Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΣ αναφορικά με την πλούσια ιστορία τις σημερινές επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και τις προοπτικές μετεξέλιξης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Προσωπικό της Ταξιαρχίας παρουσίασε το σήμερα αλλά και το αύριο των Δυνάμεων Πεζοναυτών όπως επιδιώκεται να μετεξελιχτεί μέχρι το 2050.
Κέντρο βάρους αποτελεί ο Πεζοναύτης ο οποίος είναι ένας άρτια εκπαιδευμένος μαχητής με επίπεδο και πειθαρχία σύμφωνα με τα πρότυπα Ειδικών Δυνάμεων, οποίος είναι σε θέση να εκτελέσει ευρεία γκάμα επιχειρήσεων τόσο στο πλαίσιο συμβατικών αμφίβιων επιχειρήσεων, όσο και σε εξειδικευμένα αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό το μοντέλο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών έχει μετατοπιστεί (μετά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας) προς επαγγελματικά πρότυπα και επανδρώνεται κυρίως από στελέχη, τα οποία εκπαιδεύονται σταδιακά σε όλο το φάσμα ειδικών εκπαιδεύσεων.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αεραποβάσεις σε συνεργασία με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, ρίψη λέμβων με τη μέθοδο Helo Casting από Chinook, καταρρίχιση με Fast Rope, υποβρύχια διείσδυση για προετοιμασία ακτής, παράλληλα με την εκτέλεση αμφίβιων αποβατικών επιχειρήσεων με αρματαγωγά της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) του ΠΝ.
Παρουσία του Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Αντώνιου Νομικού επιδείχτηκε ο ατομικός εξοπλισμός του Έλληνα Πεζοναύτη ο οποίος αποτελείται από
- στολή παραλλαγής
- κράνος Kevlar με προσαρμοστήρα διόπτρας
- εξάρτυση τύπου γιλέκο
- αλεξίσφαιρο γιλέκο
- επιαγκωνίδες
- επιγονατίδες
- γάντια nomex
- τυφέκιο M16A2/M4 με εκτοξευτή βομβίδων Μ203
- διόπτρα σκόπευσης ACOG Trijιcon 4Χ32
- Προσάρτημα νυχτός KN-23SF
- Διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης PVS-14
- Ασύρματος PRM-4720B
- Γυλιός BERGEN
- Σχοινί καταρρίχισης
- Μποντριέ
- Οχτάρι και κρίκος ασφαλείας
Έμφαση δόθηκε στη μελλοντική μορφή του Έλληνα Πεζοναύτη ο οποίος επιδιώκεται να φέρει:
- στολή παραλλαγής Muilticam για άριστη απόκρυψη και αντοχή σε κλιματολογικές συνθήκες
- κράνος IBH με προσαρμογή διόπτρας NVG – Side Rail και ενσωματωμένη δομή ενδοεπικοινωνίας
- εξάρτυση τύπου quick release με ικανότητα ενσωμάτωσης αντιβαλλιστικών πλακών
- τυφέκιο M4 βραχείας κάννης (εξυπηρετεί σε fast rope, είσοδο έξοδο σε αμφίβια οχήματα, CQB) με συλλογή RIS και σκοπευτικά βοηθήματα
- Full Face Balaclava για αντιπυρική και θερμική προστασία
- Τακτικά γυαλιά μαχης
- Τακτικό σακίδιο μάχης μεσαίας χωρητικότητας για αυξημένη ευελιξία-κινητικότητα
- Προηγμένα συστήματα επικοινωνίας – μετάδοσης εικόνας
Επίσης στο όραμα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών αναφέρεται η ικανότητα άφεσης δυνάμεων από μεγάλη απόσταση από τη ξηρά που θα επιφέρει κάθετη αύξηση της επιβωσιμότητας του αποβατικού στόλου αλλά και των αμφίβιων δυνάμεων που θα πλησιάζουν πλέον αθέατα την ακτή.
Η χρήση αμφίβιων τεθωρακισμένων θα επιδράσει ευεργετικά και στη μείωση του χρόνου προετοιμασίας σε σχέση με την καθέλκυση των ΑΒΑΚ. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρείται πάντα ως απώτερος μελλοντικός στόχος, η απόκτηση ενός Πλοίου Αμφίβιων επιχειρήσεων που προσφέρει πολλαπλάσια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα απλά αρματαγωγά που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται η δυνατότητα μεταφοράς μιας πλήρους μονάδας επιπέδου Τάγματος (με το σύνολο του εξοπλισμού του), η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί το πλοίο αυτής της κατηγορίας ως βάση εξαπόλυσης και αυτόνομης υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων.
Παράλληλα με την ύπαρξη μεγάλου καταστρώματος πτήσεων είναι ικανό για τη διεξαγωγή μιας μαζικής αεραποβατικής ενέργειας με αριθμό οργανικών ελικοπτέρων που θα καλύπτει όλο το φάσμα αερομεταφορών, κρούσης, εφοδιασμού, αεροδιακομηδών και έρευνας και διάσωσης.
Σε παρακείμενο χώρο υπήρχε επίδειξη υλικών και στολών του Έλληνα Πεζοναύτη κατά το παρελθόν
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσία ιστορικών εκθεμάτων που προβάλλουν την λαμπρή ιστορία της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εξέχον τμήμα της παρουσίασης αποτέλεσε η προβολή της ιστορίας της περιοχής του Βόλου όπου εδρεύει ο Σχηματισμός καθώς όπως μάθαμε η εν λόγω θεματική ενότητα, θα συμπεριλαμβάνεται στο εξής σε όλες τις ανάλογες δραστηριότητες, σύμφωνα με οδηγίες και την παρότρυνση του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, προκειμένου να ενισχύεται με κάθε ευκαιρία το αίσθημα υπερηφάνειας και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου και των μονάδων του Στρατού μας.
πηγη-thinknews.gr