Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Σήμερα η απόφαση για ελαφρυντικά στους 57 ενόχους

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment
5 Min Read

Οι Χρυσαυγίτες θα δώσουν «μάχη» για να μην οδηγηθούν στη φυλακή – Ποια η διαδικασία που θα ακολουθήσει

-Advertisement-

Την απόφασή του για τα ελαφρυντικά που έχουν αιτηθεί δια των δικηγόρων τους οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ανακοινώνει σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση καθώς από αυτή – από το εάν δηλαδή θα χορηγηθούν ή όχι ελαφρυντικά σε όσους κρίθηκαν ένοχοι – θα εξαρτηθεί και το ύψος των ποινών που θα τους επιβληθούν.

Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο έχουν κριθεί ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος Γεώργιος Γερμενής, Ηλίας Κασιδιάρης, Λαγός Ιωάννης, Αρτέμιος Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππας το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

- Advertisement -

Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 6 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας για το οποίο ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς προβλέπονται ισόβια αν δεν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, ενώ για το αδίκημα της συνέργειας σε ανθρωποκτονία και τις απόπειρες ανθρωποκτονιών προβλέπονται καθείρξεις έως δέκα έτη, εφόσον το δικαστήριο δεν αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Μετά την εκφώνηση της απόφασης για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο θα προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Αυτή αφορά στις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 συνολικά κατηγορουμένους (από τους 68 αρχικά) που κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία δεν απλή, ούτε σύντομη και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Και αυτό καθώς για να αποφασίσει το δικαστήριο για τις ποινές θα πρέπει να αγορεύσει πρώτα η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου και ακολούθως να λάβουν το λόγο και να τοποθετηθούν επί της πρότασης της εισαγγελέως για τις ποινές όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων τους οι συνήγοροι θα ζητήσουν να επιβληθεί το ελάχιστο των ποινών στους εντολείς τους. Ακολούθως και αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο μετά από διάσκεψη την τελική απόφασή του για το θέμα των ποινών.

Μετά και την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, κρίσιμο είναι εκείνο το στάδιο της δίκης, όπου θα τεθεί το θέμα της αναστολής στην εκτέλεση των ποινών. Πρόταση επ’ αυτού θα υποβάλλει πρώτα στο δικαστήριο η εισαγγελέας –θα αναφέρει δηλαδή αν πρέπει να δοθούν αναστολές και σε ποιους – και κατόπιν θα αγορεύσουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ακολούθως το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε διάσκεψη για να λάβει την τελική απόφασή του.

-Advertisement-

Όπως είναι αναμενόμενο για τις αναστολές αναμένεται να δοθεί «μάχη» στο ακροατήριο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι θα τις διεκδικήσουν, ώστε να μην οδηγηθούν στις φυλακές.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σε όσους επιβληθούν ποινές χωρίς αναστολή και αυτοί δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, το δικαστήριο θα διαβιβάσει το απόσπασμα της απόφασής του στο τμήμα εκτελέσεων και κατόπιν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

xrisi-avgi-poreia-main

Κάλεσε σε συγκέντρωση ο Λαγός έξω από το Εφετείο

Την ίδια ώρα ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά για το αδίκημα της απλής οπλοκατοχής Γιάννης Λαγός απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση σήμερα έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Μάλιστα, ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής και νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός την περασμένη Παρασκευή είχε δηλώσει πως αν είναι αρνητικός σε τεστ κορωνοϊού θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα εμφανιστεί στο ακροατήριο του δικαστηρίου.

Ωστόσο, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ η συγκεκριμένη συγκέντρωση απαγορεύθηκε με βάση το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νόμου 4703/2020 περί συναθροίσεων.

πηγή: protothema.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *