Διπλάσια η κατά κεφαλήν δαπάνη για αμυντικούς εξοπλισμούς στην Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 τέθηκε ο στόχος τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να φτάσουν το 2024 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Η Ελλάδα ήδη δαπανά το ποσό αυτό, ενώ και η Τουρκία το προσεγγίζει.

Μπορεί η τεχνική ένταση που έχει προκαλέσεις το Αιγαίο η Τουρκία να επηρεάζει και τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός του ΝΑΤΟ, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι και οι δύο μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, ωστόσο η διαρκής προστριβή που επιδιώκει η Άγκυρα λειτουργεί ως λόγος η Ελλάδα να δαπανά αυξημένα ποσά για την άμυνα της, ακόμη και εν μέσω κορονοϊού.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 τέθηκε ο στόχος τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να φτάσουν το 2024 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Η Ελλάδα ήδη δαπανά το ποσό αυτό, ενώ και η Τουρκία το προσεγγίζει.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι υπάρχουν σήμερα οκτώ χώρες – εκτός από τις ΗΠΑ – που ξοδεύουν 2% ή περισσότερο του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Αυτές είναι οι Ελλάδα, Βρετανία, Εσθονία, Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία και η Βουλγαρία. Η Γαλλία ξοδεύει το 1,84% του ΑΕΠ της και η Γερμανία μόλις το 1,38% του ΑΕΠ της.

- Advertisement -

Να σημειωθεί πως οι παγκόσμιες δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς διαμορφώθηκαν το 2019 στα 1,9 τρισ. δολάρια και εξ αυτών τα 732 δισ. δολάρια αφορούσαν σε δαπάνες των ΗΠΑ (3,42% του ΑΕΠ) και 4,9 δισ. δολάρια τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδος (2,28% του ΑΕΠ). Η Τουρκία το 2019 δαπάνησε περίπου 14 δισ. δολάρια για αμυντικό εξοπλισμό, ήτοι περίπου το 1,90% του ΑΕΠ της.

Αλλά τα στοιχεία για το κόστος των αμυντικών δαπανών αποτυπώνουν και τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις κοινωνικές αντοχές κάθε χώρας. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για αμυντικούς εξοπλισμούς διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 431 δολάρια ανά κάτοικο, όταν στην Τουρκία είναι στα 222 δολάρια ανά κάτοικο. Αυτό το στοιχείο δείχνει αφενός πως ο μικρός πληθυσμός της Ελλάδος έχει περιορισμένες δυνατότητες να επωμιστεί ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για εξοπλισμούς και πως αντιθέτως ο πολυπληθείς τουρκικός πληθυσμός έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να αυξήσει τις δαπάνες για άμυνα, αρκεί βεβαίως να σταθεροποιηθεί η τουρκική οικονομία.

πηγή: insider.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *