Εισαγγελέας για τα μαύρα ταμεία της Siemens: Παράδοση οι μίζες στην Ελλάδα

LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read
H εισαγγελέας επιχείρησε να καταδείξει πως «έκλειναν» οι δουλειές στη χώρα μας, αλλά και ποιους τρόπους χρησιμοποιούσε η μητρική εταιρία για να επιτυγχάνει τους σκοπούς της

«Στην Ελλάδα, οι δωροδοκίες ήταν παράδοση». Με αυτή τη φράση η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι κατηγορούμενοι για τα μαύρα ταμεία της Siemens και τις δωροδοκίες που έγιναν για να επιτευχθεί η σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, επιχείρησε να καταδείξει πως «έκλειναν» οι δουλειές στη χώρα μας, αλλά και ποιους τρόπους χρησιμοποιούσε η μητρική εταιρία για να επιτυγχάνει τους σκοπούς της.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, περιέγραψε αναλυτικά τις διαδρομές των χρημάτων, τις εταιρίες παροχών συμβούλων που χρησιμοποιήθηκαν για να χάσει τα ίχνη του το χρήμα που προοριζόταν για δωροδοκίες, αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις αλλοδαπών δικαστηρίων, ενώ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μίζες επιβάρυναν το κόστος της σύμβασης κατά 69.000.000 ευρώ!

Κατά την διάρκεια της 5ωρης αγόρευσής της  ζήτησε επιπλέον την ενοχή για τους 11 από τους 16 πρώτους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων μεγαλο-στελέχη της γερμανικής και της ελληνικής Siemens.

Στην επόμενη συνεδρίαση, που έχει προσδιοριστεί για αύριο Τετάρτη, αναμένεται να συνεχίσει την αγόρευσή της για τους υπόλοιπους -περίπου 40- κατηγορούμενους. Ειδικότερα, η εισαγγελέας  ζήτησε την ενοχή για 11 άτομα κατηγορουμένους κατά περίσταση για τα αδικήματα της δωροδοκίας κατ’εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (νόμος 1608/50) και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παράλληλα, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή για 4 κατηγορούμενους, λόγω αμφιβολιών, και για έναν ελλείψει δόλου. Ειδικότερα -κατά την εισήγησή της επί της ενοχής ή μη των εμπλεκομένων- η Ελένη Σκεπαρνιά πρότεινε, μεταξύ άλλων:

Την ενοχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, για δωροδοκία και ξέπλυμα. Όπως είπε, από ημερολόγια της γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου προκύπτει η εμπλοκή του στις δωροδοκίες,  καθώς γνώριζε και ενέκρινε πληρωμές. Αναφορικά με την ένσταση δεδικασμένου από το Ειρηνοδικείο Μονάχου, η εισαγγελέας υποστήριξε πως πρέπει να απορριφθεί, καθώς το ελληνικό κατηγορητήριο αναφέρεται σε άλλα ποσά και περιστατικά.

Την ενοχή του φυγόδικου, Χρήστου Καραβέλα, πρώην διευθύνοντα συμβούλου  της Siemens Hellas, για δωροδοκία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό,  ο καταζητούμενος Χρ. Καραβέλας  προετοίμαζε επιμελώς την φυγή του για ένα χρόνο, καθώς είχε αδειάσει τραπεζικούς λογαριασμούς και είχε βάλει συνδικαιούχους σε αυτούς.

-Την ενοχή του Ηλία Γεωργίου, για δωροδοκία και την απαλλαγή του λόγω παραγραφής για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

-Την ενοχή του Πρόδρομου Μαυρίδη, από τους λογαριασμούς του οποίου όπως είπε διακινήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Σκεπαρνιά από τους λογαριασμούς του πρώην ανώτερου στελέχους πέρασαν την διετία 1999-2000, 30.000.000 γερμανικά μάρκα.-Την ενοχή του Αλέξανδρου Αθανασιάδη

«Συνολικά επαναπάτρισε 20 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της Siemens, με σκοπό να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών για δωροδοκίες» ανέφερε και συνέχισε: «από αυτά τα 14 εκατομμύρια το 2006 μεταφέρονται σε προσωπικό λογαριασμό του, ενώ η τελική κατάληξη του ποσού αγνοείται ακόμα και σήμερα». «Ο  ισχυρισμός του ότι η εμπλοκή του «στήθηκε» από την εταιρία για να τον απολύσουν χωρίς να του δοθεί αποζημίωση, « δεν είναι καθόλου πειστικός» υποστήριξε η εισαγγελέας.

ethnos.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version