα ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ και έγινε θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο.

Στο ερώτημα ποια είναι γενικότερα η κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Καραβασίλης λέει: «Η κατάσταση είναι δύσκολη από την άποψη ότι πολλοί περισσότεροι συνάνθρωποι μας νοσούν και αναλογικά μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες έχουν ανάγκη νοσηλείας, είτε σε κοινούς θαλάμους, είτε σε μονάδες εντατικής θεραπείας».

Απαντώντας σε πόσες ημέρες αυξήθηκαν τα κρούσματα ο Έλληνας γιατρός αναφέρει: «Ξεκίνησε από τις τέσσερις Δεκεμβρίου όταν πήραν απόφαση να άρουν τα μέτρα από το προηγούμενο lockdown και να τα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν τα καταστήματα, άνοιξε η εστίαση και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας. Μέσα σε 15 ημέρες είδαμε μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και οι καμπύλες πρόβλεψης έλεγαν ότι θα πάρει διαστάσεις. Στις 18 Δεκεμβρίου έκλεισαν και στις 31 Δεκεμβρίου τα μέτρα έγινα πιο αυστηρά».

Η μετάλλαξη έφερε περισσότερες μολύνσεις και ελλείψεις στα νοσοκομεία

«Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την παρατηρούμενη μετάλλαξη του ιού που ενδεχομένως σχετίζεται και με μεγαλύτερη μολυσματικότητα. Κολλάει πιο εύκολα», λέει ο γιατρός και εξηγεί: «Δύο λόγοι συντέλεσαν στην αύξηση των κρουσμάτων σε αυτό το βαθμό. Δεν έχω αντιληφθεί προσωπικά ότι υπάρχει κάποια έλλειψη εάν υπάρχει κάποια έλλειψη. Αν υπάρχει κάποια περιστασιακή έλλειψη σε κάτι νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικό και θα λυθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα αναπνευστήρων. Το σύστημα εδώ λειτουργεί με τη μέθοδο της φυσαρμόνικας. Δηλαδή όταν έχουμε ανάγκη από περισσότερες κλίνες Covid τις δημιουργούμαι άμεσα. Έχουμε ανάγκη από περισσότερες κλίνες Covid τις δημιουργούμε άμεσα. Έχουμε ανάγκη από περισσότερες ΜΕΘ τις δημιουργούμε άμεσα. Το άμεσα δεν σημαίνει σε μια ημέρα, μπορεί να είναι σε τρεις ημέρες. Αν αυτή η μικρή χρονοκαθυστέρηση θεωρείται έλλειψη δεν ξέρω πως ερμηνεύεται. Πάντως προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί ότι υπάρχει θέμα έλλειψης. Δεν υπάρχει κάτι που δεν χρησιμοποιείται, όλα χρησιμοποιούνται. Από αύριο ο 14ος όροφος του νοσοκομείου μας που νοσηλεύονται ασθενής με καρκίνο θα κλείσει και τη Δευτέρα θα μετατραπεί σε μονάδα Covid».

Γίνεται επιλογή ασθενών;

«Υπάρχουν κριτήρια όταν ο ασθενής θα αναζητήσει ιατρική και κλινική βοήθεια ακόμα και για τον Covid. Υπάρχουν κριτήρια για το πότε αυτός ο ασθενής θα εισαχθεί, υπάρχουν κριτήρια για το πότε θα πάρει εξιτήριο κι υπάρχουν επίσης κριτήρια, πόσο θα γίνει αυτό λέμε, η κλιμάκωση της φροντίδας ή της νοσηλείας η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι είσοδο σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Άρα λοιπόν, όταν λέμε κριτήρια επιλογής δεν αποφασίζω εγώ ανεξάρτητα ή η νοσηλεύτρια ή κάποιος συνεργάτης αυθαίρετα ποιος θα νοσηλευτεί και μέχρι που. Ακολουθούμε όλοι αυτά τα κριτήρια τα οποία ίσχυαν πάντα. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Βέβαια να λάβουμε υπόψιν και μία άλλη παράμετρο. Όταν το σύστημα πιέζεται οι ελεύθερες κλίνες περιορίζονται. Στα κριτήρια θα είμαστε πιο αυστηροί. Γιατί αν πάμε στο καλοκαίρι, όπου φτάσαμε στο σημείο εμείς να μην έχουμε κανέναν Covid νοσηλευόμενο μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ε τότε πολύ πιο εύκολα θα τους εντάξεις. Δεν σημαίνει βέβαια ότι οποίος μπει στην εντατική, γιατί χρειάζεται, σώνει και καλά θα γίνει καλά, ενώ κάποιος άλλος θα πεθάνει».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός για καρκινοπαθείς – Ποια είναι τα κριτήρια για εισαγωγή στην εντατική

