Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος σκόρπισε το θάνατο σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, ο 28χρονος δράστης εκτός απ’ ότι είχε περάσει από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες, είχε περάσει και από την Ελλάδα.
Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Μπρέντον Τάραντ χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι και πάλι πίσω. Οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν ότι πέρασε όντως από το αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά ψάχνουν να δουν αν έμεινε και σε κάποια ελληνική πόλη, καθώς οι λέξεις τουρκοφάγος και λεπάντο, δείχνουν ότι μελετούσε την ιστορία και τους χριστιανικούς πολιτισμούς. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές, ο μακελάρης συνήθιζε να ταξιδεύει και με λεωφορείο, όπως ταξίδεψε στα Βαλκάνια και έτσι αναζητούν τα ίχνη του και σε ελληνικές πόλεις.
Οι ήρωες αστυνομικοί
Η Νέα Ζηλανδία θρηνεί 49 θύματα από το μακελειό στα δύο τεμένη στο Κράισττσερτς, ωστόσο θα μπορούσε ο αριθμός των θυμάτων να ήταν μεγαλύτερος αν δεν υπήρξε η άμεση επέμβαση δύο αστυνομικών από μια γειτονική μικρή πόλη.
Σε βίντεο που τραβήχτηκε από όχημα που διερχόταν από τη λεωφόρο όπου έγινε η σύλληψη του Τάραντ φαίνεται το αυτοκίνητο του δράστη ακινητοποιημένο στο πλάι ενός πεζοδρομίου από ένα περιπολικό το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του. Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά.
Οι δύο αστυνομικοί προέταξαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού και στη συνέχεια φαίνονται να τραβούν έξω από το αυτοκίνητο τον δράστη ντυμένο στα μαύρα.
Σοκάρει η απάθεια του δράστη
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν όλοι τις εξελίξεις για το μακελειό στα δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία με τους 49 νεκρούς. Εκτός από τα θύματα και τις ιστορίες, αυτό που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ είναι η live μετάδοση από το facebook της αιματηρής επίθεσης, αλλά και η απάθεια του 28χρονου Αυστραλού δράστη.
Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος δράστης σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.
Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, Αυστραλός υπήκοος, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.
Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.
Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.
Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.
Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.
Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.
Αλλάζει ο νόμος για την οπλοκατοχή
Σύμφωνα με την Άρντερν, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια.
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».
Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.
«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Οι πρώτες κηδείες των θυμάτων
Η Νέα Ζηλανδία άρχισε να αποχαιρετά τους νεκρούς της, από το μακελειό που διέπραξε τουλάχιστον ένας ένοπλος εναντίον πιστών σε δύο τεμένη, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 42.
Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.
«Οι έρευνές μας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κι επιδιώκουμε να σκιαγραφήσουμε μια εικόνα των υπόπτων που εμπλέκονται και τις ενέργειές τους πριν από αυτό το φοβερό γεγονός» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί στο Κάντερμπερι και πρέπει, όλοι εμείς οι Νεοζηλανδοί, να βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση».
Μεταξύ των τραυματιών, δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους ένα τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με τον αξιωματικό.
Καμιά εικοσαριά άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι οικογένειες των τραυματιών.
Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει μετά τον φονικό σεισμό του 2011 με 200 νεκρούς.
Για το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.