Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς η καθυστέρηση σε θέματα ρύθμισης «κόκκινων» δανείων έχει εγείρει και πάλι συζητήσεις για την πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν κεφάλαια.
Το Ταμείο εξακολουθεί να «βλέπει» επιπρόσθετες ανάγκες ύψους 10 δισ. ευρώ και να «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που θα «ξεμπλοκάρουν» τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Την ίδια στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια τότε ίσως να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Τον Μάιο του 2016 σε ανάλυσή του το Ταμείο προέβλεπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του υψηλού επιπέδου «κόκκινων» δανείων.
Οι τράπεζες πρέπει να προλάβουν το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί μέχρι το τέλος του 2017 και έως τότε να έχουν ρυθμίσει τον δανεισμό τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να έχουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα stress tests τα οποία θα ακολουθήσουν το 2018 και κάτι τέτοιο θα αποτελέσει καταστροφή για τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού θα ανακεφαλαιοποιηθούν με την καινούργια διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. και η Εθνική αντίστοιχη νομοθεσία.
Έτσι οι τράπεζες θα πρέπει με δραστικές παρεμβάσεις να λύσουν το γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων στο επόμενο τρίμηνο για να γλιτώσουν τον κίνδυνο μιας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης με κούρεμα καταθέσεων (bail in).
Τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων έρχονται σε πρώτο πλάνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τέσσερα στα δέκα δάνεια που έχουν ήδη ρυθμίσει οι τράπεζες απαιτούν νέο διακανονισμό, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούνται ξανά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί για καίρια ζητήματα, όπως για το ποιες εταιρείες και ποιες οφειλές θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του νέου νόμου να υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει και θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι.
Πηγή: ependisinews.gr