Έφοδος της OLAF στο ΥΠΕΘΑ: Έκαναν φύλλο και φτερό τις συμβάσεις σίτισης των μεταναστών

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Το OnAlert αποκαλύπτει ότι στις 22 του περασμένου Αυγούστου πέρασε την πύλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το κλιμάκιο των αδιάφθορων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, της OLAF, για να διενεργήσει τον έλεγχο στις συμβάσεις τροφοδοσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, επικεφαλής του τετραμελούς κλιμακίου ήταν ένας Ιταλός τεχνοκράτης και ως άμεση συνεργάτης του μια ουκρανικής καταγωγής, Αγγλίδα δικηγόρος.  Οι πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ότι οι ελεγκτές της OLAF ζήτησαν και έλαβαν αντίγραφα των συμβάσεων τροφοδοσίας που υπεγράφησαν κατά το πρώτο διάστημα εντός του 2016, στο οποίο ξεκίνησε η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

-Advertisement-

Συμβάσεις που υλοποιήθηκαν με το ποσο της έκτακτης κοινοτικής επιχορήγησης των 90 εκατομμυρίων ευρώ. Ο έλεγχος των Ευρωπαίων ειδικών της OLAF διήρκησε 48 ώρες, έως δηλαδή στις 23 Αυγούστου, όταν και αναχώρησαν έχοντας συγκεντρώσει όλο τον φάκελο με τα στοιχεία που αφορούσαν τις παροχές σίτισης που καλύφθηκαν μέσω αυτών των πιστώσεων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στο OnAlert ότι στο μικροσκόπιο των κοινοτικών αξιωματούχων, βρέθηκε η πλήρης διαδρομή των κοινοτικών κονδυλίων.

Σε πρώτο χρόνο πάντως,φέρεται να υπήρχε πλήρης ταύτισης των αποτελεσμάτων της έρευνας της Ανεξάρτητης Εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών και των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, για το 99,1% των συμβάσεων τροφοδοσίας που συνήφθησαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δια των επιτελείων.  Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, ενημέρωσαν ότι το πόρισμα τους θα παραδοθεί το αργότερο έως τον Μάϊο του 2019.

Τι είπε η Κομισιόν
Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρους κανόνες στην διαχείριση κεφαλαίων οι οποίοι εξετάζονται ενδελεχώς έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ορθή χρήση τους και συμπλήρωσε πως ως Επιτροπή «δεν έχουμε βρει απο τη πλευρά μας πως υπάρχει κακοδιαχείριση στους ετήσιους ελέγχους μας».

Συμπλήρωσε έπειτα πως στα επείγοντα κεφάλαια που δίνονται στην Ελλάδα και αποτελούν διαφορετική ενότητα κεφαλαίων η Επιτροπή έχει επισκεφτεί δύο φορές τις εγκαταστάσεις του hot spot και δεν βρήκε στοιχεία που να δείχνουν την κακοδιαχείριση των χρημάτων, συνεπώς συνέχισε η παροχή χρηματοδότησης.

«Στις κατηγορίες για κακοδιαχείριση για τις οποίες είμαστε ενήμεροι αλλά δεν έγιναν από εμάς, μεταφέραμε το ζήτημα στην OLAF, καθώς η έρευνα απάτης δεν είναι μέρος των αρμοδιοτήτων μας» κατέληξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

πηγή onalert
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *