Εκλογές 2019: Η μάχη του σταυρού – Ποιοι εκλέγονται βουλευτές και ποιοι κινδυνεύουν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
10 Min Read

Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές κι αν, βέβαια, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και η εικόνα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις πως η ΝΔ θα αναδειχθεί νικήτρια και πιθανότατα θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πολλοί βουλευτές έχουν σοβαρούς λόγους ν’ αγωνιούν για τη θέση τους – κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρακτικά θα εκλέξει σχεδόν τους μισούς από τους 144 που είχε εκλέξει τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αγωνία έχουν και οι υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής, ιδίως στις τριεδρικές και τετραεδρικές περιφέρειες. Για ποιο λόγο; Από αυτές τις περιφέρειες κατά βάση αφαιρούνται έδρες στην τελική κατανομή, προκειμένου να δοθούν με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Εάν π.χ. το δεύτερο κόμμα σε μία τετραεδρική περιφέρεια δεν περάσει το εκλογικό μέτρο, τότε και οι τέσσερις έδρες πάνε στον πρώτο!

Αυτό είχε συμβεί το 2012 με τη ΝΔ στο νομό Καβάλας, αλλά και το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Χανίων. Η συνηθέστερη αναλογία πάντως είναι 3-1, ενώ σε περιφέρειες που το τρίτο κόμμα περνά το εκλογικό μέτρο η «μοιρασιά» είναι 2-1-1. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, όπου θα «μονομαχήσουν» Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης για μία θέση.

Σε ό,τι αφορά τις τριεδρικές, το πιθανότερο είναι πως θ’ ανατραπεί η ισορροπία 2 προς 1 υπέρ της ΝΔ , όπου βέβαια δεν υπάρχει τρίτο κόμμα να περνά το μέτρο, οπότε και τα τρία πρώτα κόμματα εκλέγουν από έναν βουλευτή. Κι εδώ, όμως, υπάρχει πιθανότητα το τρίτο κόμμα, αν κι έχει πιάσει το μέτρο, να χάσει την έδρα κι αυτή να πάει ως μπόνους στο πρώτο.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Άρτα, η Βοιωτία, η Δράμα, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Λακωνία, η Λέσβος, η Ξάνθη, η Ροδόπη και η Χαλκιδική και το ΚΙΝΑΛ εκλέγει σ’ αυτές βουλευτές όπως ο Γιάννης Μανιάτης(Αργολίδα) και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνία).

Οι μονοεδρικές και ο στόχος 7 στα 7

Στις μονοεδρικές περιφέρειες, η ΝΔ βάζει στόχο το «7 στα 7», αφού η φιλοσοφία του εκλογικού συστήματος είναι η πιο απλή: αυτός που παίρνει τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια, εκλέγει και το μοναδικό βουλευτή της.

Πρόκειται για τις περιφέρειες Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Φωκίδας, Γρεβενών, Ευρυτανίας και Σάμου, με τη σημερινή αναλογία να είναι πέντε για τον ΣΥΡΙΖΑ (Φωκίδα, Γρεβενά, Σάμος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) και 2 για τη ΝΔ(Λευκάδα, Ευρυτανία). Έτσι, στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν γνωστοί βουλευτές: ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Σταύρος Κοντονής, ο Χρήστος Μπγιάλας και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Αλλάζουν τα δεδομένα στην Αττική

Νέα δεδομένα φέρνει, όμως, στην Αττική η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής, με αποτέλεσμα οι νέες περιφέρειες ν’ αποτελούν αχαρτογράφητα νερά για όλα τα κόμματα.

Στο Βόρειο Τομέα εκλέγονται συνολικά 15 βουλευτές, άρα το πρώτο κόμμαπιθανότατα – και πάντα αναλόγως των ποσοστών του – θα εκλέξει 7-8 βουλευτές και το δεύτερο 3-4. Στο Νότιο Τομέα είναι συνολικά 18 βουλευτές, άρα οι ισορροπίες ενδέχεται να είναι 7-8 για τον πρώτο και 4-5 για τον δεύτερο. Και στο Δυτικό Τομέα εκλέγονται 11 στο σύνολο, οπότε ο πρώτος θα έχει 4-5 και ο δεύτερος 2-3.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ, σίγουρα φαίνεται πως θα εκλέξει από έναν βουλευτή σε καθέναν από τους τρεις τομείς και βάζει στόχο τον δεύτερο στο Νότιο Τομέα. Προβάδισμα δείχνουν να έχουν στο Βόρειο Τομέα ο Ανδρέας Λοβέρδοςστο Νότιο ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (σ.σ.: υποψήφια είναι και η Φώφη Γεννηματά) και στο Δυτικό διαγκωνίζονται Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Καρχιμάκης.

Αντίστοιχα, στην Ανατολική Αττική οι βουλευτές συνολικά είναι 10, οπότε ο πρώτος θα κερδίσει 4-5 έδρες και ο δεύτερος 2-3, ενώ η Δυτική Αττική είναι τετραεδρική και εμπίπτει στο… νόμο του μπόνους, όπως περιγράφηκε παραπάνω. Το ΚΙΝΑΛ στοχεύει σίγουρα σε εκλογή ενός βουλευτή στην Ανατολική Αττική, ενώ δίνει μάχη για τη Δυτική. Στην Ανατολική Αττική, προβάδισμα δείχνει να έχει η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η μάχη του βόρειου τομέα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Έτσι, για παράδειγμα, στο Βόρειο Τομέα μάχη θα δώσουν μεταξύ άλλων για τον ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τάσος Πετρόπουλος, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία.

