Ελλάδα: Με καθυστέρηση η μεταφορά του πρώτου ανήλικου πρόσφυγα στη Βρετανία

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά από τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκατοντάδες ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόλις το πρώτο ασυνόδευτο παιδί θα αφιχθεί στο Λονδίνο από τη χώρα μας εντός της εβδομάδας. 

-Advertisement-

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Observer, πρόκειται για έναν 15χρονο πρόσφυγα από τη Συρία ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά τραύματα λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης της μετακίνησής του από την Ελλάδα στη Βρετανία, σε βαθμό μάλιστα που έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Το συγκεκριμένο αγόρι είχε επισημανθεί ως ιδιαιτέρως ευάλωτο και είχε κριθεί πως θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Βρετανία πριν από 14 μήνες. Πριν από ένα χρόνο δε, ο δήμος του Χάμερισμιθ και Φούλαμ του Λονδίνου είχε ειδοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ότι ήταν σε θέση να παράσχει στο παιδί στέγαση και φροντίδα – παρόλα αυτά οι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης αδράνησαν.

Η επικεφαλής κοινωνική λειτουργός του λονδρέζικου δήμου Γιαννούλα Κεφαλά δηλώνει στον Observer ότι «το αδιέξοδο και η πιθανώς μη αναστρέψιμη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί σε αυτό το εξαιρετικά ευάλωτο παιδί προξενεί ανυπόφορη αναστάτωση». Η ίδια προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ελλάδα διαπίστωσε πόσο σοβαρή ψυχολογική ζημιά έχει υποστεί ο 15χρονος πρόσφυγας λόγω της καθυστέρησης, αλλά και ότι εδώ και καιρό ήταν προφανές πως οι διαθέσιμοι πόροι στη Ελλάδα δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του.

- Advertisement -

Ο 15χρονος λαμβάνει αυτή τη στιγμή αγωγή με βαριά ψυχοφάρμακα, κάτι που ανησυχεί τους γιατρούς αλλά κρίνεται αναγκαίο λόγω των αυτοκτονικών τάσεων του.

Σημειώνεται ότι μέχρι την περασμένη Δευτέρα το παιδί κρατείτο σε αστυνομικό κελί χωρίς πρόσβαση σε γιατρούς και κοιμόταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα.

Μετά από πρωτοβουλία του λόρδου Νταμπς, ο οποίος είχε έρθει στη Βρετανία ως παιδί πρόσφυγας την περίοδο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου από την τότε Τσεχοσλοβακία, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τον Απρίλιο του 2016 τροπολογία στο νόμο περί Μετανάστευσης σύμφωνα με την οποία έως και 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα μπορούσαν να έρθουν για να ζήσουν στη Βρετανία από καταυλισμούς σε χώρες της Ευρώπης.

Σχεδόν 300 ανήλικοι πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στην Ελλάδα, αναγνωρίστηκαν ως παιδιά που μπορούσαν να ωφεληθούν από την τροπολογία και να έρθουν στη Βρετανία. Τελικά, μετά από αμφιλεγόμενες αλλαγές που επέβαλε το Υπουργείο Εσωτερικών ο αριθμός των συγκεκριμένων επιλέξιμων προσφυγόπουλων μειώθηκε στα 40, με πολλά παιδιά τα οποία είχαν ενημερωθεί ότι θα έβρισκαν καταφύγιο στη Βρετανία να μένουν απογοητευμένα.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν μόλις τέσσερα παιδιά από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα να θεωρηθούν επιλέξιμα για μεταφορά τους στη Βρετανία από τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει ο Observer, τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα φέτος υπολογίζονται σε 9.700, τα περισσότερα από τη Συρία.

Η Αντωνία Μουστάκα από την ανθρωπιστική οργάνωση PRAKSIS δηλώνει στον Observer ότι πολλά παιδιά που ήταν στη λίστα Νταμπς το έσκασαν βλέποντας τις ελπίδες τους για μεταφορά στη Βρετανία να διαψεύδονται.

Ο 15χρονος Σύρος είχε αναγνωριστεί ως υποψήφιος για τη λίστα Νταμπς ήδη από τον Αύγουστο του 2016. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα έχει περάσει συνολικά 380 ημέρες σε ψυχιατρικές κλινικές και 24 ημέρες σε κέντρα φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, καθώς επίσης και έξι εβδομάδες υπό αστυνομική κράτηση.

Όπως σημειώνεται, ένας από τους λόγους που η μεταφορά του στη Βρετανία είναι επιτακτική ανάγκη είναι το ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ειδικευμένες δομές για ανήλικους πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η κα Κεφαλά δηλώνει πάντως αισιόδοξη ότι με την κατάλληλη φροντίδα ο νεαρός θα μπορέσει να συνέλθει στη Βρετανία κι να ζήσει υγιής και με αξιοπρέπεια.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών κατηγορείται από οργανώσεις αρωγής πως ενδιαφέρεται περισσότεροι για δημόσιες σχέσεις παρά για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του 15χρονου. Οι οργανώσεις αυτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της περσινής μονομελούς βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα που είχε ως υποτιθέμενο σκοπό την εφαρμογή της τροπολογίας Νταμπς.

Σημειώνεται ότι πέρα από την Ελλάδα 11.186 ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται στη Γαλλία και 13.867 στην Ιταλία.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι βρετανικές αρχές διατηρούν τη δέσμευση να υποδεχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο 480 παιδιά από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *