Δυνατή μνήμη μετά τα 45: Τι πρέπει να προσέξετε για να μη τη χάσετε

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Το γήρας σηματοδοτεί την έναρξη της εξασθένισης της γνωστικής λειτουργίας, και η δεύτερη επιβεβαιώνει τα πικρά συμπαρομαρτούντα που φέρνει η πάροδος του χρόνου.

-Advertisement-

Στις διάφορες έρευνες που έχουν ασχοληθεί με το πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γνωστική παρακμή και να προφυλάξουμε την πνευματική μας διαύγεια, έρχεται να προστεθεί μια νέα μελέτη από τον Καναδά σε άτομα ηλικίας 45-85 ετών, η οποία κατέληξε στο μυστικό της επιτυχίας αλλά και κάποιους ακόμα επιδραστικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η διατροφή αποτελεί κλειδί για την προστασία του εγκεφάλου. Σε αυτό κατέληξαν οι ερευνητές μελετώντας τα ποσοστά επιτυχίας που σημείωσαν οι συμμετέχοντες ηλικίας 45-85 ετών, σε τεστ ροής του λόγου. Η ροή του λόγου αποτελεί σημαντικό δείκτη της γνωστικής λειτουργίας. Εν προκειμένω, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να απαριθμήσουν από μια λίστα όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν σε ένα λεπτό. Αποτελεί ένα ενδεικτικό μέτρο της εκτελεστικής λειτουργίας του λόγου, χρήσιμο για την ανίχνευση γνωστικών βλαβών.

Η Δρ. Karen Davison, διευθύντρια ενός προγράμματος περί τη διατροφή στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Kwantlen της Βρετανικής Κολομβίας και ερευνήτρια του Κέντρου Πρωτοβάθμιας φροντίδας της Β. Αμερικής, υπογράμμισε τη συνέπεια των συμπερασμάτων με παλαιότερα ευρήματα, κατά τα οποία μια διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια (όπως φασόλια και φακές) προφυλάσσει από την εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας.

- Advertisement -

Η αύξηση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών συνδέεται αναλογικά με καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ λόγου, με την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη επιτυχία.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Zahraa Saab, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υπενθύμισε παλαιότερες μελέτες που είχαν συσχετίσει τον υποσιτισμό/φτωχή διατροφή με τη γνωστική εξασθένιση. Οι συμμετέχοντες με μειωμένη όρεξη, ελλιπή σίτιση και όσοι καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας, κινδυνεύουν περισσότερο από υποσιτισμό, κάτι που μπορεί να φανεί και από τη δύναμη λαβής τους. Πράγματι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη με αδύναμη λαβή ή κακές διατροφικές συνήθειες σημείωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμασίες ροής του λόγου.

Πέραν της διατροφής, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση άλλων παραγόντων γνωστική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ακαδημαϊκής μόρφωσης, της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και του σωματικού λίπους.

πηγή: ygeiamou.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *