Διπλή έρευνα για Πάτση – Γιατί οι «εξηγήσεις» του ήταν ανεπαρκείς

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Πολυδιάστατες εξελίξεις ενεργοποιεί η δημοσιοποίηση στοιχείων για τις δραστηριότητες του διαγραφέντος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση

Πολυδιάστατες εξελίξεις ενεργοποιεί η δημοσιοποίηση στοιχείων για τις δραστηριότητες του διαγραφέντος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση. Στην αμφισβήτηση του ηθικού στοιχείου των επιλογών του σε μια σειρά από οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες έρχεται να προστεθεί η διερεύνηση του νόμιμου, καθώς προκαλούνται ερωτήματα για το σύννομο συγκεκριμένων κινήσεών του. Ο ίδιος ο βουλευτής, σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Οpen), αναρωτήθηκε: «Αφού είναι νόμιμο, τότε τι συζητάμε;», ενώ εμμέσως επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην αρμόδια για το «πόθεν έσχες» επιτροπή. «Θα έπρεπε να με ενημερώσουν ότι υπήρχε ένα σοβαρό θέμα και είτε να με αποπέμψουν είτε να παραιτηθώ. Δεν μου είπε ποτέ η επιτροπή ότι είμαι παράνομος», είπε.

Μονόδρομος η αποπομπή

Πάντως, καθώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κατέστη ήδη από χθες σαφές ότι για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. η αποπομπή του βουλευτή ήταν μονόδρομος. Πέρα από την πολιτική και ηθική διάσταση της εμπλοκής ενός βουλευτή με διαδικασίες εξαγοράς κόκκινων δανείων –ένα θέμα που ταλανίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας πολλά χρόνια τώρα–, στο μικροσκόπιο μπαίνει από τις αρμόδιες αρχές και το νόμιμο των επιλογών και κινήσεών του. Και η γραμμή άμυνας του βουλευτή, που συμπυκνώνεται στο «εγώ τα είχα δηλώσει, αυτοί που έπρεπε να τα δουν δεν τα είδαν», δεν αποδεικνύεται ικανή να τον διασώσει.

Το αρχικό άλμα στα εισοδήματα του βουλευτή εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2019, όταν από 40.000 ευρώ που είχε δηλώσει το 2018, οι καταθέσεις του εκτοξεύονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζει δάνειο 1 εκατ. ευρώ. Υπό διερεύνηση βρίσκονται πλέον οι μεταγενέστερες δηλώσεις, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι συμπληρωματικές δηλώσεις με τις οποίες «διορθώθηκαν» οι όποιες αστοχίες εντοπίστηκαν, αλλά και οι διαδικασίες αγοράς των κόκκινων δανείων, καθώς και η εμπλοκή του με συμβάσεις των ΕΛΤΑ. Παράλληλα, οι αποκαλύψεις για συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό θα αποτελέσουν και αυτές αντικείμενο ελέγχου. Ο νόμος, πάντως, είναι σαφής. Στο άρθρο 8 του ν. 3213 του 2003 αναφέρεται ότι στα πολιτικά πρόσωπα «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα». Η παράβαση της απαγόρευσης αυτής «τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ».

Οσα αποκαλύπτονται για τον βουλευτή δεν αφήνουν αδιάφορη τη Δικαιοσύνη. Ετσι, ο επικεφαλής της οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων τις δηλώσεις του Ανδρέα Πάτση προκειμένου να διερευνήσει εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους του και αξιόποινων πράξεων, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

- Advertisement -

Ερωτήματα προκαλεί και το άλμα στις καταθέσεις του, από τις 40.000 στα 3 εκατ. ευρώ – Ερευνα από την οικονομική Εισαγγελία και την Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής.

Ηθική διάσταση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ηθική διάσταση του ζητήματος: «Δεν μπορεί να είσαι βουλευτής και να παίρνεις δουλειές από το Δημόσιο. Η συμπεριφορά αυτή δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Το θέμα Πάτση, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών χθες: Αφενός δρομολογήθηκε ειδικός και με ταχείες διαδικασίες έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης τού ανεξάρτητου πλέον βουλευτή από την Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής και αφετέρου έτυχε πολλών επικριτικών προς την κυβέρνηση αναφορών εκ μέρους της αντιπολίτευσης σε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα το θέμα έθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ολγα Γεροβασίλη, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για ελλιπείς ελέγχους, με τον εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής «πόθεν έσχες» Αθ. Μπούρα να απαντά ότι όταν ολοκληρωθεί ο ειδικός έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές, θα συνεδριάσει αμέσως για τη συγκεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *