Διώξε το άγχος! Απλές, καθημερινές συμβουλές για να περιορίσεις το στρες

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Δουλειά, κίνηση, οικονομική πίεση, ερωτική πίεση, προβλήματα, έλλεψη χρόνου, αναποδιές, ευθύνες… Άγχος! Νιώθεις κι εσύ αυτό το “ουφ!”

Η Κρίστη Μηλιόρδου, Health and Wellness Coach, Ψυχολόγος, MSc. σήμερα γράφει για το στρες που κατακλύζει τις ζωές μας και φυσικά μας βοηθάει να το αντιμετωπίσουμε δίνοντάς μας τις πολύτιμες συμβουλές της.

Ο σημερινός τρόπος ζωής, όπου κυριαρχεί η τεχνολογία και όλα γίνονται γρήγορα, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες έχει αναγάγει το στρες σε ένα πρόβλημα κοινό και διεθνές. Με ποσοστά στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες να αγγίζουν ακόμα και το 90% του πληθυσμού, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη εύρεσης στρατηγικών αντιμετώπισης του.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ;
Το στρες οδηγεί τον οργανισμό σε τρία στάδια αντίδρασης τα οποία χωρίζονται σε Εγρήγορση – Αντίσταση – Εξάντληση. Στο στάδιο της εγρήγορσης αυξάνεται η έκκριση ορμονών, όπου η αδρεναλίνη και το αίμα συγκεντρώνεται στην καρδιά και στους πνεύμονες. Αυτό μας επιτρέπει να τραπούμε σε φυγή.
Έπεται η αντίδραση, όταν το στρες είναι συνεχές. Σε αυτό το στάδιο εκκρίνεται η κορτιζόλη, από το φλοιό των επινεφριδίων. Όταν οι εκκρίσεις της κορτιζόλης είναι αυξημένες παρατηρείται αύξηση του καρδιακού παλμού, κατακράτηση υγρών και αυξημένη πίεση καθώς ο οργανισμός αναζητά υδατάνθρακες για αναπλήρωση ενέργειας.
Το τελικό στάδιο είναι η εξάντληση καθώς το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του για την αντιμετώπιση του στρεσσογόνου γεγονότος, στερώντας άλλα συστήματα, όπως το πεπτικό, από απαραίτητα συστατικά. Σε χρόνιες περιόδους στρες είναι πιθανό να εμφανιστούν και ψυχοσωματικές ασθένειες, ως απόρροια της συνεχούς αυτής εξάντλησης.

- Advertisement -

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Αντιλαμβανόμενες τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει το χρόνιο στρες στον οργανισμό, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ορισμένες στρατηγικές, όχι μόνο αντιμετώπισής του, αλλά και πρόληψής του, ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

-Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο.
Είτε αυτό είναι στον τοίχο, σε ένα τετράδιο ή στο κινητό, το να γράψει κανείς τις δραστηριότητες της εβδομάδας, αντί να τις σκέφτεται μόνο, βοηθάει στο να τις οργανώσει καλύτερα. Το μυστικό είναι όμως είναι να υπάρχουν και κενές ώρες στο ημερολόγιο, ώστε εκεί να βρίσκουμε χρόνο για ηρεμία και ξεκούραση.

-Καταγραφή συμπεριφορών.
Το να κοιμάται κανείς για 5 ώρες αντί για 8, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κούραση και να τον κάνει επιρρεπή στο στρες. Όμως αν δεν αρχίσει να καταγράφει τις ώρες του ύπνου μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται λιγότερο και κυρίως πόσο συχνά το κάνει. Η αυτοπαρατήρηση μας βοηθάει να συλλέξουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις συνήθειές μας και τις συνέπειές τους.

-Βελτίωση σχέσεων στον εργασιακό χώρο.
Ένα εργασιακό περιβάλλον με δυσλειτουργικές σχέσεις με τον προϊστάμενο ή τους συναδέλφους μπορεί να μετατραπεί σε μια καθημερινή πηγή άγχους. Κάτι που βοηθάει τις εργασιακές σχέσεις είναι οι δραστηριότηες με συναδέλφους εκτός δουλειάς, όπου μπορείς να δεις το συνάδελφό σου υπό άλλο πρίσμα.

-Η σημασία της διατροφής.
Σε συνδυασμό με τον ύπνο ορισμένες “κακές” συνήθειες επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους μας. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τα ακανόνιστα γεύματα, μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα μας αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση.

-Η επαφή με τους άλλους.
Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους. Αντίθετα το μοίρασμα και η συζήτηση λειτουργούν ευεργετικά στη μείωση του άγχους. Ένα πρόβλημα είναι πιο εύκολο όταν το μοιράζεσαι και ειδικά όταν λαμβάνεις υποτήριξη από τους κοντινούς σου ανθρώπους. Επιπλεόν, πολύ συχνά όταν ανοίγεσαι στους άλλους είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψεις ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν κάτι παρόμοιο. Σε αυτό το σημείο το μοίρασμα και η αλληλοϋπόστηριξη μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά.

-Ένας πιο ισορροπημένος τρόπος ζωής.
Όταν η ζωή μας είναι μονοδιάστατη και περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μόνο το δίπτυχο εργασία – σπίτι, είναι πολύ εύκολο να μας οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους. Ένας πιο ισορροπημένος τρόπος ζωής περιλαμβάνει και την άσκηση, το χρόνο για χαλάρωση αλλά και τη διασκέδαση. Η φροντίδα του εαυτού ξεκινάει από αυτό. Επιπλέον, ένας τέτοιος τρόπος ζωής οδηγεί και σε αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε καταστάσεις αλλά και στη σημασία που τους δίνουμε.

-Εστιάστε στο παρόν.
Μια μεγάλη πηγή άγχους είναι η αγωνία για το μέλλον. Η ερώτηση “Τι θα γίνει αν..” μας γεμίζει με ερωτηματικά, πιθανά και απίθανα σενάρια, αλλά και αγωνία. Χρειάζεται να προσπαθούμε να εστιάζουμε στο εδώ και τώρα και στο πως θα το βελτιώσουμε, παρά να αγωνιούμε για το τι θα συμβεί αν. Εξάλλου, το μέλλον κτίζεται από το παρόν!

Πηγή: tlife

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *