Εκαναν μόνιμη τη γενιά των 400 ευρώ -Μισθοί πείνας για τους νέους επί ΣΥΡΙΖΑ

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Δομικά χαρακτηριστικά που τρομάζουν έχει αποκτήσει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα με τη δημιουργία της γενιάς των 400 ευρώ.

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ποσοστών ανεργίας, προτιμώντας να αφήσει στη σκιά το ότι πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας και περίπου το 10% του συνόλου των εργαζομένων αμείβονται με μισθό 400 ευρώ.

Πριν από μερικά χρόνια, τα πρωτοσέλιδα του ηλεκτρονικού κι έντυπου Τύπου βροντούσαν και άστραφταν για τη γενιά των 700 ευρώ, κατακεραυνώνοντας την καταβαράθρωση των μισθών και τη δημιουργία μιας γενιάς εργαζομένων με υψηλά προσόντα, που λόγω αυξανόμενης ανεργίας, στρέφονταν υποχρεωτικά στη μερική απασχόληση με τις «κουτσουρεμένες» αποδοχές και τις «γκρίζες» συνθήκες ασφάλισης. Πλέον, αυτή η γενιά θεωρείται… καλοπληρωμένη, καθώς όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση αμείβονται με περίπου 400 ευρώ, κάτι που δεν αλλάζει ούτε με τη μείωση της ανεργίας στο 18% ούτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης

- Advertisement -

Μπαίνοντας στο τούνελ της κρίσης, τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης διαμορφώνονταν στο 6,5%. Ακόμα και στην κορύφωση της ύφεσης, το 2012 και το 2013, τα ποσοστά δεν έφτασαν στο 9%, τουλάχιστον επισήμως, καθώς και οι πέτρες γνώριζαν ότι η αδήλωτη εργασία είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Πλέον, η μερική απασχόληση βρίσκεται σταθερά πάνω από το 9%- στο 9,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018- ενώ το… κοντέρ έγραψε και πάνω από 10% στην τριετία 2015-2017. Κι αυτό αφορά στο σύνολο των εργαζόμενων, γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εργάνης, σταθερά πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους μισθούς

Τι αμοιβές αντιστοιχούν σε αυτές τις θέσεις; Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που «φωτογραφίζουν» την περίοδο προ της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός για όσους εργάζονταν με μερική απασχόληση ήταν μόλις 392,56 ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι; Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνουν 352.900 μερικώς απασχολούμενους, επί συνόλου 3.833.700 εργαζόμενων. Κάνοντας μια αναγωγή στον κατώτατο μισθό, αυτές οι αποδοχές αντιστοιχούσαν στο 67% των 586 ευρώ, συνεπώς μια αντιστοιχία στο νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, δίνει αποδοχές κοντά στα 435 ευρώ. Κοινώς, το ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει: αυτοί οι άνθρωποι προφανώς αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Αν σκαλίσει κανείς ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης, θα διαπιστώσει ότι καταρρίπτεται ένας ακόμα μύθος, ότι δηλαδή οι εν λόγω εργαζόμενοι επιλέγουν αυτού του είδους τις εργασιακές σχέσεις γιατί… διευκολύνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από αυτούς τους 352.900 εργαζόμενους, οι 232.400 δηλώνουν ότι δεν μπορούσε να βρει θέση πλήρους απασχόλησης, ενώ άλλοι περίπου 30.000 επικαλούνται προσωπικούς λόγους. Συμπέρασμα, τα 2/3 αυτών των εργαζόμενων δεν μπορούν να βρουν μια κανονική δουλειά.

Ο μισθός των 400 ευρώ δεν αφορά φοιτητές

Από τα ίδια στοιχεία καταρρίπτεται, όμως κι ο μύθος ότι αυτού του είδους οι εργασιακές σχέσεις αφορούν νέους ή φοιτητές, άρα… δεν τρέχει και τίποτα. Δυστυχώς, από αυτούς τους 352.900 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, οι 144.800 είναι ηλικίας από 30 ως 44 ετών, ενώ άλλοι 105.700 είναι ένα βήμα πριν από τη σύνταξη, δηλαδή από 45 ως 64 ετών και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό για το βιοτικό τους επίπεδο.

Με πτυχία και μεταπτυχιακά έχουν μισθό 400 ευρώΤο… κερασάκι στην τούρτα είναι ότι περίπου 90.000 από αυτούς τους εργαζόμενους είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ακόμα και κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, γεγονός που δίνει μια ακόμα απάντηση για το μαζικό κύμα φυγής των «μυαλών» της Ελλάδας, χωρίς καμιά προοπτική επαναπατρισμού….

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *