Τι δώρο θα πάρουν όσοι βρίσκονται ή θα μπούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Τι ισχύει για τις ”κόκκινες περιοχές”, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Ανοιχτό είναι πλέον οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι βρίσκονται ή θα ενταχθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας να πάρουν ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων.
Χθες τόσο ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, όσο και γενική γραμματέας του υπουργείου εργασίας κ. Άννα Στασινάκη είπαν ότι «καταβάλλονται προσπάθειες η συμμετοχή του δημοσίου στο δώρο των Χριστουγέννων να γίνει με βάση το ονομαστικό μισθό και όχι με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ».
Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο όσοι βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας κάποιες περιόδους από τον Μάϊο μέχρι και τον Νοέμβριο και ίσως και ένα μέρος του Δεκεμβρίου αν «τελεσφορήσει» έχουν ελπίδες να πάρουν δώρο Χριστουγέννων ίσο με αυτό που πήραν τον Δεκέμβριο του 2019.
Η διαφορά σε σχέση με το 2019 είναι ότι θα το πάρουν από δύο πλευρές. Ο πραγματικός εργοδότης που τους απασχολεί θα καταβάλει το μερίδιο από το δώρο των Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στα χρονικά διαστήματα από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου (περίοδος στην οποία υπολογίζεται το δώρο) οι εργαζόμενοί απασχολούνταν κανονικά με βάση το ονομαστικό μισθό του κάθε υπαλλήλου.
Ο «περιστασιακός» εργοδότης, το ελληνικό δημόσιο που συμμετέχει καταβάλλοντας την αποζημίωση των 534 ευρώ και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα συμμετέχει στο δώρο των Χριστουγέννων αναλογικά για τις περιόδους της αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων
Αν το μερίδιο του δημοσίου καταβάλλονταν με βάση τα 534 ευρώ τότε το δώρο των Χριστουγέννων για τους απασχολούμενους σε πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις θα ήταν μειωμένο σε σχέση με πέρσι.
Η αλλαγή του σχεδιασμού στέλνει το οικονομικό επιτελείο να κάνει νέους υπολογισμούς καθώς ήδη το επίδομα ειδικού σκοπού έχει ανακοινωθεί ότι θα αυξηθεί στα 800 ευρώ για τον Νοέμβριο και κανείς δεν ξέρει αν το lockdown της οικονομίας επεκταθεί και για κάποιο διάστημα. Άλλωστε ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός προσπαθούσε να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα νέο γενικό lockdown για την οικονομία κάτι που τελικά δεν πέτυχε.
Με εξαίρεση κάποιες ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων (πχ ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εμπορικές εταιρίες ο πολιτισμός και ο αθλητισμός) ο αριθμός των αναστολών συμβάσεων εργασίας από τον Μάιο που άνοιξε η οικονομία μετά το πρώτο lockdown μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ήταν σχετικά λίγες. Τον Νοέμβριο όμως οι αναστολές θα πολλαπλασιαστούν καθώς δικαίωμα αναστολής εργασίας εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή από τις 7 του μήνα δικαίωμα να θέσουν του εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας έχουν και οι επιχειρήσεις που κλείνουν αλλά βρίσκονται σε πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν την έδρα του σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Συνεπώς τα χρήματα που θα πρέπει να διατεθούν από το δημόσιο για το δώρο των Χριστουγέννων θα είναι πολύ περισσότερα από όσα υπολογίζονταν αρχικά.
Τέλος μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και το τι θα γίνει τον Δεκέμβριο. Με βάση τις δηλώσεις και του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και πολλών Κυβερνητικών στελεχών στόχος είναι η οικονομία να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα ώστε όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις και η εστίαση να μπορέσουν να ανακτήσουν ένα μέρος από τις απώλειες των μηνών που προηγήθηκαν.
Ωστόσο έχουν διαρρεύσει ήδη σενάρια για άνοιγμα και στην συνέχεια κλείσιμο της οικονομίας εντείνοντας το αίσθημα της αβεβαιότητας και για τον τελευταίο μήνα του 2020 όταν ήδη από τους προηγούμενους μήνες το αίσθημα αυτό έχει οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά στην αποταμίευση απομακρύνοντάς τα από την κατανάλωση.
news247