Μητσοτάκης: Δημιουργούμε το περιβάλλον όπου τα ελληνικά ανήσυχα πνεύματα μπορούν να διεκδικήσουν την επιτυχία – Οι ωφέλειες και τα κίνητρα για την υπαγωγή στην πλατφόρμα που θα χαρτογραφήσει, θα δικτυώσει και θα ανοίξει παράθυρα χρηματοδότησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις
Ένα αποφασιστικό βήμα για την ταυτοποίηση και χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας που θα δώσει και τα «εργαλεία» για τη χάραξη μιας συγκροτημένης πολιτικής που θα ευνοήσει και θα ενισχύσει την ελληνική καινοτομία έγινε το απόγευμα της Τρίτης με τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της ψηφιακής πλατφόρμας Elevate Greece.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο «Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παππά» του Εθνικού Θεάτρου παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, των υφυπουργών, κ. Χρίστου Δήμα και κ. Γιάννη Τσακίρη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή, εκπροσώπων της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών που μπαίνουν ως «Συμπαραστάτες» της μεγάλης προσπάθειας.
Το Elevate Greece είναι μία «ηλεκτρονική πύλη» που αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. «Η Πολιτεία αγκαλιάζει πλέον το οικοσύστημα στο μέτρο των δυνατοτήτων της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του.
«Το Κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καινοτομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά ως Πολιτεία αποκτούμε πλέον ένα μητρώο επιχειρήσεων που θα ορίζει τι συνιστά καινοτόμος νεοφυή επιχείρηση», διευκρίνισε εξηγώντας ότι αποστολή της Πολιτείας είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.
Σε κάποια στιγμή μάλιστα ο πρωθυπουργός θέλοντας μάλιστα να συνδέσει και την εμβληματική επένδυση που ανακοίνωσε πρόσφατα η Microsoft έδειξε μία φωτογραφία απ’ την ιδρυτική ομάδα της πολυεθνικής το 1978 που κυκλοφορεί ευρέως στα social media με το ερώτημα από κάτω «θα επενδύατε σε αυτή την ομάδα;», συνδέοντας την εικόνα των ατημέλητων νέων τότε με αυτό που τελικά δημιούργησαν!
«Υπάρχουν πολλά ανήσυχα πνεύματα και εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν το μέσο να διεκδικήσουν την επιτυχία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Και δουλειά της Πολιτείας είναι να δημιουργήσουμε το περιβάλλον γι αυτό», πρόσθεσε καλώντας τις startups να εισέλθουν στην πλατφόρμα Elevate Greece προκειμένου να ευνοηθούν απ’ τα κίνητρα που συνοδεύουν μία τέτοια κίνηση.
Βασικός στόχος του Elevate Greece είναι να προωθήσει τη μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων δικτύωση, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγράφεται επίσης η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πληρούν 2 βασικά χαρακτηριστικά:
α) της καινοτομίας και
β) της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος και θα κρίνονται από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Από την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για μία ιστορική ημέρα «γιατί πάνω σε αυτή την πλατφόρμα πολλές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που σήμερα δεν ξέρουμε ποιες είναι αλλά που μετά από μερικά χρόνια μπορεί να μιλάμε για αυτές με θαυμασμό, θα έχουν ξεκινήσει την πορεία τους μέσα από το Elevate Greece και θα έχουν τύχει από το κράτος της υποστηρίξεως που χρειάζονταν και πρέπει να δώσουμε».
Οι στόχοι
Νωρίτερα ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Δήμας, που μαζί με την ομάδα του δούλεψαν πάνω στο συγκεκριμένο project εδώ και ένα χρόνο, ανέλυσε τον τρόπο αλλά και τις ωφέλειες υπαγωγής στην πλατφόρμα.
Όπως σημείωσε η πλατφόρμα Elevate Greece έχει τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την καταγραφή και χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα. «Θα ξέρουμε που βρίσκονται, ποιό είναι το αντικείμενο τους κοκ ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε πολιτικές για την ανάδειξη του οικοσυστήματος», εξήγησε ο κ. Δήμας. Ο δεύτερος είναι η σύσταση Εθνικού Μητρώου των Νεοφυών Επιχειρήσεων και ο τρίτος η υποστήριξη και ανάπτυξη των ελληνικών startups.
Οι στόχοι της πλατφόρμας είναι:
-Η επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων
-Η ολοκληρωμένη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος αλλά και η δικτύωση των startups
– Η παρακολούθηση της πορείας των νεοφυών επιχειρήσεων βάσει δεικτών ΚΡΙs
-Η στοχευμένη υποστήριξη από την Πολιτεία
-Η απονομή βραβείων αλλά και η παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης από τους επίσημους υποστηρικτές της πλατφόρμας, που είναι 22 γνωστές επιχειρήσεις,
-Η προώθηση της εξωστρέφειας και η προσέλκυση επενδυτών, και
-Η ανάδειξη εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
«Μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν», σημείωσε ο κ. Δήμας. Και συμπλήρωσε: «το ElevateGreece είναι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους Επίσημους Υποστηρικτές του ELEVATE GREECE που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση της προσπάθειας».
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Κρίσιμο ρόλο στο σχεδιασμό ενίσχυσης του οικοσυστήματος μέσω της πλατφόρμας είχε και ο υφυπ. Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης, υπεύθυνος για μία σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα που ενεργοποιούνται και τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν τις εταιρείες που θα υπαχθούν στην πλατφόρμα.
Μάλιστα ο κ. Τσακίρης σήμερα ανακοίνωσε και ένα νέα μέτρο που αφορά την κάλυψη εκ μέρους της Πολιτείας του 50% του μισθολογικού κόστους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.
«Το ElevateGreece έρχεται σήμερα να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα GrantstoEquity – ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -, αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα επακολουθήσουν», σημείωσε ο κ. Τσακίρης. «Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), στοχεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο», τόνισε.
Προϋποθέσεις εγγραφής – προθεσμία αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr (η διαδικασία είναι απλή) και η προθεσμία, ειδικάγια το 2020, «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2021,οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11.
Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο ElevateGreece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
• Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ).
• Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας.
• Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζόμενους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).
• Ο τελευταίος Κύκλος Εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ.
πηγή: protothema.gr