Δείτε ποια είναι τα 8 μέτρα που περιλαμβάνει το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Με ένα πλήθος νομοθετικών παρεμβάσεων που θα προωθήσει μέσα στην…
εβδομάδα η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα ξεπερνώντας την δυσαρέσκεια για τα προβλήματα των «κόκκινων» δανείων του ΦΠΑ στην εκπαίδευσης.

Η αναζήτηση πολιτικής λύσης για το μείζον θέμα της μερικής ή ολικής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία απαιτεί συμμόρφωση σε όλα τα υπόλοιπα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος.

Η επίσκεψη του αντιπρόεδρου της Κομισιόν κ. Βλάντις Ντομπρόσβσκις σήμερα και αύριο στην Αθήνα έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει την στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα φτάνει αυτή να συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα.

Στο τέλος της εβδομάδας η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης θα πρέπει να πάρει την κρίσιμη απόφαση για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις και να επικυρώσει την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος εισηγούμενη στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου την αποδέσμευση των 2 δις ευρώ από την δόση των 26 δις ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο.

- Advertisement -

Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα επιμένοντας να βρεί συμμαχίες για να αποφύγει την -σχεδόν πλήρη – απελευθέρωση στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που ζητούν οι δανειστές σπεύδει να κλείσει τις υπόλοιπες εκκρεμότητες με νομοθετικές ρυθμίσεις σε δύο κύματα.

Το πρώτο θα οριστικοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θα περιέχει τις αλλαγές που θα γίνουν στον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην συμμετοχή του στην τέσσερεις συστημικές τράπεζες, την διαδικασία με την οποία θα επιλέγονται και θα παύονται τα μέλη του ΔΣ των Τραπεζών και τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών και των παλαιών μετόχων στις αυξήσεις μετοχικούς κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.

Αν δεν προηγηθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας οπότε θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των τέστ κοπώσεων (stress test) για τις τέσσερεις μεγαλύτερες ελληνικές εμπορικές τράπεζες που θα αποκαλύψει και τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Μετά από τις δύο αυτές διαδικασίες θα ξεκινήσει και το ποιο ουσιαστικό τμήμα της ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή η άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων από την αγορά και από το ΤΧΣ.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες

Η εβδομάδα αναμένεται να περιλάβει και ένα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που αποτελούν εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου οι οποίες ξεπερνούν το πακέτο του υπουργείου Οικονομικών αλλά θεωρούνται σημαντικές για τους δανειστές. Συγκεκριμένα θα πρέπει:

1. Να οριστικοποιηθούν το ποσό και οι όροι που θα δοθεί το πετρέλαιο θέρμανσης.

2. Να εξειδικευτεί η αναστολή της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό Πετρέλαιο.

3. Να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί η Κυβέρνηση τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τούτο με δεδομένο ότι οι δανειστές υπενθύμισαν στον τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σε όποιο προϊόν και υπηρεσία επιβάλλεται ΦΠΑ για πρώτη φορά αυτό γίνεται με τον ανώτερο ισχύοντα συντελεστή. Για την Ελλάδα το 23% Αυτό σημαίνει ή εφαρμογή του φόρου όπως ανακοινώθηκε αρχικά ή ισοδύναμα 168 εκ ευρώ και 240 εκ ευρώ για το 2016.

4. Να οριστεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων είτε αυτά εισπράχθηκαν από τους ιδιοκτήτες είτε όχι.

5. Να υπάρξει δευτερεύουσα νομοθεσία για το άνοιγμα αναλογιστών και μηχανικών.

6. Να οριστεί το νέο καθεστώς για το φρέσκο γάλα το ψωμί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

7. Να παγώσει στα επίπεδα του 2014 μέχρι και το 2018 το ύψος της εκ των υστέρων επιστροφής δαπανών (claw back) που υπερβαίνουν το όριο του υπουργείου υγείας για ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικές εξετάσεις.

8. Τέλος πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν και να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό οι διατάξεις για την οικιοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών και να συνδυαστεί το μέτρο με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος χρόνου 10ετίας.
Πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *