Τον ξενώνα Ιρίνα, που θα φιλοξενεί παιδιά και μητέρες πρόσφυγες από την Ουκρανία εγκαινίασε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.
Ο ξενώνας, δυναμικότητας 20 ατόμων, λειτουργεί σε προσφάτως ανακαινισμένο, σύγχρονο κτίριο, 370 τ.μ., επί της οδού Μιχαήλ Βόδα 143, στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο παραχωρήθηκε από το ΚΕΑΤ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία της Δόμνας Μιχαηλίδου.
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Ιατρική Παρέμβαση» έχουν αναλάβει πλήρως τις δαπάνες για τη στέγαση και φροντίδα των ανηλίκων και των μητέρων τους, αλλά και για την προσφορά των απαραίτητων σε κάθε παιδί υπηρεσιών (ιατρούς, ψυχολόγους, διερμηνείς κ.λπ.). Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να παρέχει πρόσβαση στα παιδιά και τις μητέρες τους σε βασικά αγαθά και φιλοξενία, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορα σε 19.000 Ουκρανούς πρόσφυγες
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Σήμερα, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς. Γιατί εγκαινιάζουμε τον ξενώνα Ιρίνα. Παραχωρούμε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτήριο στο «Μαζί για το παιδί», για να φιλοξενηθούν μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία. Αποδεικνύουμε με έργα και όχι με λόγια, ότι οι συνέργειες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δεν είναι απλά ωφέλιμες, αλλά δρουν πολλαπλασιαστικά, με έναν και μόνο στόχο, να προστατεύουμε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. ‘Άλλωστε, από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θεωρήσαμε χρέος μας να δείξουμε ως άνθρωποι αλλά και ως Πολιτεία την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στα θύματα του πολέμου. Γι’ αυτό, με δική μας παρέμβαση, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για την παιδική προστασία, ομόφωνα αποφάσισε άμεσα να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που θα εξασφαλίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους αναγκαίους χώρους φιλοξενίας και φροντίδας για τα 90.000 παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στην Ουκρανία. Ήδη η χώρα μας έχει ανοίξει τα σύνορα της σε περίπου 19.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, για να τους προσφέρει για όσο χρειαστεί, μια προσωρινή πατρίδα. Γιατί για εμάς η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η στέγαση, ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας».
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ανέφερε ότι: «Στο «Μαζί για το Παιδί» εργαζόμαστε καθημερινά για την ευημερία των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε τον ξενώνα Irina. Αγκαλιάζουμε τα παιδιά και τις μητέρες τους που προσέφυγαν στη χώρα μας από την εμπόλεμη ζώνη σε συνεργασία με την «Ιατρική Παρέμβαση». Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που κατόπιν πρωτοβουλίας της παραχωρήθηκε το κτήριο που στεγάζεται ο ξενώνας. Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας για την πολύτιμη συμβολή τους στη δημιουργία και λειτουργία αυτού του ξενώνα».
Η Ελπίδα Ευθυμιάτου, εκπρόσωπος της Ιατρικής Παρέμβασης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά την Υφυπουργό Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου καθώς και τη διοικήτρια του ΚΕΑΤ κυρία Σοφία Χαμονικολάου όπου βοήθησαν στο έργο που παρέχει η οργάνωσή μας σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», εστερνίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εκτοπισθέντες από την Ουκρανία, παραχωρώντας μας το κτίριο για τη δημιουργία του ξενώνα IRINA. Ευχαριστούμε θερμά και την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» για την εξαιρετική συνεργασία και τη συμβολή της για τη δημιουργία του ξενώνα, όπου χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η συμβολή όλων είναι πολύτιμη και μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίζουμε τις δράσεις προσφοράς μας προς κάθε ευάλωτο πληθυσμό.»
Ο κύριος Ορέστης Τσακαλώτος, Προέδρος του Qualco Foundation, χορηγού του ξενώνα, ανέφερε: «Για εμάς στο Qualco Foundation, το δικαίωμα κάθε παιδιού σε μία ασφαλή και υγιή παιδική ηλικία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη. Με το βλέμμα σε ένα μέλλον αλληλεγγύης, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε στη συντονισμένη προσπάθεια του «Μαζί για το Παιδί» για ένα «καταφύγιο ελπίδας» για τα παιδιά και τις μητέρες τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να ζήσουν τη φρίκη του πολέμου.»
protothema.gr