Από τη ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ζωή Ράπτη, Νίκη Κεραμέως, Νίκος Ρωμανός, Δημήτρης Καιρίδης, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Βασίλης Ξυπολητάς, Πέτρος Τατσόπουλος, και Ιωάννα Καλαντζάκου.

Σκληρή μάχη και στο Νότιο τομέα

Στο Νότιο Τομέα από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Βασιλειάδης, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννης Μουζάλας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Κυρίτσης.

Από τη ΝΔ Νίκος Δένδιας, Χάρης Θεοχάρης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Γρηγόρης Ψαριανός, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Κώστας Κυρανάκης, Γιάννης Καλλιάνος, Έμη Λιβανίου.

Στο Δυτικό Τομέα από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Τόσκας, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Ρήγας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βασιλική Κατριβάνου.

Από τη ΝΔ οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Αντώνης Πανούτσος, Γιάννης Λοβέρδος και Δημήτρης Καλογερόπουλος, ενώ υποψήφιος είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα γίνει στις υπόλοιπες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες

Στις υπόλοιπες μεγάλες περιφέρειες, το εκλογικό αποτέλεσμα και η διαφαινόμενη πρωτιά της ΝΔ θ’ ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες. Στην Α’ Αθήνας π.χ., όπου οι έδρες είναι πλέον 14, η ΝΔ ενδέχεται να εκλέξει επτά ή και οκτώ βουλευτές έναντι ακόμη και δύο ή τριών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Α’ Πειραιά οι έδρες είναι έξι, άρα η ΝΔ μπορεί να εκλέξει τρεις βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν και στη Β’ Πειραιά τέσσερις η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν ή δύο, αφού οι έδρες συνολικά είναι 8.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι έδρες είναι συνολικά 16, οπότε η ΝΔ βάζει στόχο από έξι έως οκτώ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στις τέσσερις και στη Β’ Θεσσαλονίκης τέσσερις από τις εννέα, με τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης να παίρνει σ’ αυτή την περίπτωση μία ή δύο. Για το ΚΙΝΑΛ, αντικειμενικός στόχος είναι η εκλογή ενός βουλευτή σε όλες αυτές τις περιφέρειες.

Στην Αιτωλοακαρνανία, με 7 έδρες σύνολο, η ΝΔ μπορεί να κερδίσει 3-4 έναντι μίας ή δύο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αχαΐα, με εννέα έδρες στο σύνολο, η ΝΔ προσδοκά σε 4-5, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία ή δύο.

Στην Εύβοια και τη Μαγνησία σε τρεις από τις έξι συνολικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία, στο Ηράκλειο και στη Λάρισα στις τέσσερις από τις οκτώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο. Στις Σέρρες, όπου οι έδρες συνολικά είναι έξι, η ΝΔ στοχεύει λόγω των παραδοσιακά μεγάλων ποσοστών της και της καταγωγής του Κωνσταντίνου Καραμανλή ακόμη και σε τέσσερις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται σε μία.

Η μεγάλη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ – Τρανταχτά ονόματα αναμετρώνται

Ποιοι διαγκωνίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, σ’ αυτές τις περιφέρειες; Στην Α’ Αθήνας οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Ράνια Σβίγκου. Από τη ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Κικίλιας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Φωτεινή Πιπιλή, Θάνος Πλεύρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Σοφία Νικολάου.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Τάσος Κουράκης, αλλά και οι «νέες» Κατερίνα Νοτοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Από τη ΝΔ, εκλέγεται ως πρώην πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής κι έπειτα επικρατέστεροι είναι Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Δημήτρης Σταμάτης, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Σύνθια Σάπικα, Νίκος Ταχιάος.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτρης Μάρδας (εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέξει δύο βουλευτές).

Στην Α’ Πειραιά Θόδωρος Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Μαρία Ρεπούση, Κώστας Δουζίνας και Γεωργία Γεννιά και από τη ΝΔ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Τάσος Αβραντίνης, Νόνη Δούνια, Νίκος Βλαχάκος.

Στη Β’ Πειραιά από τον ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Εύη Καρακώστα, ο νεοεισελθών Γιάννης Ραγκούσης και ο πρώην βουλευτής Τρύφων Αλεξιάδης. Από τη ΝΔ – όπου υποψήφιος είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Τραγάκης, Χριστίνα Τσιλιγγίρη και Μιχάλης Λιβανός.

Ποιοι θα εκλεγούν από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις έδρες Επικρατείας, με βάση τα ποσοστά των ευρωεκλογών, η ΝΔ θα εκλέξει πέντε βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση από έναν. Έτσι, από τη ΝΔ θα εκλέγονταν οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Μαριέττα Γιαννάκου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Ταραντίλης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Βασίλης Βασιλικός, Έφη Αχτσιόγλου και Πάνος Σκουρλέτης, από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης και από το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.

Σήμερα, η αναλογία είναι πέντε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις για τη ΝΔ και από ένας για Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ΚΚΕ.

newsit

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *