Την καταγγελία για δύο νέα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας έκανε σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Τα κρούσματα αφορούν μια γιατρό στο Σισμανόγελιο και μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, η οποία νοσηλεύεται με επιπλοκές στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
“Παροιμιώδης είναι η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για την επιδημική έξαρση της ιλαράς. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων έως σήμερα δεν ενημέρωσαν το προσωπικό, τους Γιατρούς και Νοσηλευτές για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και δεν σύστησαν κανένα μέτρο προφύλαξης. Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν υγειονομικό υλικό, μάσκες και γάντια. Αν είναι δυνατόν”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΟΔΗΝ.
Την ίδια ώρα, κατόπιν της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων 166 κρουσμάτων, μέχρι τις 21/9/2017, είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους ιατρούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από την σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους.
Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς.
Όπως αναφέρει το capital.gr στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει ιλαρά σε μικρότερες ηλικίες, κάτι το οποίο χαρίζει φυσική ανοσία δια βίου, είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου) και προσβληθούν από τη νόσο, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Άρα οι άνθρωποι και δη οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή μαζί τους θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.