Μείζον πολιτικό και ενδοκυβερνητικό ζήτημα «ανοίγει» με φόντο το μισθολόγιο των ενστόλων, καθώς, μετά τον βουλευτή και πρώην υπουργό της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που έδωσε πολιτική διάσταση στο θέμα και εκκίνησε τη συζήτηση, δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ζητούν με τη σειρά τους τη δρομολόγηση αυξήσεων και για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς, μετά την αναδιάρθρωση στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Σήμερα το πρωί, ο αρμόδιος για το Λιμενικό υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, αναγνώρισε την ορθότητα της κίνησης της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας». Είναι εμφανές ότι η δήλωση του κ. Κικίλια έχει πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για μια μεγάλη μερίδα ενστόλων.
Δεύτερη παρέμβαση με «άρωμα» και εσωκομματικής διάστασης απόψεων ήταν αυτή του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Με παρέμβασή του στο X, ο κ. Γεωργιάδης έγραψε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τιμή σε όσους τιμούν το Έθνος με τις υπηρεσίες τους».
Επί της ουσίας, ο κ. Γεωργιάδης προκαταλαμβάνει την ανάγκη αυξήσεων και στα υπόλοιπα σώματα ενστόλων, ενώ είναι γνωστή η «τρικυμιώδης» σχέση του με τον Νίκο Δένδια, έχοντας αρκετές φορές μιλήσει για «σιωπηλούς υπουργούς».
Aκολούθησε παρέμβαση και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τους υπουργούς Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτήρισε «εύλογο» το αίτημα των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντίστοιχη αντιμετώπιση με αυτή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ως «χρέος τιμής για εμάς» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, τη «συμπερίληψη και των σωμάτων ασφαλείας στις αυξήσεις των ενστόλων».
Ανακοινώσεις για όλους
Η υπόθεση προκάλεσε δεδομένη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου και κατά διασταυρωμένες πληροφορίες δυσφορία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φτάνει στο Ισραήλ για να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Πλην όμως, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν το ζήτημα και αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναμένεται να προαναγγείλει την επέκταση των αυξήσεων σε όλα τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές θυμίζουν ότι όλοι οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν αυξήσεις 30 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα πάρουν και τα 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας.
Ενιαία δομή μισθολογίου
Η υπόθεση των μισθολογίων των ενστόλων, πάντως, έχει μια βάσιμη διάσταση. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «όταν ανακοινώθηκε το επίδομα επικινδυνότητας στον προϋπολογισμό από τον πρωθυπουργό, το έλαβαν και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η διεκδίκηση προερχόταν από τους Αστυνομικούς», καθώς, όπως προσθέτουν, η δομή των ειδικών μισθολογίων είναι ενιαία. Τώρα όμως που οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται από την εσωτερική εξοικονόμηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι αντίστοιχες ηγεσίες των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας δεν μπορούν να προβούν σε αντίστοιχη εξοικονόμηση.
Συνδικαλιστικές πηγές, επίσης, αναφέρουν στο protothema.gr ότι «η εξαίρεση των σωμάτων ασφαλείας είναι προδήλως παράνομη και μαχητή στα δικαστήρια, καθώς οι αυξήσεις έχουν αναγγελθεί από την 1η Απριλίου και δεν έχει αλλάξει νομοθετικά η πρόβλεψη για τα ειδικά μισθολόγια των εν στόλων».
Πηγές Πενταγώνου: Το 60% των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι από εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου
«Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται στο μεγαλύτερό τους μέρος από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας (όπως κλείσιμο στρατοπέδων με τη νέα δομή, μείωση αριθμού ανώτατων αξιωματικών στις κρίσεις)» υπενθυμίζουν πηγές του ΥΠΕΘΑ αναφορικά με τις διψήφιες αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το γεγονός ότι οι αυξήσεις προέρχονται από εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου είχε επισημάνει εξαρχής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές αυτές θα επέτρεπαν να υπάρξει βελτίωση στο μισθολογικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το ποσό των 260 εκατ. ευρώ της αύξησης:
– Περίπου 110 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό
– Περίπου 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους που εξοικονόμησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Το 60%, δηλαδή, προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας, ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικης.
protothema.gr
Αυξήσεις στις δυνάμεις καταστολής!!! Φοβούνται κάτι; Ετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση; Μια ….”χαζή”απορία και ερωτηση κάνω!!!