Τις τελευταίες ημέρες, όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε κορυφαίο είτε απλό βουλευτή, και να ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι για τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές 2019, η απάντηση είναι ίδια: «Πάμε για τον Οκτώβριο».
Είναι μια τακτική για να θολώσουν τα νερά και να πιάσουν στον ύπνο την αντιπολίτευση ή μια σχεδόν ειλημμένη απόφαση του κυβερνώντος κόμματος; Είναι μια αναγκαία κίνηση για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, απαντούν κορυφαία στελέχη που το προηγούμενο διάστημα ήταν οπαδοί της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο.
Ο Οκτώβριος δίνει πολιτικό χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ
Ασχέτως του τι λένε δημοσίως, τα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται το βασικό μήνυμα των δημοσκοπήσεων ότι το κυβερνών κόμμα αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο και μάλιστα με διαφορά. Αν η διαφορά είναι πέντε, επτά ή δώδεκα μονάδες, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι δεύτερος και με διαφορά από τη ΝΔ το αποδέχονται όλοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.
Ο Οκτώβριος λοιπόν θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, να ψηφίσει επιπλέον φιλολαϊκά νομοσχέδια, να προσπαθήσει να αλλάξει προς το θετικό την εικόνα της οικονομίας, κάτι που γίνεται ήδη με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, του πρώτου από το 2010, και κυρίως να επουλώσει όσο μπορεί τη μεγάλη πληγή που άνοιξε στη Βόρεια Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να πάει σε εθνικές εκλογές με τη Βόρεια Ελλάδα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα είναι χαμένος από χέρι. Μπορεί να αλλάξει ριζικά το κλίμα μέχρι τον Οκτώβριο; Όχι, απαντούν οι πραγματιστές. Όμως μπορεί να βελτιωθεί και τα πάθη να καταλαγιάσουν. Οσο απομακρυνόμαστε από την ψήφιση της Συμφωνίας και όσο δίνεται ο χρόνος να αναδειχθούν και θετικά οικονομικά δεδομένα από αυτήν τόσο το καλύτερο, λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ είναι βέβαιο πως στη μάχη αντιστροφής του κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα κεντρικό ρόλο θα παίξει το «υπερόπλο» του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι δέχονται ότι είναι ο πρωθυπουργός.
Αποδοτικότερες οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά
Επιπλέον, ο Οκτώβριος ως μήνας εκλογών δίνει επιπλέον χρόνο στον κ. Τσίπρα να κάνει με μεγαλύτερη άνεση τις κινήσεις του στον χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι με το άγχος του τελευταίου διαστήματος που ενεργοποιεί στους αντιπάλους τα αντανακλαστικά της αυτοσυντήρησης.
Όλοι κατανοούν ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να ζυμωθούν και να αποδώσουν όπως πρέπει αυτές οι συνεργασίες. Και ο χρόνος θα λειτουργήσει και για τις δύο πλευρές θετικά, εκτιμούν πολλοί, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα και σε προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς να σκεφτούν πιο ουσιαστικά αν τελικά ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει το στοίχημα και είναι ο κυρίαρχος εκπρόσωπος αυτού του χώρου.
Η πρόσφατη συνέντευξη του Νίκου Αλιβιζάτου, που είχε παίξει κεντρικό ρόλο στις διεργασίες εκλογής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μίλησε με απρόσμενα κολακευτικά λόγια για τον κ. Τσίπρα, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό έναν πολιτικό που «πιάνει πουλιά στον αέρα», μόνο χαμόγελα έφερε στο Μέγαρο Μαξίμου και επιβεβαίωσε την άποψη κάποιων ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους.
Φυσικά στον δρόμο προς τις εκλογές τον Οκτώβριο το μεγάλο αγκάθι είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι ευρωεκλογές 2019. Οσο και να λέει δημοσίως ο Νίκος Παππάς ότι η κυβέρνηση θα τις κερδίσει, ο ίδιος και όλοι όσοι έχουν γνώση της πραγματικότητας ξέρουν ότι θα τις χάσει. Το μεγάλο ερώτημα είναι με πόση διαφορά θα τις χάσει. Σε αυτή τη συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχει μπει αρκετό νερό στο κρασί. Έτσι, από εκεί που το διαχειρίσιμο ποσοστό ήττας ήταν γύρω στις τρεις με τέσσερις μονάδες, τώρα στελέχη το ανεβάζουν μέχρι και στις έξι.
Μεγάλη διαφορά σημαίνει «παίξαμε και χάσαμε»
Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως η διαφορά δεν θα είναι μόνο σημαντική για εκείνους αλλά και για τη ΝΔ, καθώς μια πρωτιά για την αξιωματική αντιπολίτευση που θα υπολείπεται όμως της εικόνας που έχουν φτιάξει οπαδοί και στελέχη της ΝΔ στο κεφάλι τους με βάση τις δημοσκοπήσεις θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία ανάσα για να πει ότι δεν χάθηκαν όλα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό έχει δώσει στις ευρωεκλογές τόνο και χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, όχι μόνο για να συσπειρώσει την παράταξή του αλλά και για να ακυρώσει εξαρχής τη λογική της χαλαρής ψήφου που θα οδηγούσε ψηφοφόρους σε μικρά σχήματα στα δεξιά και στα κεντροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα είναι ίδια. Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με τα οποία συνομίλησε το iefimerida δηλώνουν έτοιμα να σηκώσουν το γάντι. «Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τα ίδια χαρακτηριστικά στη μάχη των ευρωεκλογών. Ούτε εμείς θα πάμε χαλαρά. Θα πάμε σκληρά και θα ζητήσουμε από τους πολίτες να ψηφίσουν όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα», δηλώνουν.
Ωστόσο, το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας έχει και ένα μεγάλο ρίσκο που ορισμένοι φαίνεται πως είναι έτοιμοι να το πάρουν. Το ρίσκο αυτό είναι η πιθανή διψήφια διαφορά στις ευρωεκλογές από τη Νέα Δημοκρατία.
Όταν αυτό το ερώτημα τίθεται πιεστικά από τους δημοσιογράφους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Αν η διαφορά είναι διψήφια, τότε είναι πολύ δύσκολο αυτό να ανατραπεί μέχρι τον Οκτώβριο. Τότε θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι παίξαμε και χάσαμε. Η πολιτική χρειάζεται και ρίσκα. Άλλωστε, λειτουργία της δημοκρατίας σημαίνει και εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία».
Πηγή: iefimerida.gr