Ποσοτικοποιημένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αναμένει το Ταμείο στο επερχόμενο Eurogroup, αλλιώς θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Μάλιστα, επέκρινε τις «συνταγές» του Ταμείου, κάνοντας λόγο για πρακτικές τύπου «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε».
Ξεκάθαρος ήταν ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ως προς την στάση του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η εξής:
«Την επόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Eurogroup και το Ταμείο -δια του κ. Τόμσεν- διαμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται. Αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχει (σ.σ. το ΔΝΤ) στο πρόγραμμα, είναι η ώρα να πουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν κατά νου. Τα μέτρα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα. Δηλαδή, το Ταμείο έχει συντάξει μία ανάλυση του ελληνικού χρέους βασισμένη σε ορισμένες υποθέσεις που αφορούν τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, το πώς θα πάνε τα επιτόκια και άλλες υποθέσεις. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι κάποια νούμερα που μπορούν να μπουν στην ανάλυση χρέους του Ταμείου και να δώσουν την εικόνα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Κατά τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αν την άλλη Πέμπτη δεν κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2013. «Το ταμείο θα είναι παρών στις ανάγκες των μελών του. Είτε αυτές είναι χώρες της ΕΕ, είτε η ίδια η Ελλάδα, δεδομένου ότι το Ταμείο δεν είναι ένας οργανισμός που δρα ανεξάρτητα από τη θέληση των μελών του» πρόσθεσε δίχως να αφήνει κανένα παράθυρο περαιτέρω συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει ανάλογη βούληση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «τα μέλη του (σ.σ. Ταμείο) είναι αυτά που ζητούν την ανάμειξή του και σε ποιο βαθμό».
Σκληρή κριτική στις «συνταγές» του Ταμείου
Ο κ. Ψαλιδόπουλος δεν αρνήθηκε πως το ΔΝΤ έχει κάνει λάθη, δίχως να αποκλείει παράλληλα το ενδεχόμενο ότι στο μέλλον θα ακολουθήσει στις ίδιες λανθασμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το Ταμείο ως έναν πολύπλοκο γραφειοκρατικό μηχανισμό που «αποτυγχάνει και ύστερα κατηγορεί τις διάφορες χώρες του κόσμου». Πρόσθεσε δε ότι το ΔΝΤ δρα πάντοτε σε έκτακτες περιπτώσεις με τη λογική «να τελειώνουμε και να φεύγουμε», δίνοντας έμφαση σε «συνταγές» ιδιωτικοποιήσεων, νοικοκυρέματος και περιστολής δαπανών. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι το Ταμείο κατά το παρελθόν έχει ζητήσει «παράλογα πράγματα» από την Ελλάδα.
πηγη-documentonews.gr