Η πραγματική «Rosie the Riveter» που ενέπνευσε τον καλλιτέχνη J. Howard Miller να δημιουργήσει το θρυλικό πόστερ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «Rosie the Riveter», πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 96 ετών, στο Longview, Washington.
Το όνομά της ήταν Naomi Parker Fraley και δούλευε ως σερβιτόρα στην Καλιφόρνια. Αποτέλεσε πρότυπο πολλών γυναικών στην Αμερική, έγινε πρόσωπο της ποπ κουλτούρας στη δεκαετία του ‘40, αλλά και του φεμινισμού μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.
Συμβόλιζε όλες τις Αμερικανίδες που δούλευαν σε άθλιες συνθήκες στα πολεμικά εργοστάσια, κατασκευάζοντας όπλα και προμήθειες για τους στρατιώτες, οι οποίοι προσπαθούσαν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική απειλή.
Αριστερά η Fraley και στο κέντρο η αδερφή της, Ada, πηγαίνουν στο εργοστάσιο λίγο μετά την επίθεση στο Pearl Harbor (πηγή: daily mail)
Το 1942 πόζαρε για την πασίγνωστη φωτογραφία, στην οποία έχει λυγισμένο τον αγκώνα της επιδεικνύοντας τη μυική δύναμη του μπράτσου της, ενώ φορά μπλε πουκάμισο και κόκκινη μπαντάνα στα μαλλιά. Πάνω ακριβώς από το κεφάλι της υπάρχει «συννεφάκι» με τη διάσημη φράση «We can do it».
Η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν η ίδια δούλευε στο εργοστάσιο, ενώ η ταυτοποίηση του προσώπου με το μοντέλο έγινε μόλις 2 χρόνια πριν, το 2016, από τον Ακαδημαϊκό James J. Kimble του Seton Hall University, ο οποίος δημοσίευσε ένα άρθρο όπου αποκάλυπτε την ταυτότητά της κατόπιν εξαετούς έρευνας.
H Νaomi Parker Fraley στο εργοστάσιο με ψηλοτάκουνα παπούτσια (πηγή: history)
Mπρούτζινο άγαλμα που στήθηκε προς τιμήν της «Rosie the Riveter» στο Wood-Ridge (πηγή: nj)
Πηγή: iefimerida.gr