Κάλεσμα προς τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές να λάβουν αποφάσεις για το χρέος και να μην αφήσουν να χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της Ελλάδας απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω συνέντευξής του στη Wall Street Journal. Στις επόμενες εβδομάδες η ευρωζώνη έχει μία σημαντική ευκαιρία για να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων Σόιμπλε ενάντια στην όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ‘θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια’ για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την κρισιμότητα της άμεσης λήψης μέτρων, καθώς η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, βήμα που, όπως πιστεύει ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και να βοηθήσει ώστε να «ξεκλειδώσει» η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018. «Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας έβγαζε από το πρόγραμμα, κάτι που είναι κοντά», είπε.
Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των επερχόμενων εκλογών, καθώς η ελάφρυνση του χρέους δεν θα «μεταφραζόταν» σε σημαντικό κόστος για τον μέσο Γερμανό ψηφοφόρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης κάτι που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει «διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».
Παράλληλα, τυχόν διακινδύνευση της ικανότητας της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό, «θα είναι μειονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πιστωτές», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικων επέκρινε το ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα, αντί να συνδράμει στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους –κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί. Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.