Εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων – «Fake ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού» λέει ο Νίκος Τζανάκης

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Πάνω από πέντε διαφορετικές οικογένειες ιώσεων κυκλοφορούν αυτή την εποχή στην Ελλάδα, ενώ ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τον κορονοϊό και τη γρίπη. 

-Advertisement-

Οι ιοί που συνυπάρχουν με τους ιούς της Covid-19 και της γρίπης είναι οι αδενοϊοί, ρινοϊοί, αλλά και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) στα παιδιά. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη μεταδοτικότητα της νόσου Covid.

Η γρίπη δεν αποκλείεται, επίσης, να αποδειχθεί περισσότερο “απειλητική” σε σύγκριση με τις εποχές προ πανδημίας.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο iatropedia.gr. ακόμη κι αυτές οι συνήθεις ιώσεις (αδενοϊοί, ρινοϊοί και RSV) ήρθαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

- Advertisement -

Βλέπουμε μια εικόνα, πρώιμα επιβαρυντική. Αυτή την εικόνα τη βλέπαμε Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, δεν τη βλέπαμε αρχές Νοέμβρη. Είναι μια εικόνα, που βλέπουμε ιογενή νοσήματα να διαδράμουν με περισσότερα συμπτώματα και πιο βαριά”.

Τζανάκης: Πανσπερμία ιώσεων στα νοσοκομεία

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τζανάκης, στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης, οι γιατροί βλέπουν καθημερινά πολλά κρούσματα από εποχικές ιώσεις, και προς το παρόν, λιγότερα Covid-19 και γρίπη.

“Είναι γενικώς μια πανσπερμία ιών, στους οποίους κανείς μπορεί να εντάξει αδενοϊούς, ρινοϊούς και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό στα παιδιά. Αυτός βέβαια δίνει κρυολογήματα με βήχα και βρογχίτιδες στους ενήλικες, ενώ ορισμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας ή υπερήλικες, έρχονται στο νοσοκομείο με καταστάσεις, όπως είναι, η αναπνευστική ανεπάρκεια, παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αποδιοργάνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας (ΣΚΑ) κ.α”

Αμέσως μετά σε συχνότητα, έρχονται η γρίπη και ο κορονοϊός, που και αυτοί συμβάλλουν, σύμφωνα με τους γιατρούς “Οπότε έχουμε μια πανσπερμία 5 ή 6 ιών, οι οποίοι μπορούν να προσβάλλουν τον οποιονδήποτε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Είναι όλοι αναπνευστικοί ιοί και κάνουν παρόμοια συμπτώματα, αν και περισσότερα και πιο βαριά”.

Αυτό είναι πρωτοφανές, αφού πρόκειται για σχετικά ήπιους ιούς σε υγιή άτομα, όμως, τώρα “αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας είναι σε ένα μικρό “λήθαργο”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Το ανοσοποιητικό μας είναι πλέον “μη εκπαιδευμένο” μετά από τρία χρόνια πανδημίας που ήταν σε “νάρκη”, καθώς δεν ερχόμασταν σε επαφή με αυτούς τους ιούς”, λέει ο ίδιος.

Covid: Παραπλανητική η εικόνα των κρουσμάτων – Αύξηση σε όλους τους δείκτες

Ο κορονοϊός αυτή τη στιγμή, δίνει μια “ψεύτικη” εικόνα, υποστηρίζει ο επιστήμονας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται κάθε εβδομάδα και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ είναι εντελώς παραπλανητικός, καθώς δεν δηλώνονται πλέον στο Μητρώο Covid-19 όλοι όσοι αρρωσταίνουν από Covid.

Ταυτόχρονα, εκτός από την -έστω και υποτιμημένη- αύξηση στα κρούσματα, υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στις απλές κλίνες, μικρότερη αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά και αύξηση στους θανάτους.

“Ας μην μας ξεγελάει ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί είναι fake. Δεν τα δηλώνουν οι ασθενείς. Αυτές οι 61 χιλιάδες που έχουμε σήμερα, σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε από 30 με 35 χιλιάδες στα μέσα Σεπτεμβρίου”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης και συνεχίζει:

“Έχουν διπλασιαστεί, παρ’ όλο που δεν δηλώνονται κι είναι πολύ περισσότερα. Και έχουν διπλασιαστεί και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 100 έχουν πάει πάνω από 200 την ημέρα. Αλλά και οι θάνατοι είναι πλέον σταθερά γύρω στους 20 ημερησίως, ενώ είχαν πέσει στους 11 την ημέρα”, σημειώνει.

Μόνο κατά τις τελευταίες 10 ημέρες, οι νοσηλείες των ασθενών με Covid-19 στις απλές κλίνες των νοσοκομείων όλης της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 12,45% και συγκεκριμένα από 1.373 ασθενείς στις 4/11, έχουν φτάσει σήμερα τους 1.544.

Στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης σε νοσηλείες κορονοϊού, νοσηλεύονται: Στο Σωτηρία 92 ασθενείς, στον Ευαγγελισμό 74 ασθενείς και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 54 ασθενείς.

Covid-19: Αύξηση στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ

Στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 122 ασθενείς σε 220 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid, ενώ στις 4/11 νοσηλεύονταν 114 ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),

Η αύξηση μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες είναι της τάξης του 7%.

Ωστόσο, ο Καθηγητής Τζανάκης είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο υπέρμετρης πίεσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας:

“Υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και ιδιαίτερα νοσηλειών σε Μονάδες”, λέει και εξηγεί πως αυτό οφείλεται στην υψηλή ανοσία που υπάρχει στην κοινότητα -ως προς τα περιστατικά σοβαρής νόσησης.

Το καλοκαίρι νόσησαν πάνω από 3 εκατομ. άνθρωποι στη χώρα μας και η ανοσία από τον εμβολιασμό ξεπερνά το 75% σε επίπεδο συνόλου πληθυσμού.

“Έχουμε ανοσία ως προς τη νόσηση, αλλά όχι και ως προς την “αποστειρωτική ανοσία”, δηλαδή αυτή που αποτρέπει τη μόλυνση. Έτσι, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ψηλά νούμερα κρουσμάτων, πλην όμως δεν έχουμε τα αντίστοιχα ψηλούς αριθμούς νοσηλειών στα νοσοκομεία και θανάτων”, λέει.

Παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείει η εικόνα αυτή να παρουσιάσει επιδείνωση το επόμενο διάστημα:

“Περιμένουμε οπωσδήποτε και μια επιπλέον επιβάρυνση και λόγω κορονοϊού, λόγω του ότι αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους καθώς ο καιρός χαλάει, με συνέπεια η μεταδοτικότητα να είναι μεγαλύτερη”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Γρίπη: Λίγα κρούσματα στους ενήλικες

Στις μικρότερες ηλικίες έως 16 ετών, αυτήν την εποχή καταγράφονται στα Νοσοκομεία Παίδων πολλά περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αλλά και αρκετά κρούσματα γρίπης.

Στους ενήλικες προς το παρόν, όμως, η γρίπη δεν έχει μεγάλη διασπορά, λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης:

“Γρίπη δεν έχουμε πολλά περιστατικά ακόμα στους ενήλικες. Σε 229 κρούσματα από νοσοκομεία και Κέντρα Παρατήρησης που ελέγχθησαν με γριπώδη συνδρομή, βρέθηκαν μόνο 5 κρούσματα γρίπης. Επομένως, υπάρχουν κρούσματα γρίπης, αλλά όχι πάρα πολλά προς το παρόν”, λέει ο ίδιος.

Αύξηση στη γρίπη αναμένουν οι επιστήμονες μετά τις 15 Δεκεμβρίου, όταν θα έχει χαλάσει κι άλλο ο καιρός, θα υπάρχει πτώση θερμοκρασίας και ως εκ τούτου συνωστισμός στους κλειστούς χώρους.

“Αν έχουν αρρωστήσει πολλοί μέχρι τότε και έχουμε ανοσία, μπορεί να μην εξελιχθεί άσχημα η κατάσταση. Ενδεχομένως περιμένουμε, όμως, ένα κύμα γρίπης -ισχυρότερο οπωσδήποτε– ίσως εφάμιλλο των μεγάλων κυμάτων των προηγούμενων χρόνων πριν την πανδημία, ή ίσως και πολύ μεγαλύτερο από αυτά”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.

Πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *