Εκλογές στην Τουρκία: Η τακτική των δύο υποψηφίων πριν τον δεύτερο γύρο

LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Με διαφορετικά ανοίγματα σχεδίαζουν τη στρατηγική τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει και του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μαΐου.

Στις 28 Μαΐου η Τουρκία θα εκλέξει και επίσημα Πρόεδρο, καθώς τότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος της διαδικασίας με τους βασικούς υποψήφιους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προετοιμάζονται με διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει ένα σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του και ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης. Μάλιστα, στη χθεσινή του συνέντευξη στο CNN Turk αποκάλυψε και μέρος της στρατηγικής του, που δεν είναι άλλη από την επαναπροσέγγιση της Δύσης.

Εκλογές στην Τουρκία: Τι είπε ο Ερντογάν

«Εμείς μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε μία πολιτική, με στόχο να αγκαλιαστούμε με όλες τις χώρες. Δηλαδή είμαστε σε επαφή και επικοινωνία και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ και με την Κίνα, όπως και με τις χώρες της Δύσης» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «εγώ, ως πρόεδρος της Τουρκίας δεν υπάρχει κανένας ηγέτης ανά τον κόσμο, με τον οποίο να είμαι τσακωμένος και να του κρατάω κακία». Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ανακοίνωσε για το Σάββατο νέα επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας,  από τις οποίες και το ποσοστό που έλαβε κατά τη διάρκεια της «μάχης» είτε δεν άλλαξε καθόλου σε σχέση με άλλες διαδικασίες είτε βγήκε ενισχυμένο.

Εκλογές στην Τουρκία: Η στρατηγική Κιλιτσντάρογλου
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σκέφτεται ενόψει και του δεύτερου γύρου να κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στις νεότερες γενιές.

«Έχουμε δώδεκα ημέρες, οφείλουμε να βγούμε από το τούνελ και από το σκοτάδι», έγραψε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους νέους αυτούς «οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε έναν καφέ» σε μια Τουρκία υπονομευμένη από τον πληθωρισμό και στην οποία οι πολίτες ηλικίας 18 έως 34 ετών αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων.

«Μια φορά είναι τα νιάτα», πρόσθεσε ο 74χρονος σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, επικεφαλής ενός ετερόκλιτου συνασπισμού συντηρητικών, εθνικιστών και φιλελεύθερων της κεντροδεξιάς και της αριστεράς.

Η αντιπολίτευση στοιχημάτισε στην υποτιθέμενη κόπωση των Τούρκων έπειτα από 20 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν και ιδιαίτερα στην κόπωση των περισσότερων από 5 εκατομμύρια νέων που επρόκειτο να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Επεδίωξε επίσης να επωφεληθεί από το οικονομικό πλαίσιο και την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε το φθινόπωρο μέχρι και με 85%.

reader.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version