Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τα βράδια; Δείτε από τι κινδυνεύετε

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Αν πιάνετε συχνά πυκνά τον εαυτό σας να στριφογυρνάει στο κρεβάτι και να μην σας «πιάνει» ύπνος, η κούραση και τα νεύρα της επόμενης μέρας δεν είναι το μοναδικό σας πρόβλημα.

-Advertisement-

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), όσοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν τα βράδια διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 13.000 ενήλικες, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις συνήθειες του ύπνου τους. Στη συνέχεια, εξετάστηκε πόσοι από αυτούς είχαν εκδηλώσει ισχαιμική καρδιοπάθεια –είτε έμφραγμα είτε στηθάγχη– ή είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε γενικές γραμμές, ο κακός ύπνος –ο οποίος ορίστηκε με γνώμονα ποικίλες παραμέτρους, όπως η υποκειμενική ποιότητα του ύπνου, η δυσκολία/ευκολία να αποκοιμηθεί κανείς, η διάρκεια του ύπνου, οι διακοπές στον ύπνο και η υπνηλία της επόμενης ημέρας– συσχετίστηκε με 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και 45% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση καθεμιάς από τις παραπάνω παραμέτρους μεμονωμένα και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καθυστερούσαν να αποκοιμηθούν –συγκεκριμένα παρέμεναν στο κρεβάτι τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν τους πάρει ο ύπνος– ήταν 52% να έχουν εκδηλώσει ισχαιμική καρδιοπάθεια και 48% πιο πιθανό να έχουν πάθει εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους κατάφερναν να αποκοιμηθούν σχεδόν αμέσως μόλις το κεφάλι τους ακουμπήσει στο μαξιλάρι.

Επίσης, οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμική καρδιοπάθεια.

«Ο διαταραγμένος ύπνος ή ο ύπνος κακής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ανεβασμένους παλμούς καρδιάς, αύξηση της πίεσης και απελευθέρωση χημικών ουσιών που συνδέονται με τις φλεγμονές της καρδιάς, παράγοντες που καταπονούν σημαντικά την καρδιά» αναφέρει ο καθηγητής Μετίν Αβκιράν, μέλος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Αν και μία μεμονωμένη νύχτα ανήσυχου ύπνου δεν βλάπτει την υγεία, όταν ο κακός ύπνος γίνεται καθημερινότητα ενέχει κινδύνους» συμπληρώνει.

πηγη- onmed
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *