Εμφανίστηκαν σε νησιά του Αιγαίου ως «ερωτευμένα ζευγαράκια» για να παρακολουθήσουν την πραγματική κίνηση κοσμηματοπωλείων, κλαμπ ακόμα και πάρκινγκ που ανήκουν σε κλαμπ…
Που να το φανταζόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι θα υϊοθετούσαν τις απόψεις του και τις πρακτικές του για την πάταξη της φοροδιαφυγής…
Φαίνεται πως είναι αυτές που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν, τώρα, οι ελεγκτές της εφορίας στα νησιά του Αιγαίου, καθώς η κλοπή, ιδιαίτερα του ΦΠΑ, έχει πάρει μορφή επιδημίας.
Έτσι, ελεγκτές από την Κρήτη εμφανίσθηκαν, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, σε νησιά του Αιγαίου (Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο) ως «ερωτευμένα ζευγαράκια» για να παρακολουθήσουν την πραγματική κίνηση κοσμηματοπωλείων, κλαμπ ακόμα και πάρκινγκ που ανήκουν σε κλαμπ, όπως συνέβη στην Νάουσα της Πάρου.
«Δεν έκοβαν το παραμικρό», σύμφωνα με πηγές της εφορίας στη Νάξο, που όμως δεν είχαν απάντηση στο ερώτημα γιατί ο εντοπισμός των παραβάσεων ήταν τόσο δύσκολος για τα τοπικά όργανα της εφορίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κέντρο της παραλίας της Νάξου καταγραφόταν τζίρος 3.000 ευρώ έναντι πραγματικού 30.000 ημερησίως, ενώ χώρος στάθμευσης του μεγαλύτερου νυχτερινού κέντρου στο παλιό λιμάνι της Νάουσας της Πάρου δήλωνε ότι παραλάμβανε τα οχήματα των πελατών δωρεάν, ενώ έκανε κανονική είσπραξη. «Γνωρίζαμε ότι αυτό γινόταν πάντα», είπε στην «Κ» δικηγόρος από την Πάρο που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, οι παραβάσεις αυτές δεν είχαν γίνει αντιληπτές από τα τοπικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι πριν καν αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος, αλλά ενώ είχε μεσολαβήσει το Πάσχα, η ΓΓΔΕ κατέγραφε δραματική μείωση του ΦΠΑ κατά περίπου 40% το πρώτο 5μηνο του έτους στα τουριστικά νησιά.
Την άνοιξη του 2015 και πριν από την επιβολή αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ, η παραβατικότητα στους ίδιους προορισμούς έφθανε στο 50%. «Αυτό σημαίνει ότι ξεκινήσαμε ήδη από μια πολύ υψηλή βάση παραβατικότητας, όπου ο καθένας, ή για την ακρίβεια ένας στους δύο, θεωρεί ότι η κλοπή του ΦΠΑ αποτελεί κεκτημένο δικαίωμά του», παραδέχθηκε μιλώντας στην «Κ» στέλεχος του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Μέχρι το 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστελνε στα νησιά εφοριακούς με απόσπαση από άλλες εφορίες, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το modus operandi των ελεγκτών που συχνά έβγαιναν σε ελέγχους στο διάστημα του ωραρίου ή ήταν ανεπαρκείς σε αριθμό. Εφέτος αποφασίσθηκε να ανατραπεί εντελώς το κριτήριο της εντοπιότητας, έστω και σε επίπεδο νομού, και να χρησιμοποιηθούν ελεγκτές από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας που να δίνουν την εντύπωση ότι είναι περισσότεροι από τον πραγματικό αριθμό τους, ελέγχοντας διαφορετικά σημεία των νησιών μέσα στο ίδιο δίωρο-τρίωρο. «Ετσι δημιουργείται η εντύπωση ότι το νησί έχει κατακλυσθεί από φοροελεγκτές».
Τόσο στην περίπτωση του χώρου στάθμευσης στην Πάρο όσο και σε αυτήν του κλαμπ στην Περίσσα της Σαντορίνης, αλλά και ενός κοσμηματοπωλείου στο ίδιο νησί οι φοροελεγκτικές αρχές επέβαλαν την ποινή του κλεισίματος για δύο 24ωρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έκανε έκκληση στους ξένους επισκέπτες να ζητούν αποδείξεις.
«Ξέρουμε ότι, αν στους Ελληνες δεν κόβουν, στους ξένους η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», ανέφερε στην «Καθημερινή» ένας από τους εφοριακούς που είχε αντίστοιχη εμπειρία πέρυσι σε νησιά της Επτανήσου. Τους κόβουν συνήθως δελτίο παραγγελίας ή τους δίνουν μια απόδειξη που έχουν πάρει από άλλους –συνήθως ξένους– πελάτες, ώρες νωρίτερα. Δεν αλλάζει κάτι παρά την αύξηση του ΦΠΑ – οι συμπεριφορές είναι οι ίδιες, μόνο τα ποσά της φοροδιαφυγής αλλάζουν. Γίνονται μεγαλύτερα».