«Ανάθεμα τους γι αυτό που μας κάνανε. Λέω ό,τι και ο γιος μου: Σιγά μη φοβηθώ».
Είναι τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, της μητέρας του 34χρονου ράπερ Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής. «Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου. Ποιος θα μου το έλεγε ότι το 2013 θα έχανε το ίδιο του το εγγόνι από τους φασίστες που εκείνος πολέμησε σα φαντάρος. Ο παππούς του Παύλου πολέμησε τους φασίστες και εκείνοι έφτασαν να δολοφονήσουν το εγγόνι του» λέει η ίδια για την δολοφονία του γιού της, μια δολοφονία -πλήγμα στην καρδιά της ίδιας της δημοκρατίας.
«Ας του απαντούσαν με τραγούδια. Αυτός τραγούδια έγραφε. Δεν σκότωνε». Η αδελφή του Παύλου Φύσσα κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μια κατάθεση που είχε ξεκινήσει πριν από μήνες, αλλά δεν είχε καταφέρει να την ολοκληρώσει τότε καθώς κατέρρευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Η δίκη για την δολοφονία ξεκίνησε πριν από 17 μήνες είναι αμφίβολο όμως εάν θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2018.
Αντιφασιστικές οργανώσεις, δήμοι, σωματεία εργαζομένων, φορείς και άλλες κοινωνικές ομάδες, συμμετέχουν στο τριήμερο κινητοποιήσεων 17-18-19 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου.
Η ενέδρα θανάτου για τον 34χρονο ράπερ Παύλο Φύσσα (Killah P.) στήθηκε στην Αμφιάλη. Ο 45χρονος χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε στην καρδιά.
Ο Ρουπακιάς δεν ήταν μόνος. Το «τάγμα εφόδου» της Νίκαιας είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του τοπικού πυρήνα της Χ.Α. και σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα κατευθύνθηκε προς την καφετέρια «Κοράλι».
Στόχος των χρυσαυγιτών ήταν μια παρέα που μόλις έβγαινε από το καφέ, η παρέα του Παύλου.
Η δολοφονία Φύσσα παγώνει το πανελλήνιο. Η καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» είναι ομόθυμη, ενώ ακόμη τότε η Χρυσή Αυγή αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.
Μιχαλολιάκος: Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη
Μέχρι χθες. Όταν με μία κυνική ομολογία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.
Η δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου στο ηχητικό απόσπασμα «Όσον αφορά στην δολοφονία στο Κερατσίνι, την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνουμε. Οσο για την ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει. Γιατί τότε γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη» προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Ο Παύλος μιλούσε με τη μουσική του για τους αδικημένους
Ο Παύλος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979. Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε ασχοληθεί πιο ενεργά με τη μουσική.
Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past – Δολοφόνος του παρελθόντος» και το πήρε όταν έφυγε από την Freestyle Productions. Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή. Το Φεβρουάριο του 2012 είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με παρουσίαση μουσικής εκδήλωσης.
Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.
Η δίκη
Η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε πριν από 17 μήνες ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς. Θα απαιτηθεί πάνω από ένας έως ενάμισι χρόνος (δηλαδή έως το 2018) για να υπάρξει ετυμηγορία για την πολύκροτη υπόθεση. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η μεταφορά της διαδικασίας από την δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών και η απαλλαγή των μελών της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από το βάρος του χειρισμού άλλων υποθέσεων. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 85 δικάσιμοι ενώ έχουν εξεταστεί 25 μάρτυρες από τους συνολικά 250!.