Έρευνα γνώμης της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, που διεξήχθη το διάστημα 15 με 21 Ιανουαρίου – Μεγάλη αποδοχή στους Κεντροδεξιούς για Τασούλα
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν σταθερά στα ίδια ποσοστά σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ ανοδικά κινούνται το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου και πιο συγκρατημένα του Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA.
Στην πρόθεση ψήφου, τα περισσότερα κόμματα εμφανίζουν κάμψη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024, εκτός από τη Φωνή Λογικής που ανεβάζει το ποσοστό της από το 4,4% στο 5,6% και την Ελληνική Λύση. Οριακή άνοδο εμφανίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25.
Μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από την τελευταία έρευνα γνώμης της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, που διεξήχθη το διάστημα 15 με 21 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.305 ατόμων ηλικίας από 17 ετών και άνω.
Η Ζωή Κωνσταντατοπούλου, η δημοφιλέστερη αρχηγός
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην κορυφή «σκαρφαλώνει» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αποκαθηλώνοντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Εξάλλου, πλην των Βελόπουλου και Λατινοπούλου, που ανεβαίνουν ελαφρώς, τα ποσοστά των λοιπών πολιτικών αρχηγών πέφτουν λίγο ή περισσότερο.
Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός
Όσον αφορά την επιλογή του καταλληλότερου για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος και με διαφορά.
Ως προς τη δημοφιλία του επερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, συνολικά οι αρνητικές απόψεις υπερισχύουν των θετικών κατά 6 μονάδες. Κεντροδεξιοί και δεξιοί δίνουν με διαφορά τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής στον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Σταθερά υψηλή παραμένει η αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης (64%), με μια ισχνή μείωση σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο (68%).
Ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο συνδυασμός ακρίβειας – οικονομίας μονοπωλούν σχεδόν τις αυθόρμητες απαντήσεις στο ερώτημα για τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, με το ποσοστό να παραμένει ίδιο (63%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά σην πορεία της χώρας, τα 2/3 περίπου των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Σημειώνεται πάντως ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρείται μία ελαφριά μείωση του αρνητικού ποσοστού και αντίστοιχα μία μικρή αύξηση των θετικών απαντήσεων.