«Οι συνέπειες που έχουν προκύψει προκειμένου να εξαλειφθούν θα χρειαστούν τουλάχιστον τριετία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα έχουμε ανεπάρκεια τροφίμων» είπε ο καθηγητής Οικονομικών Ξενοφών Βεργίνης – Οι ανατιμήσεις που συνεχίζονται έχουν οδηγήσει τους 3 από τους 4 καταναλωτές να αγοράζουν με μοναδικό κριτήριο την τιμή.
Καταναλωτές και επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με ανατιμήσεις στα προϊόντα κάθε εβδομάδα. Πλέον το σιτάρι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία τείνει να μετατραπεί σε… είδος πολυτελείας τη στιγμή που αποτελεί βασικό πυλώνα της τροφικής αλυσίδας, στην κορυφή της οποίας είναι ο άνθρωπος. Ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για ελλείψεις σε βασικά είδη τα επόμενα χρόνια και δεν αποκλείουν στην Ελλάδα το γάλα να δίνεται με δελτίο.
«Οι συνέπειες που έχουν προκύψει προκειμένου να εξαλειφθούν θα χρειαστούν τουλάχιστον τριετία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα έχουμε ανεπάρκεια τροφίμων» είπε στο OPEN ο καθηγητής Οικονομικών Ξενοφών Βεργίνης και σε ερώτηση για το αν χρειαστεί στην Ελλάδα να αγοράζουμε το γάλα με δελτίο απάντησε: «θα συμβεί αυτό». Την ίδια ώρα οι καταναλωτές βλέπουν ανατιμήσεις στα ράφια και οι καταστηματάρχες ανατιμήσεις σε εβδομαδιαία βάση από τους εμπόρους τους. Οπως είπε ο πρόεδρος συνδέσμου επιχειρήσεων, Αντώνης Μακρής, πλέον οι 3 στους 4 καταναλωτές ψωνίζουν με μοναδικό κριτήριο την τιμή.
Η κατάσταση έχει ως συνέπεια μείωση της κατανάλωσης:
- Αλκοολούχα ποτά: -13,5%
- Χαρτικά: -8,3%
- Απορρυπαντικά: -8,1%
- Γαλακτοκομικά: -6,8%
- Κατεψυγμένα τρόφιμα: -6,1%
Ερχονται νέες ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ
Και ενώ οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στενάζουν, ήδη από τα μέσα Ιουνίου έχει ξεκινήσει ο νέος γύρος ανατιμήσεων. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι τιμές σε 40 προϊόντα θα αυξηθούν μέχρι και τέλος Ιουλίου. Ενδεικτικά:
- Ρύζι: 50%
- Μαγιονέζα: 17% έως 26%
- Κέτσαπ: 17% έως 26%
- Τυριά: 20%
- Χαρτικά: 20%
- Αλλαντικά: 17%
- Ζυμαρικά: 2% – 15%
- Σάλτσες: 2% – 15%
- Απορρυπαντικά: 12%
- Είδη σφολιάτας: 11%
- Κρασιά: 11%
- Γιαούρτια: 8%
- Βούτυρα: 8%
- Κρέατα: 8%
- Γάλα εβαπορέ: 6%
- Αναψυκτικά: 6%
- Ελαιόλαδο: 5%
- Φρέσκο γάλα: 5%
- Μπάρες δημητριακών: 4%
reader.gr