Εκλογές 2023 – «Σπαρτιάτες»: Πώς ο «Δούρειος Ίππος» του Κασιδιάρη βρέθηκε στη Βουλή

LamiaNow News
By LamiaNow News 2 Comments
9 Min Read

Πανηγυρισμοί από τον τρόφιμο των φυλακών Δομοκού για το 4,66% στις εκλογές – Ο Κασιδιάρης «ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση» είπε ο Βασίλης Στίγκας, επικεφαλής των «Σπαρτιατών»

-Advertisement-

Με ποσοστό 4,66%, ψήφους που ξεπερνούν τις 241.500 και με 12 βουλευτές, το κόμμα «Σπαρτιάτες» κέρδισε την είσοδό του στη Βουλή. Και, μάλιστα, αναδείχθηκε στην πρώτη μεταξύ των ακροδεξιών παρατάξεων του οκτακομματικού Ελληνικού Κοινοβουλίου στη νέα σύνθεσή του. Μια σχετικά ασφαλής εικασία γι’ αυτό, είναι ότι οι ψηφοφόροι των «Σπαρτιατών», για λόγους και με μεθόδους που χρήζουν μελέτης, συμμορφώθηκαν στα τυφλά προς την υπόδειξη του Ηλία Κασιδιάρη, πρώην διακεκριμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής και νυν τροφίμου των φυλακών Δομοκού, ως κατάδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αν και πρόκειται για ένα κόμμα που συγκροτήθηκε άρον-άρον, χωρίς να έχει καν γραφεία και επίσημη έδρα, χωρίς προγραμματικές θέσεις παρεκτός κάποιες αοριστολογίες περί πατριωτισμού κ.λπ., το γεγονός ότι ξεπέρασε σε εκλογικό μερίδιο την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας, από την Κυριακή 25 Ιουνίου απασχολεί έντονα τον πολιτικό κόσμο αλλά και την ελληνική κοινωνία ευρύτερα.

Ωστόσο, οι «Σπαρτιάτες» σημείωσαν μια επίδοση η οποία είχε προδιαγραφεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι δημοσκοπήσεις τους έδιναν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά, πλησιάζοντας με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό το όριο του 3%. Εν τέλει το υπερέβησαν εύκολα, καταλαμβάνοντας 4,66%, περνώντας απευθείας από την πλήρη ανυπαρξία, στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με 12 έδρες.

- Advertisement -

Το «κοινό μυστικό» αφορά στο ότι οι «Σπαρτιάτες» είναι ένα όχημα του Ηλία Κασιδιάρη. Ο οποίος κατόρθωσε να αιφνιδιάσει το συνταγματικό τόξο, βρίσκοντας μια παρακαμπτήριο στην απαγόρευση του δικού του κόμματος («Εθνικό Κόμμα – Έλληνες»), μια Κερκόπορτα στα νομικά προσκόμματα. Και από αυτές τις αφύλακτες διόδους, ο «Δούρειος Ίππος» με την επωνυμία «Σπαρτιάτες» βρέθηκε εντός των τειχών.

Άλλωστε, η εξάρτηση των «Σπαρτιατών» από τον Κασιδιάρη επιβεβαιώθηκε απροκάλυπτα στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του επικεφαλής τους, του Βασίλη Στίγκα. Ο εκ Λειβαδειάς ορμώμενος αρχηγός των «Σπαρτιατών», έμπλεος ευγνωμοσύνης για τη στήριξη που έλαβε, χαρακτήρισε τον Ηλία Κασιδιάρη σαν «καύσιμο». Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στίγκα έχει ως εξής: «Σήμερα είναι μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη -πιστεύω- στο μυαλό όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Μετά από αρκετό καιρό ένα εθνικό κόμμα, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

»  Οι ‘Σπαρτιάτες’ αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του Ελληνισμού και τις αξίες που σήμερα λείπουν από τη χώρα μας. Οι ‘Σπαρτιάτες’ έρχονται όχι για να διχάσουν. Έρχονται για να ενώσουν. Το βασικό ρητό των Σπαρτιατών είναι ‘η ισχύς εν τη ενώσει’, κάτι το οποίο δυστυχώς λείπει σήμερα από τη χώρα μας. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου. Στο δύσκολο αγώνα που κάναμε περίπου για τρεις εβδομάδες. Να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τα εκατοντάδες μέλη μας σε όλη την Ελλάδα που δούλεψαν ακούραστα όλο αυτό το μικρό χρονικό διάστημα για να φτάσουμε σήμερα εδώ και οι Σπαρτιάτες να μπουν στη Βουλή με ένα πάρα πολύ σχετικά καλό ποσοστό για αρχή τουλάχιστον και θα δούμε στη συνέχεια.

» Θα ήθελα βεβαίως να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα. Θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών του και θα φέρουμε ένα νέο ήθος και ύφος στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

» Οι Σπαρτιάτες πάντοτε και πριν γίνουν ακόμα ένας πολιτικός φορέας, ήταν ένα δίκτυο κοινωνικής δράσης που βοηθούσε όλους τους αδύναμους συμπατριώτες μας που είχαν πιεστεί τώρα τελευταία στα χρόνια του μνημονίου. Επομένως, το θετικό πρόσημο που κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας, είναι να είμαστε δίπλα στον Έλληνα, στον άνθρωπο που υποφέρει, στον άνθρωπο τον αδικημένο που δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και προσπαθεί καθημερινά να τα φέρει βόλτα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι σε όσους βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ».

Οι πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού προσωπικού και όχι μόνον, αποτύπωσαν, ως επί το πλείστον, έκπληξη και αποτροπιασμό. Κατ’ αρχάς η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά το Σεπτέμβριο του 2013 δήλωσε χαρακτηριστικά «να τους χαίρεστε, τους θέλατε και τους βγάλατε. Κάποιοι δούλεψαν γι’ αυτό. Εγώ είμαι εδώ στον δρόμο και παλεύω για τον φασισμό που τον έχω στην πλάτη μου. Συγγνώμη, σας παίρνει όλους η μπάλα, δουλέψατε όλοι για να μπουν και πάλι στη Βουλή. Τώρα αν μια μονάδα δεν τους χαίρεται και οι υπόλοιποι τους χαίρονται… Όλα τα κανάλια έλεγαν ότι είναι κάτι καινούργιο. Φάτε το τώρα το ‘κάτι καινούργιο’ που είναι ο Κασιδιάρης μέσα. Αλίμονο για εμάς που είμαστε στον δρόμο και παλεύουμε κατά του φασισμού 10 χρόνια τώρα, για να έρθει μια μέρα και να ακούσουμε ‘Σπαρτιάτες’ και να είναι ο Κασιδιάρης μέσα. Ε, κάποιος δούλεψε για αυτό. Εγώ μέχρι σήμερα δεν είχα ακούσει ότι υπάρχουν οι Σπαρτιάτες σαν κόμμα, και ξαφνικά έχουν μπει στη Βουλή. Δεν έχω να πω κάτι. Η κοινωνία τους έβγαλε; Να τους χαίρεται. Ο Κασιδιάρης θα μας έχει απέναντί του και δεν θα κάνουμε πίσω».

Σε πολιτικό επίπεδο, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «οι φασίστες πολεμιούνται στα σωματεία, στους δρόμους, στις δουλειές -με πολιτικούς, όχι με νομικούς όρους. Επομένως αυτή τη στιγμή, ένας διαφημισμένος έγκλειστος δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτή η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος έχουν δει πολλά επώνυμα φασισταριά να ανεβαίνουνε από τα σκατά στην επιφάνεια. Το πρόβλημα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν, αν έχουν συναίσθηση τι ψηφίζουν. Δεν θα ανοίξουμε τώρα Πελοποννησιακό πόλεμο τη βραδιά των εκλογών, λες και ο Κασιδιάρης είναι ο Πριγκόζιν. Συμφωνώ με οποιονδήποτε λέει ότι ο φασισμός είναι πολιτική ιδεολογία. Και θέλει, θεμελιωδώς, πολιτική αντιμετώπιση. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, τον διευκόλυνε το σύστημα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, τον υπερδιαφήμισε αρνητικά. Είμαστε άνθρωποι της τηλεόρασης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αρνητική διαφήμιση. Το όνομα του Κασιδιάρη, ενός εγκλείστου, με βαριά ποινή, στις φυλακές ασφαλείας Δομοκού, ήρθε στην επιφάνεια επειδή του επετράπη να καθορίζει ατζέντα, περνώντας από το ένα κόμμα στο άλλο».

Ο αρχηγός των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, ισχυρίζεται πως το σχήμα υπάρχει από το 2017, κατ’ ουσίαν όμως οι «Σπαρτιάτες» γεννήθηκαν 17 ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Την ημέρα, δηλαδή, που ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε τον κατάλογο των πολιτικών σχηματισμών στους οποίους, βάσει του Συντάγματος, θα επιτρεπόταν να λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές.

Την απόφαση αυτή περίμενε ο Ηλίας Κασιδιάρης και, αφού βεβαιώθηκε πως είναι οριστική, μόνο τότε έδωσε δημοσίως το «χρίσμα» στους «Σπαρτιάτες». Και κατόπιν, ικανοποιημένος για την επιτυχία του σχεδίου του, έγραψε στα social media «νενικήκαμεν».

Ακολουθεί ο κατάλογος των 12 «Σπαρτιατών» που κερδίζουν έδρα στη Βουλή (αναμένεται το όνομα εκείνου που θα καταλάβει μία από τις δύο έδρες που επί του παρόντος πιστώνονται στον επικεφαλής, Βασίλη Στίγκα):

1. ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Πελοπίδος (Αχαΐας)
2. ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Σωτηρίου (Αιτωλοακαρνανίας)
3. ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ευαγγέλου (Ηρακλείου)
4. ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αντωνίου (Α’ Ανατολικής Αττικής)
5. ΖΕΡΒΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Θεοδώρου (Β’ Πειραιώς)
6. ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Βασιλείου (Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών)
7. ΚΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου (Α’ Θεσσαλονίκης)
8. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ (Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών)
9. ΣΤΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου (Β’ Θεσσαλονίκης)
10. ΣΤΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου (Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών)
11. ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ευσταθίου (Λάρισας)
12. ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευαγγέλου (Α’ Αθηνών)

protothema.gr

Share This Article
2 Comments
  • Γιατί πολύ απλά πάντα υπήρχε ένα ποσοστό φασιστών στο εκλογικό σώμα που μέχρι την οικονομικη κρίση καλυπτοταν στα αστικά κόμματα (μαντέψτε βουλευτές τίνος κόμματος δεν προσήλθαν ούτε ένας να καταθέσει στη δικη). Μετά την οικονομική κρίση και την ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος (κατάρρευση δικοματισμου) βρήκαν την ευκαιρία έξω κοινοβουλευτικα κομμάτιδια να προσελκύσουν αυτό το ποσοστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *