Εκκλησία: Μονιμοποιούνται 2.311 επιπλέον ιερείς με κυβερνητική απόφαση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Πριν από περίπου επτά μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχαν επισκεφθεί την Ιερά Σύνοδο όπου και είχαν λάβει ενημέρωση για τα προβλήματα που όπως ανέφεραν εκκλησιαστικές πηγές, αφορούσαν τις οργανικές θέσεις των κληρικών.

-Advertisement-

Πλέον, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση 2.311 θέσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος και ακόμη 955 για την Εκκλησία της Κρήτης.

Οι αλλαγές εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις” που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρακτικά, με τον νόμο 536 του 1945 προβλεπόταν πως το Κράτος μπορεί να πληρώνει στη μισθοδοσία του συνολικά 6.000 κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Advertisement -

Με άλλα λόγια, το Σύνταγμα της χώρας προέβλεπε 6.000 θέσεις. Στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώτος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως από την ψήφισή του ο νόμος 536/1945 “υπολειπόταν της πραγματικότητας”, αφού είχε πρόβλεψη για 6.000 κληρικούς ενώ ήδη υπηρετούσαν 7.151. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε μάλιστα πως αυτή τη στιγμή στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν 8.300 κληρικοί, ενώ τη τελευταία δεκαετία ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 8% (το 2011 υπηρετούσαν 9.018 κληρικοί).

Οι επιπρόσθετοι κληρικοί πληρώνονταν και πληρώνονται κανονικά από το Κράτος, παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη παρέμενε στον αριθμό των 6 χιλιάδων. Πλέον, με τον νόμο που δρομολογείται από τη Ν. Κεραμέως, προστίθενται οι 2.311 θέσεις που ήταν “στον αέρα”, καθώς και 955 οργανικές θέσεις για την Εκκλησία της Κρήτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,“αυτό δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος και φυσικά δεν θα αλλάξει το παραμικρό στην μισθολογική ή ασφαλιστική τους κατάσταση”.

Η κατανομή των θέσεων αυτών στις Μητροπόλεις θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο, και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα. Οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στην εκάστοτε Μητρόπολη, όπως αυτές οριστούν.

-Advertisement-
=Advertisement=

Αν μια Μητρόπολη θελήσει να προσλάβει επιπροσθέτως της πρόβλεψης, κληρικούς, θα πρέπει να τους πληρώνει ιδιωτικά.

Πληρώνονταν ούτως ή άλλως από το Δημόσιο

Η όλη κινητικότητα για το ζήτημα που αφορά νέες οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος “τρέχει” εδώ και μήνες ανάμεσα στις δύο πλευρές (είχε παγώσει μετά τη κατακραυγή εν μέσω πανδημίας), ενώ το θέμα έχει ανέβει και σε ιστότοπους που άπτονται εκκλησιαστικών ζητημάτων. Σημειώνεται εδώ πως το 1969 η Εκκλησία είχε αυξήσει τις οργανικές της θέσεις σε 8.000 από 6.000 και έκτοτε το αίτημα της αναπροσαρμογής, είναι διαρκές, μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αριθμό.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ιερείς έχουν ως εργοδότη τους τις Μητροπόλεις που είναι εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Οι Κληρικοί, σύμφωνα με το ΣτΕ, θεωρούνται κατά τους κανονισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος ως “εκκλησιαστικοί υπάλληλοι”, και πληρώνονται από το Δημόσιο σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις, χωρίς να υπάγονται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχετική συζήτηση το 2019 ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, είχε αναφέρει ότι εάν το Ελεγκτικό Συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι πέραν των οργανικών θέσεων ιερωμένοι, μπορεί να βρεθούν στον αέρα. Κάτι που πλέον “διευθετείται” με κυβερνητική “βούλα”.

Από εκεί και πέρα, όπως έχει γίνει για την ώρα γνωστό, με το νέο νομοσχέδιο η Ι. Σύνοδος θα μπορεί να εκλέγει όσους επισκόπους κρίνει πως χρειάζονται για τις ανάγκες της, όμως εφόσον η θέση για την οποία θα εκλεγούν δεν είναι από τις προβλεπόμενες, τότε δεν θα γίνεται καμία αλλαγή στην μισθοδοτική τους κατάσταση.

Γίνεται ακόμη γνωστό, πως σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρχουν μισθολογικές περικοπές για κληρικούς που οποίοι διώκονται από την Δικαιοσύνη για κακουργήματα ή για ποινικές υποθέσεις. Σε περίπτωση δίωξης, ο μισθός του κληρικού θα μειώνεται στο 50% μέχρι η υπόθεση του να τελεσιδικήσει. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος η μισθοδοσία διακόπτεται πλήρως και η οργανική θέση κενώνεται ενώ στην περίπτωση που αθωωθεί του επιστρέφονται έντοκα όλα τα χρήματα που θα του έχουν παρακρατηθεί.

news247.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *