Το 2014, ένας ζωολογικός κήπος στο Ηνωμένο Βασίλειο τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν απαγόρευσε τις μπανάνες για τα έγκλειστα πρωτεύοντα θηλαστικά του. Ο λόγος; Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ζωολογικού έχουν πολλή ζάχαρη για τους πιθήκους αλλά και πολλές θερμίδες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Είναι γνωστό ότι οι μπανάνες περιέχουν μεγάλο ποσοστό καλίου, συστατικό που είναι απαραίτητο για τους δρομείς. Ένα φρούτο μέσου μεγέθους έχει 422 μικρογραμμάρια καλίου, ποσοστό 12% της συνολικής ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. «Αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου για εγκεφαλικό», δηλώνει η Sylvia Wassertheil-Smoller, φημισμένη καθηγήτρια στο Albert Einstein College of Medecin της Ν. Υόρκης που διεξάγει έρευνες για το θέμα.
Τι περιέχει η μπανάνα
Μια μέσου μεγέθους μπανάνα έχει 102 θερμίδες, βιταμίνη C σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και 3 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει επίσης 27 γρ. υδατανθράκων και 14 γρ. ζάχαρης. «Πολλοί από τους ασθενείς μου φοβούνται το φρούτο αυτό λόγω της αυξημένης ποσότητας υδατανθράκων που περιέχει», λέει η Kristin Kirkpartrick, διαιτολόγος και διευθύντρια Διαιτολογίας και Διατροφής στο Cleveland Clinic’s Wellness Institute. Η συμβουλή της: κόψτε μια μπανάνα στη μέση και συνοδέψτε με ένα λιπαρό π.χ. φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου για να μειώσετε την επίδρασή του στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη.
Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου οι δρομείς, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.
Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια μπανάνα, σύμφωνα με τον David Nieman, είναι να εφοδιάζει με καύσιμα το σώμα μας. Το 2012 ο Nieman ο οποίος είναι καθηγητής Επιστημών Υγείας και Διευθυντής του Human Performance Laboratory του Appalachian State University, δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία εξέτασε την κατανάλωση μπανανών σε σύγκριση με Gatorade από αθλητές. Στην έρευνα αυτή, 14 άνδρες αθλητές έτρεξαν με ποδήλατο μια διαδρομή 75 χλμ. Κατά τη διάρκεια της οποίας ανεφοδιάζονταν είτε με μισή μπανάνα και νερό είτε με ένα φλιτζάνι Gatorade κάθε 15 λεπτά περίπου. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι αθλητές επανέλαβαν το πείραμα αλλάζοντας αυτό που έτρωγαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι χρόνοι επίδοσής τους και η φυσιολογία τους ήταν η ίδια.
Ντοπαμίνη και σεροτονίνη
Οι ερευνητές ανακάλυψαν όμως ότι: Οι μπανάνες περιέχουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που φαίνεται ότι βοηθούν την δυνατότητα του σώματος να απορροφά τα αντιοξειδωτικά καθώς και την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες. «Οι μπανάνες είναι μια από τις πιο πολύπλευρες και σημαντικές τροφές στον κόσμο», αναφέρει ο καθηγητής James Dale από το Queensland University of Technology στην Αυστραλία.
Είναι φρούτο που παράγεται σχετικά εύκολα, δίνοντας καρπό όλο το χρόνο, χρειάζεται καλές συνθήκες για να αναπτυχθεί αλλά αντέχει και σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας. Όπως υποστηρίζει ο Koeppel, η μπανάνα είναι σίγουρα ένα υγιεινό αντικατάστατο ενός γλυκού ή αλμυρού σνακ.
Σε ότι αφορά μάλιστα τους δρομείς, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προετοιμασίας (σ.σ. το άλλο είναι το πορτοκάλι). Άρα σωστά οι διοργανωτές των αγώνων προσφέρουν μπανάνες μετά τον τερματισμό και κατά τη διάρκεια Μαραθωνίων ή αγώνων μεγαλύτερων αποστάσεων.
Ζητώντας συγγνώμη από τα θηλαστικά του ζωολογικού κήπου που τις στερήθηκαν, η ετυμηγορία για τους ανθρώπους είναι ξεκάθαρα υπέρ.