Το Συμβούλιο Εφετών της Θεσσαλονίκης αποφάσισε πριν λίγη ώρα την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου ρώσου ο οποίος “ξέπλενε” χρήματα μέσω bitcoin. Το “ξέπλυμα” γινόταν μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων και αφορούσε σε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε 4 δισ. ευρώ.
Στην εισήγηση που είχε κάνει ο εισαγγελέας της έδρας στις 29 Σεπτεμβρίου, είχε ζητήσει να γίνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα να εκδοθεί ο 38χρονος στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.
«Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο εκζητούμενος δεχόταν εγκληματικά έσοδα από πολλαπλά περιστατικά εισβολής σε υπολογιστές (…) και πολλοί κυβερνο-εγκληματίες “ξέπλεναν” μέσω της πλατφόρμας» ανέφερε στην αγόρευσή του ο αντεισαγγελέας Εφετών, Ευάγγελος Μπακέλας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοσή του», ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές, είπε «ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσει το δικαστήριό σας την έκδοση».
Όταν κλήθηκε από το δικαστήριο να διατυπώσει τις θέσεις του, ο 38χρονος, αφού περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια και το πάθος του για την τεχνολογία και τους υπολογιστές, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίμαχη διαδικτυακή πλατφόρμα (BTC-e). «Δεν είναι δική μου η πλατφόρμα. Εγώ είμαι τεχνικός διαδικτύου. Έχω πελάτες που ενδιαφέρονται για τη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Δεν έχω καμία σχέση με bitcoin, ούτε έχω μετατρέψει χρήματα τρίτων σε bitcoin» είπε.
Σε ερώτηση για τους λόγους που δεν επιθυμεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του καταλογίζονται. «Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο» πρόσθεσε.
Το δικαστήριο εξέτασε ως μάρτυρα υπεράσπισης έναν συμπατριώτη του εκζητούμενου, ο οποίος δήλωσε ειδικός τεχνικός σε θέματα διαδικτύου.
Εξεταζόμενος ο μάρτυρας σημείωσε, ότι η νομική οντότητα της παραπάνω πλατφόρμας έχει έδρα τη Σκωτία. «Είναι κάτι ανάλογο με τη Google και το Facebook, όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν επικοινωνία μεταξύ τους» είπε.
Όταν ρωτήθηκε εάν η πλατφόρμα συνέχισε να λειτουργεί μετά τη σύλληψη του 38χρονου τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, ο ίδιος απάντησε ότι διεκόπη όταν κατασχέθηκε ο υπολογιστής του 38χρονου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση ενός εκ των συνηγόρων του Ρώσου εκζητούμενου που κατηγόρησε τη διερμηνέα ότι δεν απέδωσε σωστά το περιεχόμενο της απάντησης.
«Ο μάρτυρας δεν αναφέρθηκε στον υπολογιστή, αλλά στον σέρβερ που βρίσκεται στη Βουλγαρία» σημείωσε ο συνήγορος του Ρώσου.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και η σύζυγος του 38χρονου, η οποία τόνισε ότι έμαθε πρώτη φορά για την πλατφόρμα όταν συνελήφθη ο άνδρας της.
Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης στάθηκαν ιδιαίτερα στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο εντολέας τους, χαρακτηρίζοντάς το αόριστο.
Πηγή: thetoc.gr