Η Νέα Δημοκρατία κρατάει την πρωτιά και με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίου του Mega στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 30,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%, το ΠΑΣΟΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.
Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται πτώση της ΝΔ καθώς μέσα σε 6 μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σχεδόν 4 μονάδες. Συγκεντρώνει 24,4% έναντι 28,2% τον περασμένο Ιανουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 11,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 10,3%. Το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να περάσει στην δεύτερη θέση ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση με 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Η Πλεύση Ελευθερίας φθάνει το 4,6% αρκετά ψηλότερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Σπαρτιάτες δείχνουν να έχουν εξαϋλωθεί με 0,8%, η ΝΙΚΗ φθάνει το 2,4%, η Φωνή Λογικής το 2,5%, η Νέα Αριστερά το 2,3% , το ΜεΡΑ25 2,6%
Επιβεβλημένη η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ λένε οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί
Το 54% θεωρεί πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβάλλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έναντι 41% που λέει όχι. Όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση υπέρ της αλλαγής είναι το 63% των κεντροαριστερών, το 57% των κεντρώων και το 55% των κεντρώων. Αντίθετα είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των αριστερών (41% υπέρ της αλλαγής) και δεξιών (41% υπέρ της αλλαγής) ψηφοφόρων.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, με την ακρίβεια στα ύψη
Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς καταγράφεται ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ποσοστό 46%. Αυξήθηκε από την προηγούμενη δημοσκόπηση 6 μονάδες.
Η κυβέρνηση δεν είναι πλέον ελκυστική, ούτε μετά τον ανασχηματισμό, και αξιολογείται στο χαμηλότερο ποσοστό της από ποτέ, με 27% θετικές γνώμες ενώ σχεδόν 7 στους 10 την αξιολογούν αρνητικά. Όμως 8 στους δέκα αξιολογούν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ και πάλι οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν συγκριτικά με τον Μάιο.
Ισχυρότερος ο Μητσοτάκης αλλά με απώλειες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να συντηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο αν και έχει ήδη τρωθεί σε έναν βαθμό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό είναι 7 μονάδες μεγαλύτερες από της κυβέρνησής του αλλά διπλάσιες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες έναντι 16% του κ. Κασσελάκη.
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης με αντίπαλο τον «κανένα»
Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό μεταφράζονται και σε ίδια ποσοστά στην καταλληλότητα. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 33% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά με αποτέλεσμα να τον «κυνηγά» κατά πόδας ο «Κανένας», επιλογή που συγκεντρώνει 32%.
Κομματικό σύστημα σε ρευστότητα
Μέσα σε αυτό περιβάλλον και μετά τις ευρωεκλογές, συνδυαστικά και με τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι πολίτες διαπιστώνουν σε συντριπτικά ποσοστά ότι το κομματικό σύστημα της χώρας είναι σε φάση ρευστότητας. Σε φάση σταθερότητας – που ήταν ένα από τα διλήμματα που έθεσε η ΝΔ στις ευρωεκλογές – θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις το 23%.
Άλλωστε, «Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι» έχουν την άποψη σε υψηλά ποσοστά (82%, 83%, 72% αντίστοιχα) ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση ρευστότητας. Δηλαδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ και των μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων μιλούν περισσότερο για φάση σταθερότητας.
Και όσοι θεωρούν ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση σταθερότητας πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (64%) ότι είναι καλό, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι είναι σε φάση ρευστότητας και θεωρούν ότι είναι κακό (76%).
Έστειλαν το μήνυμα με την αποχή
Η αποχή στις ευρωεκλογές ήταν πολιτική επιλογή των πολιτών. Το 42% δηλώνει ότι απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, δεν το εκφράζει, δεν επικροτεί τις αποφάσεις και τις πολιτικές των κομμάτων.
Το 47% όμως δηλώνει αδιάφορο για την πολιτική, δηλαδή δεν είναι ελκυστική. Τούτα μπορεί να οδηγήσουν σε κομματικές επιλογές λαϊκίστικες και ακραίες.