Έλεγχος ποινικού μητρώου μέσα από τα περιπολικά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπουργείου Δικαιοσύνης, για την απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση του Ποινικού Μητρώου με τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, υπέγραψαν σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωνσταντίνος Κοσμάτος.

-Advertisement-

Μέσω του πρωτοκόλλου ενεργοποιείται η διαδικτυακή διασύνδεση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με τον τρόπο αυτό, μέσω της πλατφόρμας «Police on Line» της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να αναζητούν ηλεκτρονικά αντίγραφα Ποινικού Μητρώου το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο ακόμα και στα περιπολικά στο δρόμο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αναγνωστάκης άνοιξε το δρόμο για την επίλυση ενός πάγιου και παλιού αιτήματος των αστυνομικών και συγκεκριμένα την επίδοση των δικογράφων, που αποτελεί πάρεργο για την ΕΛ.ΑΣ, αλλά και την μη κλήτευση αστυνομικών, ως μάρτυρες σε υποθέσεις μικρής σημασίας.

- Advertisement -

Το παραπάνω θέμα έθεσε ο κ. Αναγνωστάκης στον κ. Κοσμάτο, επισημαίνοντας ότι με τη λύση αυτού του προβλήματος θα αποδεσμευτεί ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών, που θα μπορούν πλέον να ασχολούνται με τα καθήκοντα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης βλέπει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα και θα ανατεθεί στην επιτροπή που ολοκληρώνει αυτό το διάστημα την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου σε αυτόν να συμπεριληφθεί και διάταξη για την επίδοση δικογράφων από υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε ότι αφορά το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, εγκαθιδρύεται ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας και διαλειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του συστήματος «Police on line» της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Αρχηγείου του Σώματος.

-Advertisement-
=Advertisement=

Με τη χρήση των παραπάνω διαδικτυακών υπηρεσιών (web services), που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, παρέχεται η δυνατότητα στις αστυνομικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης διαδικασίας, να αναζητούν και να ανακτούν αντίγραφα Ποινικού Μητρώου προσώπων, για δημόσιο σκοπό.

Με λίγα λόγια, ακόμα και οι υπηρεσίες στο δρόμο, (Άμεση Δράση, Ασφάλεια, αεροδρόμια κλπ.), θα έχουν άμεση πρόσβαση στο ποινικό μητρώο τυχόν υπόπτου ή καταδικασθέντα τελεσίδικα και καταζητούμενου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, να ξεγλιστρούν άτομα με χρέη ή εμπλοκή σε εγκληματικές πράξεις.

Διευκρινίζεται ότι «η επικοινωνία των δύο φορέων κατά τις διαδικτυακές υπηρεσίες γίνεται κρυπτογραφημένα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ακεραιότητας και της εμπιστευτικότητας της πληροφορίας η οποία ανταλλάσσεται».

Οι δύο γενικοί γραμματείς τόνισαν ότι με την online συνεργασία, μειώνεται αισθητά η γραφειοκρατία, καταργείται η έντυπη επεξεργασία (το γνωστό «χαρτομάνι»), εκσυγχρονίζονται και απλουστεύονται οι διαδικασίες αναζήτησης αντιγράφων Ποινικού Μητρώου, ελαχιστοποιούνται οι διοικητικές επιβαρύνσεις, μειώνεται το λειτουργικό κόστος και τα αιτήματα των πολιτών διεκπεραιώνονται ταχύτερα και με ασφάλεια.

Ο κ. Αναγνωστάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, για το επόμενο διάστημα, αποτελεί η διερεύνηση και η δρομολόγηση του «Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος». Να παρέχονται δηλαδή ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες, χωρίς την παρουσία του πολίτη στο Αστυνομικό Τμήμα, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο κ. Κοσμάτος ανέφερε ότι «η δυνατότητα του ποινικού μητρώου να διαλειτουργεί, όπως λέγεται, δηλαδή να συνδέεται με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, θα δώσει μία ανάσα στην καθημερινότητα των δύο υπουργείων αναφορικά με τη γραφειοκρατία, ενώ η δράση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (“e-justice”)».

Είπε επίσης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί προγράμματα, με βάση τα οποία θα γλυτώσει από τις στοίβες εγγράφων και φακέλων και θα αποτελέσουν ένα βήμα προς το κράτος Δικαίου και τη Δίκαιη δίκη.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *