Εγκυμοσύνη και διακοπές: Κίνδυνοι και προφυλάξεις για τις εγκύους

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Tags: Add a Comment
5 Min Read

Τους θερινούς μήνες οι έγκυες απειλούνται περισσότερο από μολύνσεις λόγω της αφυδάτωσης ή και των σεξουαλικών επαφών

Οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες δεν αποτελούν αγαπημένη περίοδο για τις περισσότερες γυναίκες σε κύηση. Ο ήλιος, η θάλασσα, η υψηλή θερμοκρασία, οι μετακινήσεις, οι διακοπές όλα αποκτούν άλλη διάσταση, όχι πάντα ανάλαφρη κι ανέμελη, για τις εγκύους.

Ο καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, κ. Γιώργος Φαρμακίδης, παραθέτει τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες το καλοκαίρι αλλά και συμβουλές για να προστατευτούν.
Η αποφυγή των μολύνσεων

Τους θερινούς μήνες οι έγκυες απειλούνται πολύ περισσότερο από τις μολύνσεις όπως πχ του ουροποιητικού συστήματος. «Λόγω της αφυδάτωσης ή και των σεξουαλικών επαφών το καλοκαίρι οι έγκυες εκδηλώνουν πολύ συχνά ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, η λήψη δύο – τριών λίτρων υγρών (νερό, χυμοί, τσάι) μπορεί να τις προλάβει» λέει ο κ. Φαρμακίδης. Επίσης, η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις αυτή την εποχή. Γυναίκες, που είναι επιρρεπείς στις μυκητιάσεις (όπως, για παράδειγμα, όσες έχουν διαβήτη), πρέπει να καταναλώνουν αρκετό γιαούρτι και να χρησιμοποιούν διάφορα κολπικά υπόθετα με λακτοβάκιλους, που βοηθούν στην αποφυγή των μυκητιάσεων.
Στο νερό με ασφάλεια

- Advertisement -

Πριν από τον προγραμματισμό καλοκαιρινών διακοπών δίπλα στη θάλασσα και όνειρα για απλωτές και βουτιές, κάθε έγκυος επιβάλλεται να μιλήσει με τον γιατρό της για το αν επιτρέπεται να κολυμπήσει – υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός το απαγορεύει.

Συγκεκριμένους κανόνες πρέπει να ακολουθεί η έγκυος όταν πηγαίνει στη θάλασσα ή στην πισίνα. Οι έγκυες μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα ή στην πισίνα, αλλά εφόσον είναι βέβαιες πως τα νερά είναι καθαρά, απαλλαγμένα από τα μικρόβια του έρπητα και από τα χλαμύδια.

Μέσα στο νερό απαγορεύονται τα μακροβούτια, διότι προκαλούν ταχυκαρδία.«Όταν η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ότι τα πόδια της ζεσταίνονται, τότε το αίμα από την μήτρα πηγαίνει στα άκρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά πρόωρο τοκετό» εξηγεί ο καθηγητής.
Έξω από το νερό το πρώτο μέλημα της μέλλουσας μαμάς πρέπει να είναι η αλλαγή του μαγιό διότι το βρεγμένο μαγιό δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων.
Ήλιος, διατροφή, ξεκούραση

Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και πάντοτε με προστασία του δέρματος. Η αφυδάτωση της επιδερμίδας…καραδοκεί εάν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα προστασίας, δηλαδή παραμονή κάτω από ομπρέλα, χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και αντηλιακού με υψηλό δείκτη. Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ενδεδειγμένη. «Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό» τονίζει ο κ. Φαρμακίδης.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής διατροφής με πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν από την κατανάλωσή τους.

Το τσίμπημα από μέλισσα ή άλλο έντομο κατά την εγκυμοσύνη, προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση από ό,τι θα προκαλούσε στη γυναίκα που δεν βρίσκεται σε κύηση. Συνεπώς οι γυναίκες που είναι αλλεργικές, πρέπει να είναι κοντά σε Κέντρα Υγείας ή να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους. Αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε έγκυος είναι πως η εγκυμοσύνη της είναι μοναδική και πώς πρέπει να σεβαστεί και να φροντίσει τον εαυτό της και το μωρό της. Σε περίπτωση που αισθανθεί οποιονδήποτε πόνο πρέπει να αναπαύεται, να πίνει πολλά υγρά και να ενημερώνει τον γιατρό της.

Ταξίδια
Στη διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο καλό είναι να γίνονται μικρές στάσεις ανά τακτά διαστήματα ώστε να μπορεί η έγκυος να περπατά λίγο ώστε να αποφύγει την τυχόν θρόμβωση των κάτω άκρων. Εννοείται πως η έγκυος φορά ζώνη ασφαλείας όσο και αν αισθάνεται καταπιεσμένη από τη ζώνη!Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τις 36 εβδομάδες, αλλά καλό είναι κάθε μέλλουσα μαμά να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της εάν το ταξίδι είναι πάνω από δύο ώρες ή υπερατλαντικό.

Τέλος, αυτό που πρέπει να προσέχουν όλες οι έγκυες είναι να πηγαίνουν διακοπές σε μέρη όπου υπάρχει νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *