Δύο μουσεία από την Ελλάδα «ταξιδεύουν» στην Ισπανία, όπου θα συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016».
Τα μουσεία αυτά, υποψήφια για το βραβείο, αναμένουν αυτές τις ημέρες (έως τις 9 Απριλίου) τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού, το οποίο θα ανακοινωθεί σε τελετή στην Τολόσα και το Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.
Στη μεγάλη γιορτή που θα γίνει, 49 μουσεία από 24 χώρες θα παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους στον σημαντικότερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF).
Το βραβείο (European Museum of the Year Award -EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.
Το βραβείο απονέμεται σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις και το βραβευμένο μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρι Μουρ «Το αυγό».
Πέρυσι το βραβείο πήγε στο Rijksmuseum, το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας που βρίσκεται στο Άμστερνταμ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας (www.tegeamuseum.gr)βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου.
Είναι ένα από τα πρώτα δημόσια μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, καθώς ιδρύθηκε το 1907.
Το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας», αναβαθμίστηκε και δημιούργησε τη νέα έκθεσή του, η οποία εκτός των εκθεμάτων υψίστης σημασίας περιλαμβάνει ανέκδοτο αρχειακό υλικό, που παρουσιάζεται με μοναδικό διαδραστικό τρόπο σε τελευταίας γενιάς τεχνολογίες.
Το Μουσείο Τυπογραφίας
Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη (www.typography-museum.gr) είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, και αποτελεί όραμα ζωής του ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα».
Εγκαινιάστηκε το 2005, περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα, καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας.
Επίσης, εκτίθενται σπάνια βιβλία, εφημερίδες και πολύτιμες λιθογραφίες.
To 2015, το μουσείο εγκαινίασε μία νέα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1554, λιθογραφίες, ξυλογραφίες κ.α., το νέο του πωλητήριο, καθώς και έναν χώρο ξεκούρασης για τους επισκέπτες.