Ιστορία έγραψαν στη Σαουδική Αραβία οι πρώτες γυναίκες που παρέλαβαν τις περιπόθητες άδειες οδήγησης καθώς η χώρα ετοιμάζεται να άρει και επίσημα σε τρεις εβδομάδες την απαγόρευση οδήγησης σε εκπροσώπους του ωραίου φύλου.
Οι δέκα γυναίκες που πήραν τη νέα άδεια οδήγησης, είχαν διπλώματα τα οποία εκδόθηκαν σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και του Λιβάνου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν από νέες εξετάσεις στη χώρα τους.
Άλλες γυναίκες σ’ ολόκληρη τη χώρα προετοιμάζονται εντατικά με μαθήματα οδήγησης για τις 24 Ιουνίου, οπότε αίρεται η απαγόρευση, ενώ ορισμένες εκπαιδεύονται για να γίνουν επαγγελματίες οδηγοί σε εταιρείες όπως η Uber.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, εννιά από τους 17 ακτιβιστές και ακτιβίστριες που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες επειδή έκαναν εκστρατεία μεταξύ άλλων για την αναγνώριση του δικαιώματος οδήγησης στις γυναίκες παραμένουν υπό κράτηση κατηγορούμενοι ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο βασίλειο. Οι πέντε από τους κρατούμενους είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες -γνωστές ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία-. Τοπικά ΜΜΕ -φερέφωνα της κυβέρνησης- χαρακτηρίζουν τους κρατούμενους «προδότες» και «πράκτορες ξένων πρεσβειών».
Επί δεκαετίες ολόκληρες οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι στη Σαουδική Αραβία θεωρούσαν ανήθικο το να οδηγούν οι γυναίκες και τις προειδοποιούσαν ότι αν το αποτολμήσουν θα δεχθούν σεξουαλική παρενόχληση. Πριν από τέσσερα χρόνια ο Μεγάλος Μουφτής Αμπντουλαζίζ Αλ Σεϊχ είχε υποστηρίξει ότι η απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες «υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας», καθώς τις «προστατεύει από ατυχήματα».
Αλλά καθώς το βασίλειο αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις κι η νεολαία παρακολουθεί τις εξελίξεις ανά την υφήλιο μέσω του Διαδικτύου και βλέπει τις γυναίκες να οδηγούν ελεύθερα σε άλλα μουσουλμανικά κράτη, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αποφάσισε να προωθήσει αλλαγές, όπως το να επιτραπεί στις γυναίκες η οδήγηση.
Ο 32χρονος πρίγκιπας-διάδοχος επιχείρησε κι άλλα ανοίγματα προς τη νεολαία, επιτρέποντας τη διεξαγωγή μουσικών συναυλιών και τα εγκαίνια του πρώτου κινηματογράφου μετά από πολλά χρόνια διακινδυνεύοντας σφοδρή κριτική από ιμάμηδες και άλλους προσκολλημένους στην υπερσυντηρητική, ουαχαμπιτική ερμηνεία του Ισλάμ. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», που κάνει λόγο για «αμαρτωλές μεταρρυθμίσεις». «Η νέα εποχή του μπιν Σαλμάν αντικαθιστά τα τεμένη με κινηματογράφους», σχολίασε ειρωνικά η Aqpa. «Αντικατέστησε τα βιβλία των ιμάμηδων με ανοησίες άθεων και λαϊκών της Ανατολής και της Δύσης και άνοιξε τις πόρτες στη διαφθορά και την ηθική κατάπτωση».
Πηγή: iefimerida.gr