Τα Έκτακτα Δελτία Καιρού έχουν χάσει πια την αξιοπιστία τους». Σε αυτή τη δήλωση του Γιάννη Καλλιάνου απαντά σήμερα ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανανεώνει ανά 12ωρο το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.
Στην ανάρτησή του στο twitter βάζει τίτλο: «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπογραμμίζοντας οτι το έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε – και στο οποίο αναφερόταν ο Γιάννης Καλλιάνος – είχε λόγο και αφορμή.
«ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ
✅Το Έκτακτο στις 2/12 έλαβε υπόψιν του κυρίως τις #καταιγίδες που θα εκδηλώνονταν στον Έβρο,μια περιοχή που δοκιμάστηκε από #πυρκαγιές. Τα ύψη 17mm (#ΕΜΥ-Ορμένιο) και τα 39 & 22 mm (#ΕΑΑ-Διδυμότειχο) μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε καμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όλα ξεκίνησαν μετά τη χθεσινή δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος «νουθετούσε» με μια ανάρτησή του στα social media συναδέλφους στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφορικά «με την αμετροεπή έκδοση συνεχώς έκτακτων δελτίων, ενώ υπάρχει μια απλή επιδείνωση του καιρού».
Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου
Τα “Έκτακτα Δελτία Καιρού” έχουν χάσει πια την αξιοπιστία τους
Τα κάθε τρεις και λίγο “Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης του Καιρού” από διάφορους φορείς, αρχίζουν πλέον και χάνουν και το ενδιαφέρον τους αλλά και την αξιοπιστία τους. Έρχονται μετά -και δικαίως- οι διάφορες ιστοσελίδες, τα δελτία ειδήσεων, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες και το αναπαράγουν, και επομένως η λανθασμένη είδηση “ταξιδεύει” σε όλη την Ελλάδα. Και σε λίγο καιρό κανένας δεν θα τα πιστεύει και δεν θα τα λαμβάνει υπόψιν του.
Επομένως, άλλο πράγμα είναι ένα “Δελτίο Μεταβολής του Καιρού”, όπως αυτή που θα έρθει για παράδειγμα σήμερα το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία & στη Θράκη και από αύριο και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) που μέσα στο χειμώνα είναι μια φυσιολογική καιρική εξέλιξη με άστατο καιρό (βροχές και καταιγίδες σε μικρό μέρος της χώρας αλλά και πτώση της θερμοκρασίας) και άλλο το “Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού” που μέσα στο χειμώνα θα σήμαινε κάτι “Έκτακτο”, δηλαδή μια ακραία μεταβολή του καιρού για την εποχή, μια έκτακτη καιρική μεταβολή, ένα σημαντικό καιρικό σύστημα που θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη κακοκαιρία.
Επίσης άλλο είναι και το “Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνο Καιρικών Φαινομένων” που εκεί πρέπει πράγματι να είμαστε προσεκτικοί λόγω της σφοδρότητας των επικείμενων καιρικών φαινομένων.
Προσοχή λοιπόν, οι πολίτες αρχίζουν και δυσανασχετούν».
protothema.gr