Ο κ. Καραβασίλης περιγράφει περιστατικό με μια ασθενή του: «Είχα υπό την εποπτεία μου μια γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο. Η ασθενής αυτή εν μέσω χημειοθεραπείας βρέθηκε να είναι Covid θετική. Έκανε συμπτώματα και εισήλθε στο νοσοκομείο. Φάνηκε ότι ήταν παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία και παράλληλα επιδεινώθηκε ο καρκίνος της γρήγορα. Οι παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία παρήλθαν. Έμεινε μέσα στο θάλαμο Covid. Μετά φροντίζαμε τα συμπτώματα της από την ασθένεια της κι άλλη μια βαριά επιδείνωση της αναπνευστικής της λειτουργίας και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες, σε μισή ημέρα. Η ακτινογραφία θώρακος της εισαγωγής της ήταν αρνητική, η ακτινογραφία που έβγαλε την ημέρα που κατέληξε ήταν μια τυπική ακτινογραφία Covid. Λοιπόν αυτή την ασθενή ακόμη κι αν συζητούσαμε το θέμα της μονάδας, δεν τηρούσε τα κριτήρια να πάει στη μονάδα. Γιατί; Γιατί είχε έναν μεταστατικό καρκίνο που υποτροπίαζε εν μέσω χημειοθεραπείας. Που ακόμα κι αν πήγαινε στη μονάδα το προσδόκιμο της ζωής της ανεξαρτήτως του Covid ήταν δυστυχώς λίγες εβδομάδες. Αυτή η ασθενής δεν τηρούσε τα κριτήρια να πάει στη μονάδα. Ακόμα και αναταχθεί ως ένα βαθμό, δεν πρόκειται πότε να ανακάμψει, γιατί παράλληλα το υποκείμενο νόσημα τρέχει. Ακολουθεί την πορεία του. Αυτό απλώς για να καταλάβουμε πια είναι τα κριτήρια. Η άλλη μου ασθενής βρίσκεται σε αγωγή για ένα νόσημα κι έχει πιθανότητα επιβίωσης πάνω από 80 έως 85%. Κι έχει μια εντοπισμένη νόσο. Σε αυτή έχει ήδη παρθεί η απόφαση ότι θα κλιμακωθεί η πιθανή φροντίδα της για Covid στο μέγιστο».

Στο ερώτημα αν η κατάσταση στα νοσοκομεία και ειδικά στο δικό του είναι στο κόκκινο απαντά: «Υπάρχει μεγάλη πίεση. Δεν είναι όμως σε σημείο ασφυκτικό με την έννοια να έχουν συσσωρευτεί οι ασθενείς στα επείγοντα και να μην έχουν πως να τους διαχειριστούν. Προετοιμάζονται για μεγαλύτερη πίεση του συστήματος, για αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων. Γι’ αυτό όπως σας είπα γίνεται και η ανακατανομή στους θαλάμους. Λέει επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν πιο δύσκολα τα πράγματα. «Αυτή είναι η εκτίμηση. Στο νοσοκομείο που εργάζομαι νοσηλεύονται γύρω στα 210 περιστατικά. Διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα».

ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ/newsit

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *