Έλλειψη πάρκων αναψυχής / Η Λαμία… και οι ευκαιρίες άθλησης των νέων (του Γιώργου Γκέκα)

lamianow
By lamianow 1 comment
5 Min Read
Με αφορμή την έλλειψη υπαίθριων χώρων άθλησης στη πόλη μας και το ποσοστό που κατέχει η χώρα μας παγκοσμίως …….. σας παραθέτω το παρακάτω κείμενο προς ενημέρωση!
Η Λαμία είναι ίσως η μοναδική πόλη πανελλαδικά που δεν διαθέτει πάρκα αναψυχής όπου θα παρέχεται η δυνατότητα στους νέους να αθλούνται στον ελεύθερο χρόνο!!! Τα περισσότερα παιδιά ζούν σε πολυκατοικίες και δυστυχώς δεν έχουν διεξόδους όταν εξέλθουν της πόρτας του σπιτιού και αναζητήσουν ένα χώρο αναψυχής για να παίξουν!!!

Ποιές είναι οι συνέπειες?

Παιδιά ασθενικά με προβλήματα υγείας να τα βλέπουμε να επισκέπτονται γιατρούς και Νοσοκομεία λόγω της έλλειψης άσκησης!!!!!

Τι κάνουμε γι αυτό?

  Ή τι θα κάνουμε στο μέλλον ως παράταξη είναι ένα ερώτημα που με απασχολεί σοβαρά και θα μ ενδιέφερε να μάθω ποια είναι η γνώμη και ποιες οι προτάσεις των μελών της ομάδας του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο όπου και ο ίδιος τυγχάνει να είμαι μέλος.
Εχουν περάσει 3 μήνες απο την ανάληψη καθηκόντων του νέου ΔΣ και δεν έχει συζητηθεί καν ένα τέτοιο θέμα…..Θα πρέπει να προβληματιστούμε ποια είναι η ποιότητα ζωής σε μια πόλη που αριθμεί πάνω απο 80.000 κατοίκους και μάλιστα στο κέντρο της Ελλάδας!!! και να μην διαθέτει ένα χώρο άθλησης για τους νέους μας!!!
Ως γυμναστής για 25 χρόνια σε Σχολεία της πόλης μας επιλέγαμε για τους ημερήσιους περιπάτους χώρους εκτός πόλης όπως πχ η Στυλίδα και η Υπάτη.
Ντρέπομαι που είμαι δημότης σε μια πόλη όπου ….. δεν υπάρχει η ευαισθησία και το ενδιαφέρον απο τους διοικητικούς του Δήμου Λαμιέων να επιληφθεί ενός τόσο σοβαρού προβλήματος και να ξεκινήσουν έστω και με καθυστέρηση εργασίες ανάπλασης …..για τη δημιουργία έστω ενός χώρου αναψυχής!!!

Οι… τεμπέληδες έφηβοι: Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη άσκησης

Ανεπαρκής σωματική άσκηση για το 85% των εφήβων στην Ελλάδα – Χειρότερη η κατάσταση από το μέσο παγκόσμιο όρο.  Η μεγάλη πλειονότητα των εφήβων δεν ασκείται σωματικά όσο πρέπει.
Το 81% των μαθητών 11 έως 17 ετών στον κόσμο δεν φθάνουν τη συνιστώμενη τουλάχιστον μία ώρα άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης κάθε μέρα, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την πρώτη του είδους της σε τέτοια διεθνή κλίμακα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά το επίπεδο σωματικής άσκησης των εφήβων, είναι χειρότερη από το μέσο παγκόσμιο όρο και μάλιστα επιδεινώνεται διαχρονικά. Ενώ το 2001 η χώρα μας βρισκόταν -μεταξύ 146 χωρών- στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με ποσοστό 83,6% ανεπαρκώς ασκούμενων μαθητών, το 2016 είχε πέσει στη 87η θέση με ποσοστό 84,5%.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health» και περιέλαβε πληροφορίες μόνο για τους μαθητές και όχι για εφήβους εκτός σχολικού συστήματος, βρήκε ότι το ποσοστό των ανεπαρκώς ασκούμενων εφήβων και των δύο φύλων σταδιακά μειώνεται διεθνώς: ήταν 82,5% το 2001, υποχώρησε στο 81,6% το 2010 και μειώθηκε περαιτέρω στο 81% το 2016. Σχεδόν σε όλες τις χώρες τα κορίτσια ασκούνται λιγότερο από τα αγόρια και η «ψαλίδα» τείνει να διευρυνθεί στις περισσότερες χώρες (στο 73%).
Το 2016 ανεπαρκή σωματική άσκηση έκαναν το 77,6% το αγοριών και το 84,7% των κοριτσιών, ενώ το 2001 τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 80,1% και 85,1%. Αντίθετα στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, αντί να μειώνεται.
Το 2016 στην Ελλάδα δεν ασκούνταν επαρκώς το 89,1% των κοριτσιών (θέση 104 στην παγκόσμια κατάταξη) και το 80% των αγοριών (θέση 76).
Το 2001 στη χώρα μας δεν ασκούνταν επαρκώς το 88,3% των κοριτσιών (θέση 93 στη διεθνή κατάταξη) και το 79,2% των αγοριών (θέση 47), συνεπώς παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα ποσοστά μεταξύ 2001-2016.
                                    Γιώργος Γκέκας
                        Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
-Advertisement-
-Advertisement-
Share This Article
1 Comment
  • Επειδή ήσασταν εκπαιδευτικός, η «έλλειψη» πάρκων, εμποδίζει τα παιδιά να βγουν από το σπίτι η τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (internet, κ.λ.π), η ασφάλεια τους, στους εξωτερικούς χώρους, η αδιαφορία των γονέων, ο εξοβελισμός των παππούδων, γενικά «η «σύγχρονη» εποχή, κ.λ.π?

    Το 1970, 1980, 1990, τα παιδιά, κάθονταν στο σπίτι? Όχι, τα «κυνήγαγαν» οι γονείς τους από τους τότε ελεύθερους χώρους, την ύπαιθρο, που έπαιζαν ασταμάτητα…

    Επίσης να σας ενημερώσω, ότι πάρκο αναψυχής, εδώ & χρόνια (ας είναι καλά ο Δήμαρχος Κοτρωνιάς) υπάρχει στην Αγ. Βαρβάρα, επίσης ο Άγιος Λουκάς, ο Λόφος Μιχαήλ & Γαβριήλ, το Ισιαδάκη…το πρόβλημα δεν είναι να γίνει καινούργιος χώρος, αλλά να συντηρούνται, να εξοπλίζονται & να φυλάσσονται οι υπάρχοντες χώροι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *