Συνολικά, η δίωξη στρέφεται κατά 38 προσώπων, τραπεζικών στελεχών της περιόδου 2015-2016
Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος πρώην και νυν τραπεζικών στελεχών, αλλά και ιδιώτες, προχώρησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της, Ελένη Τουλουπάκη. Η δίωξη που ασκήθηκε, αφορά στα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της συνέργειας.
Συνολικά, η δίωξη στρέφεται κατά 38 προσώπων, τραπεζικών στελεχών της περιόδου 2015-2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά στη χορήγηση δανείων χωρίς -κατά την κατηγορία- τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν τα capital controls στη χώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, τα ποσά που, κατά την ποινική δίωξη, χορηγήθηκαν σε δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται σε περίπου 127 εκατ. ευρώ.
Αντιδράσεις
Συνήγοροι των κατηγορουμένων αντιδρούν πάντως, στην άσκηση της δίωξης, υποστηρίζοντας πως η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει την αρμοδιότητα -σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- να ασκεί έλεγχο στις τράπεζες, καθώς αυτές ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα. Μάλιστα, όσοι είχαν κληθεί ως ύποπτοι από την Εισαγγελία είχαν επισημάνει την αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας.
Χαρακτηριστικά, οι συνήγοροι κατηγορουμένων κάνουν ακραία λόγο για «ακραία δικονομική παραβίαση, τονίζοντας ότι είχαν αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς τα δικαιώματα χειρισμού της υποθέσεως δικονομικά από 1ης Ιουλίου. Όπως, δε, τονίζουν, έκτοτε παρανόμως η δικογραφία παρέμεινε στην εισαγγελία.
Αντίθετα, εισαγγελικές πηγές σχολίαζαν σχετικά πως αυτές οι αρμοδιότητες που τους είχαν αφαιρεθεί επανήλθαν πλήρως στις 8 Αυγούστου και δημοσιεύθηκαν ήδη στο ΦΕΚ.