Οι μετοχικές αλλαγές των τελευταίων ημερών δείχνουν πως ο ολλανδικός όμιλος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην βγουν τα μαχαίρια στην έκτακτη συνέλευση και να γίνει ομαλότερη η μετάβαση. Όμως η πλευρά Καλλιτσάντση δεν έχει δείξει ακόμα τα χαρτιά της.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την ημέρα που το ιδιωτικό αεροσκάφος του Henry Holterman, προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να συναντηθεί με τους μετόχους της Ελλάκτωρ ώστε να συζητήσει την πιθανότητα εξαγοράς, ο Ολλανδός μεγαλοεπενδυτής εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει τα ηνία του κατασκευαστικού ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η Reggeborgh Invest, η επενδυτική εταιρεία που διοικεί ο κ. Holterman, θα προτείνει μόνο Έλληνες στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Στόχος είναι να δείξει πως και ο δεύτερος κατασκευαστικός όμιλος στον οποίο ο ολλανδικός όμιλος είναι βασικός μέτοχος, μετά την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα διαθέτει ελληνική διοίκηση. Για τη θέση του προέδρου ακούγεται εδώ και ημέρες το όνομα γνωστού δικηγόρου που έχει κερδίσει κρίσιμες μάχες.
Οι μετοχικές αλλαγές των τελευταίων ημερών δείχνουν πως ο ολλανδικός όμιλος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πως πιθανώς θα διαψευστούν όσοι περιμένουν σκληρή κόντρα, αντίστοιχη με αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2018, για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. Τότε οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης επικράτησαν των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα με τη στήριξη και διεθνών επενδυτικών ομίλων. Τώρα, η Reggeborgh και δύο ακόμα μέτοχοι της Ελλάκτωρ, οι κ.κ. Αγγελος Γιόκαρης και Χρ. Παναγιωτόπουλος, ζητούν έκτακτη γενική συνέλευση για αλλαγή ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου και διαχειριστικό έλεγχο. Η διοίκηση Καλλιτσάντση είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα αμυνθεί σθεναρά στην προσπάθεια των Ολλανδών να πάρουν τον έλεγχο του ομίλου.
Όμως την Δευτέρα έγινε γνωστό πως ο κ. Αναστ. Καλλιτσάντσης πώλησε την προηγούμενη εβδομάδα περίπου το 1% της Ελλάκτωρ έναντι περίπου 2,9 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ποσοστού της οικογένειας Καλλιτσάντση – που έφτανε το 27,3% πριν από λίγες εβδομάδες – συζητείται έντονα. Κάποιοι λένε πως δεν συνδέεται με τις διαρροές περί σκληρής κόντρας με την ολλανδική πλευρά. Κάποιοι θεωρούν πως μπορεί να είναι άλλη μια κίνηση τακτικής από τους μεγαλομετόχους της εισηγμένης.
Αυτές τις μετοχές, μαζί με άλλες, αγόρασε, όπως φαίνεται, η Reggeborgh που στη διάρκεια του τελευταίου μήνα διπλασίασε το ποσοστό της από το 5,43% στο 10,36%. Το ποσοστό των Ολλανδών αυξάνεται στο 22,9% αν ασκήσουν το δικαίωμα (option) που έχουν για την απόκτηση του 12,55% της Ελλάκτωρ που έχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. Εδώ και ήμερες, όμως, από τον επενδυτικό όμιλο αφήνουν να εννοηθεί πως ελέγχουν, σε συμφωνία με άλλους μετόχους, ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό που προσεγγίζει το 35%. Έτσι, έχουν τον τρόπο, όπως αφήνουν να εννοηθεί, να επιβληθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση. Όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην βγουν τα μαχαίρια στην έκτακτη συνέλευση και να γίνει ομαλότερη η μετάβαση. Όμως η πλευρά Καλλιτσάντση δεν έχει δείξει τα χαρτιά της.
Σύμφωνα με το νόμο, η έκτακτη γενική συνέλευση πρέπει να γίνει εντός 40 ημερών από την ημέρα που την ζήτησαν μέτοχοι που κατέχουν άνω του 5%, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ δεν ορίσει ημερομηνία εντός 20ημέρου, τότε ορίζει το χρόνο και τον τόπο της γενικής συνέλευσης το Πρωτοδικείο.
Η μετοχή της Ελλάκτωρ έχει παρουσιάσει άνοδο κοντά στο 65% το τελευταίο τρίμηνο που βρίσκεται σε εξέλιξη και η φιλολογία για τον σχεδιασμό του ολλανδικού ομίλου. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι συνεχείς αγορές μετοχών από την Reggeborgh Invest. Αν η τελευταία επικρατήσει, όπως θεωρεί σίγουρο, τότε οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού ετοιμάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου, ώστε να στηριχθεί με κεφάλαια η θυγατρική ΑΚΤΩΡ στο χώρο των κατασκευών, είναι προϋπόθεση που έχουν βάλει και οι τράπεζες ώστε να παράσχουν χρηματοδότηση σε κεφάλαια κίνησης για την κατασκευαστική εταιρεία.Οι συνεχείς ζημιές της ΑΚΤΩΡ, κυρίως στο εξωτερικό, ήταν αυτές που έφεραν σε δύσκολη θέση τη διοίκηση Καλλιτσάντση. Στην τελευταία γενική συνέλευση είχε υποστηρίξει πως χρειάστηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια περίπου 400 εκατ. ευρώ για να στηριχθεί η ΑΚΤΩΡ και να κλείσουν οι «ανοικτές πληγές» σε αγορές που ξεκινούν από την γειτονική Αλβανία και φτάνουν μέχρι την Κολομβία.
imerisia
Ελλάκτωρ: Μόνο Ελληνες στο νέο ΔΣ – Οι επόμενες κινήσεις των Ολλανδών
Leave a comment