Μικρά περιθώρια για νομοθετικούς ελιγμούς και διευθετήσεις άφησε στην κυβέρνηση η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και αναγνώρισε ότι μόνο το ΕΣΡ – κατά το Σύνταγμα – είναι αρμόδιο να αδειοδοτήσει για τα κανάλια .
Νομικές και δικαστικές πηγές τόνιζαν πως από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου προκύπτει ότι τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν εώς σήμερα έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας και δεν χρειάζεται, ούτε μπορεί, να τους δοθεί άλλη με νόμο.
Είναι εξαιρετικά προβληματικό το ενδεχόμενο, σημείωναν, με νόμο να δοθεί προσωρινή άδεια σε κάποιων εκ των υπερθεματιστών του πρόσφατου διαγωνισμού, ο οποίος δεν διαθέτει κανάλι, άρα δεν είχε – και δεν έχει πλέον – άδεια λειτουργίας, μιας και αυτή που έλαβε έχει ήδη ακυρωθεί.
Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως η αναστολή του νόμου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού, που θα περάσουν στο ΕΣΡ, και όχι η κατάργησή του σχετίζεται με την αναμονή του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, που εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και δημοσιεύματα περί παράνομης απόφασης και διαρροής της από μέλη του δικαστικού σχηματισμού που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο, δικαστικές πηγές απέκρουαν τους ισχυρισμούς αυτούς ως παντελώς αστήρικτους και σημείωναν με νόημα πως η κυβέρνηση αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης προέβη, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, σε σχολιασμό της δικαστικής κρίσης εξαπολύοντας μάλιστα δριμεία απόφαση στο ΣτΕ. Επιπλέον, κατά πάγια δημοσιογραφική πρακτική μετά τις διασκέψεις του ΣτΕ το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης αποτελεί αντικείμενο δημοσιοποίησης στο σύνολο του Τύπου και ουδέποτε έχει συμβεί να αναμένουν οι δημοσιογράφοι και οι ενδιαφερόμενοι τη δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης για να γνωστοποιήσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέβη άκαρπη για ακόμη μια φορά. λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει για μια ακόμη φορά με την απόσυρση της πρότασής της υποψηφιότητας Πολύδωρα, εμφανίζοντας στη διάρκεια της Διάσκεψης νέα εισήγηση για το 9μελές όργανο με τη μορφή «take it or leave it». Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η ΝΔ δεν μπήκε καν στην διαδικασία να συζητήσει την υποψηφιότητα του Ροδόλφου Μορώνη ως προέδρου του ΕΣΡ – αυτή ήταν η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία γνωστοποίησε αιφνιδιαστικά αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης- και έτσι δεν συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα 4/5 των ψήφων των βουλευτών που μετέχουν στη Διάσκεψη.
«Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει
τις ευθύνες της» σχολίασε το Μαξίμου. Από πλευράς ΝΔ επιμένουν ότι, εκείνο που προέχει είναι η πλήρης απόσυρση του νόμου Παππά, και όσο δεν συμβαίνει αυτό, σχεδιάζουν να μην συμμετέχουν στις επόμενες συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων.
Πηγή: Iefimerida.gr