Εκκίνηση διαδικασίας για αύξηση κατώτατου μισθού

Αν και τον τελευταίο λόγο τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί προβλέπει μια σειρά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η οποία βάσει του ισχύοντος νόμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.

-Advertisement-

Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να επαναφέρει στο προσκήνιο την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για αύξηση στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη 3ετία.

Όπως γράφει η Καθημερινή, αν και τον τελευταίο λόγο τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί προβλέπει μια σειρά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές. Αναλυτικά, ορίζει ότι εντός του τελευταίου 10ημέρου του Φεβρουαρίου η 3μελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης –αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών κι έναν του υπουργείου Εργασίας– πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς (ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και τα ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ) ώστε να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Στην έκθεσή τους οι ειδικοί φορείς πρέπει, επίσης, να προβούν σε εκτιμήσεις για την προσαρμογή του μισθού «στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες».

Οι εκθέσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου στην επιτροπή διαβούλευσης, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει τον φάκελο με αυτές στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ώστε κι αυτοί να υποβάλουν υπόμνημα με τις θέσεις τους  για την αναπροσαρμογή του μισθού.

- Advertisement -

Η επιτροπή, αφού συγκεντρώσει όλες τις εκθέσεις και τα υπομνήματα, θα πρέπει έως τις 15 Απριλίου να τα κοινοποιήσει σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προσκαλώντας τους παράλληλα σε προφορική διαβούλευση. Δεκαπέντε ημέρες μετά (στις 30 Απριλίου) το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στον Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης, σε συνεργασία με μια 5μελή επιτροπή σοφών. Εκεί, θα περιγράφονται τόσο οι δυνατότητες προσαρμογής του κατώτατου μισθού όσο και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, παράλληλα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εγχώριας αγοράς εργασίας. Μάλιστα, η γνώμη, που θα πρέπει να αποσταλεί έως τις 31 Μαΐου στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί να αποκλίνει ή και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις των φορέων.

-Advertisement-
=Advertisement=

Οπως, βέβαια, διαφοροποιημένη μπορεί να είναι και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, που βάσει της διαδικασίας έχει τον τελικό λόγο. Συγκεκριμένα, εντός του τελευταίου 15νθημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, «λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα διαβούλευσης». Το πόρισμα δηλαδή δεν είναι δεσμευτικό για την πρόταση του υπουργού αλλά γνωμοδοτικό. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, ο υπουργός Εργασίας θα υπογράψει την υπουργική απόφαση.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διατηρούν χαμηλά τους τόνους αλλά και τις προσδοκίες ως προς μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς εκτιμούν ότι τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκε δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών η αύξηση ήταν κατά 27% καθώς καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός.

Πηγή: kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *